2022. március 14., hétfő

Márki-Zay: Megőrizzük a támogatási rendszert, de nem kérünk cserébe lojalitást

 Márki-Zay: Megőrizzük a támogatási rendszert, de nem kérünk cserébe lojalitást

2022-03-13 20:18 

– Ugyanúgy szeretnénk gondoskodni Önökről, sőt még jobban, mint a jelenlegi magyar kormány. Önzetlenül szeretjük a határon kívüli magyarokat. Nemcsak a kettős állampolgárságot, nemcsak a szavazati jogot, de a támogatások rendszerét is meg kell őrizni, ezért cserébe viszont nem kérünk politikai lojalitást. Arra szavaznak, akire szeretnének, ettől még a támogatás jár – mondta szabadkai látogatása alkalmával Márki-Zay Péter, a magyarországi egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, majd hozzátette, lesz változás a támogatások esetében:

– Önök megkapják ezeket a támogatásokat és nem kell zacskóban visszaküldeni annak egy részét egyes politikusoknak. Az itt élő magyarok nem kevesebb, hanem több támogatást kapnak majd. Az is fontos célkitűzés, hogy éljen bárhol a magyar állampolgár, egyenrangúan szavazhasson, az intézményesített választási csalást is felszámoljuk. Kidolgozzuk, hogy az itteni magyarságnak is legyen saját képviselete a magyar parlamentben. Akkor is kiállunk a magyarság mellett, ha Putyin nem engedi. Nem áruljuk el a magyarságot! – hangsúlyozta Márki-Zay, majd hozzátette, fontosnak érzi, hogy az összetartozás megmaradjon, és szavai szerint, ha ezt a szabadsággal kapcsoljuk össze, és nem feltételekhez kötjük, akkor ez gazdasági fejlődésben is megmutatkozik.

A magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltje fontosnak tartotta elmondani, hogy támogatják Szerbia Európai Uniós csatlakozását, hogy ezáltal légiessé váljanak a határok, amelyek most még elválasztanak bennünket. A magyar választások kapcsán elmondta, hogy jobb és baloldali, keresztény és ateista emberek fogtak össze, akik nem azt nézik, ami elválaszt, hanem azt keresik, ami  összeköti őket, így került sor az összefogásra.

– Amikor egy Orbán Viktor utáni Magyarországtól Önöknek segítség, esetleg kórház kell, mint például Csíkszeredának kellett volna, akkor mi nem stadiont fogunk adni, mondta Márki-Zay.

Kötetlen beszélgetés a részvevőkkel

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Magyar Mozgalom meghívására érkezett Szabadkára. Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom elnöke üdvözlő beszéde elején elmondta, nagy nehézségek árán tudták ezt a rendezvényt megszervezni.

– Ilyen mértékű ellehetetlenítést nagyon régen tapasztaltunk, mint ennek a rendezvénynek a szervezése közben. Az utolsó pillanatban maradtunk megfelelő helyszín nélkül, így kénytelenek voltunk a saját házunkban fogadni Márki-Zay Pétert és munkatársait. A mi házunk a mi várunk, ez az a hely, ahonnan senki és semmi nem tilthat ki bennünket, mondta Sövény.

– Mára a Fidesz és a VMSZ összenőtt. Orbánék pontosan tudják mit művelnek Pásztorék Vajdaságban. Jelenleg Orbán Viktor egyik legközelebbi szövetségese Aleksandar Vučić, aki most is destabilizálja az egész térséget, aki gigantikus királyszoborral csúfította el Szabadka központját, akinek a döntése nyomán a magyar falvak nevét is cirillül kell írni.  Mi nem kívánjuk akolba terelni a vajdasági magyarokat, nem kívánjuk megmondani, hogy mit gondoljanak és kire szavazzanak. A magyarországi politikai palettán megjelent egy ember, aki sok mindent kimond. A Fidesz itteni szövetségesei annyira rettegnek tőle, hogy nyomásgyakorlással próbálták meg megakadályozni vajdasági látogatását – tette hozzá a Magyar Mozgalom elnöke.

Márki-Zay Péter felszólalása előtt munkatársainak adott szót.

Mintegy százan jöttek el a rendezvényre

Szentiványi István, a külügyi kabinet vezetője azt mondta, közös jövőnk csak akkor lehet közös, ha mindannyian azt választjuk, ami az érdekünkben áll: Európa vagy a diktatúra, Európa vagy az autokrácia. Eközül kell választaniuk Önöknek itthon és nekünk is Magyarországon. Mi nem ebben az Európában szeretnénk élni. Amennyiben mi kerülünk kormányra, továbbra is támogatjuk Szerbiát, és annak demokratizálódását.

Fazekas Attila, aki a nemzetpolitikai programot koordinálta és dolgozta ki, elmondta, meg kell értetni, hogy a szerb állam feladata, hogy legyenek magyar iskolák, legyen színház, nem lehetnek az itteni magyarok másodrangú állampolgárok.

– Nekünk az a feladatunk, hogy ezt kiharcoljuk. Az ellenzéki oldal bal és jobb oldali szárnya is megértette, hogy összefogás nélkül nem fogjuk tudni visszavezetni Magyarországot Európába. Magyarország ma Putyinnak a bábállama, politikai szinten mindenképpen. Mi viszont egy szabad országban akarunk élni, mondta Fazekas.

Fazekas a Szabad Magyar Szó kérdésére a jelenlegi család- és oktatáspolitikai támogatáscsomag megőrzése kapcsán a következőket mondta:

A polgárok is kérdezhettek

– Minden jó intézkedést megtartunk, sőt, hozzátenném, hogy aktualizálni kell a tanulók után járó összeget, mert az nagyon sok éve ugyanannyi, és összességében kevesebbet jelent a családoknak, mint évekkel ezelőtt. Ami viszont korrupcióra adna okot, azt átvizsgáljuk.

Márki-Zay ennek kapcsán ezt mondta, úgy fogják támogatni az itteni magyarság fennmaradását, hogy az politika- és korrupciómentes legyen.

A Szabad Magyar Szó kérdésére, miszerint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István azt mondta, az ellenzéki összefogás nem kereste a legnagyobb vajdasági magyar pártot, és ezt ő úgy értékelte, hogy láthatatlanok a számukra, Márki-Zay a következőket felelte:

– Személyesen találkoztam Pásztor Istvánnal Zentán, és el szeretném mondani, hogy mi nyitottak vagyunk minden szervezet irányába. A magyarországi nemzeti érdekeket kell keresse minden párt, ugyanúgy azt gondoljuk, hogy itt a Vajdaságban minden magyar szervezet számunkra ugyanolyan kedves és szimpatikus. Mi a Magyar Mozgalom meghívására jöttünk ide, ha Pásztor úr hívott volna, azt is elfogadtam volna és tulajdonképpen itt lehetne most velünk ő is. Bizonyos értékválasztások azért vannak: mi azt látjuk, hogy ő a Fidesz szolgálatára szegődött el. Mi viszont Magyarországot szolgáljuk, és azt gondolom, hogy a Magyar Mozgalomban testvérre találtunk ebben a törekvésben. Mi a magyar nemzetet képviseljük és szolgáljuk azokat is, akik a Fideszre szavaznak. Jómagam is Fidesz-szavazó voltam 2010-ig. Nekem nem a Fidesz által vallott értékekkel, hanem az általuk végzett gyakorlattal van problémám – mondta kérdésünkre Márki-Zay.

 

https://szmsz.press/2022/03/13/marki-zay-megorizzuk-a-tamogatasi-rendszert-de-nem-kerunk-cserebe-lojalitast/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése