2022. március 30., szerda

Az orosz hadsereg elkezdte visszavonni a csapatait Kijev környékéről

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 Megerősítették az ukránok, hogy egyes orosz alakulatokat elkezdtek visszavonni Kijev és Csernyihiv megyékből Fehéroroszországba. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij eközben arról beszélt, hogy Ukrajna nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit. Ma Kínában tárgyal az orosz külügyminiszter. A franciák szerint jelenleg lehetetlen a humanitárius akció az orosz erők által körbezárt Mariupolban.


Médiahelyzet Magyarországon
„A kormány annyira leuralta a médiát, hogy nem maradt tere annak, hogy megvitassuk a közös ügyeinket” – mondta Polyák Gábor a Szabad Európának. Márki-Zay Péter tanácsadója szerint ugyanakkor a magyar társadalom megosztottsága felülről indult, ezért egy másmilyen politikai vezetés fel is tudja számolni.
 
Ők biztos elmennek szavazni
Orbán tizenkét éve van hatalmon, és sokak szerint kemény próba elé néz az április 3-i szavazáson. Hatpárti szövetség fogott össze a szélsőjobbtól a baloldalig Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögött, akit konzervatív, de Orbánnál Európa-barátabb figurának tartanak.
Nyolc magyarországi választópolgár beszélt nyíltan nekünk a számukra legfontosabb kérdésekről az Orbán Viktor miniszterelnök és jobboldali kormánya sorsát meghatározó parlamenti választások előtt.

Napi kampány: Ki lépte túl a hibahatárt?
Egyre súlyosabbak Orbán Viktor unortodox külpolitikájának következményei: a Direkt36 cikke szerint Putyin hekkerei 10 éve mindent látnak a magyar külügy számítógépein. Javuló ellenzéki számok a közvéleménykutatásokban. Napi kampányösszefoglaló.

Megugrott a fertőzöttek száma
Magyarországon kedd óta 2906 új fertőzöttet igazoltak, ez a szám egy nappal korábban még 1730 volt. Százezer alá csökkent az aktív fertőzöttek száma, lélegeztetőgépen 55-en vannak. Elhunyt 40 beteg, velük a halálos áldozatok száma 45.430 főre emelkedett.

Szép napot kívánok!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése