2022. március 14., hétfő

„Ha megnyerjük a választást, a vajdasági magyaroknak szánt támogatás soha többé nem függ majd a politikai hátterüktől”

 Márki-Zay Péter reagált Orbán Viktor M1-es megszólalására - Infostart.hu

(Fotó: infostart.hu)

Egy kis ízelítőt kapott az elbalkanizálódott Szabadka politikai kultúrájából a Délvidékre látogató Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés miniszterelnök-jelöltje.

A szerb rezsim részét alkotó egyik áruló párt (no, melyik?) ugyanis megakadályozta, hogy az előző terv szerint Márki-Zay Palicson forduljon a délvidéki és a szerbiai média képviselőihez.

(Pontosabban: „valaki” megfenyegette a palicsi vendéglátóipari egység tulajdonosát, hogy működési engedély nélkül marad, ha nem fújja le a rendezvényt.)

A Magyar Mozgalom által szervezett sajtótájékoztatóra végül mégis sor került – a párt szabadkai irodájában.

Márki-Zay Péter beszédében utalt rá, hogy az Egységben Magyarországért koalíció – a Fidesz-rezsimmel ellentétben – nem a magyar emberek megosztásán, hanem egységének megszilárdításán fáradozik.

Az ellenzéki szövetségben megférnek a jobb és a bal spektrum pártjai, csakúgy mint több civil szervezet, akikben az a közös, hogy nem az Orbán által választott putyini utat, hanem a civilizált európi normákat óhajtják követni.

Márki-Zay kiemelte, hogy ő személy szerint mindig a jobboldali, konzervatív, keresztény értékrendet vallotta magáénak. Már akkor is azt tette, amikor Orbán Viktor ifjú kommunistaként, majd liberálisként pl. a pápalátogatást „cápalátogatásnak” nevezte.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje külön hangsúlyt helyezett az elharapózott korrupció megfékezésének, az igazságszolgáltatás és a média felszabadításának szükségességére. Szavai szerint az ellenzék, bármennyire is hihetetlenül hangzik, az elmúlt négy évben mindössze öt percnyi szereplési lehetőséget kapott a köztévében.

Ebből is látszik, hogy

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić nemcsak a korrupció, hanem a hatalom megtartását célzó mechanizmusok terén is kísértetiesen hasonlít egymásra.

Márki-Zay arról biztosította a délvidéki magyarságot, hogy az Egységben Magyarországért győzelme esetén az eddigi (Prosperitati-féle) támogatások megmaradnak, mégpedig úgy, hogy azok soha többé nem kötődhetnek a pályázók párthovatartozásához és politikai kapcsolataihoz, valamint

soha többé nem fordulhat élő, hogy a támogatások egy részét „zsákokban kelljen visszaadni”, mint a Fidesz uralma alatt.

Mindenki egyforma feltételek mellett pályázhat, valamint a támogatásokból egy fillért sem kell majd visszaadni.

Portálunk munkatársának kérdésére Márki-Zay megerősítette, hogy a támogatások eddigi elosztásának szabályosságát vizsgálat alá vetik.

A következő kérdést is feltettük neki:

„A magyar állampolgárság megszerzése körül számos anomália volt észlelhető. Előfordult például, hogy egyes magyargyűlölő szerb soviniszták is hozzájutottak a magyar állampolgársághoz, miközben a Fidesz-rezsim magyarázat nélkül elutasította az állampolgársági kérelmet egyes délvidéki magyarok esetében. Ha Önök nyerik meg a választást, indítanak-e ez ügyben vizsgálatot?”

Márki-Zay azt mondta, ez esetben sem marad el a vizsgálat.

„Hogyan szándékozza az Egységben Magyarországért úgymond lenyomni Gyurcsány Ferencet (aki helyet kapott az Önök szövetségében) a délvidéki magyarok torkán?”

Erre a kérdésünkre válaszolva Márky-Zay azt mondta, Gyurcsánnyal ellentétben, ő a határon túli magyarság kettős állampolgárságáért szállt síkra. Gyúrcsány pillanatnyi politikai érdeke azt diktálta, hogy ellenezze a kettős állampolgárság megadását, ami nem enyhítő körülmény, de ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy Orbánt is a politikai érdek vezérelte, amikor a kettős állampolgárság mellett döntött. Sőt, arra sem árt emlékeztetni, hogy az Orbán-kormány 2001-ben még kifejezetten elutasította a kettős állampolgárságot.

A „vajon terveznek-e győzelmük esetén küzdeni a délvidéki magyarok szélesebb körű autonómiájáért, illetve Délvidék területi autonómiájáért?” kérdésünkre Márki-Zay azt válaszolta, amennyiben a szerbiai magyarság igényli az önrendelkezés bármilyen formáját, természetesen számíthat a támogatásunkra. Persze az lenne a legjobb, ha a magyarok és a szerbek kiegyensúlyozott körülmények között, az Európai Unió keretein belül járhatnának a fejlődés útján.

Orbán Viktor nem kötötte Szerbia esetleges uniós tagságát a vajdasági magyar autonómiához, miközben támogatta a boszniai szerbek önrendelkezését

– emlékeztetett a történelmi tényre az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.


https://delhir.info/2022/03/13/ha-megnyerjuk-a-valasztast-a-vajdasagi-magyaroknak-szant-tamogatas-soha-tobbe-nem-fugg-majd-a-politikai-hatteruktol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése