2022. március 21., hétfő

Nem lát esélyt az MSZP társelnöke a NER azonnali lebontására, de elkezdenék

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:
 

„Nem látom azt, hogy egyik pillanatról a másikra ezt a rendszert le tudjuk bontani. De el fogjuk kezdeni” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Elszámoltatást és szigorú fellépést ígért a korrupcióval szemben. Fideszes lejárató kampánynak tartja, hogy egy büntetőügyben négy MSZP-s politikust vádoltak meg csúszópénzek elfogadásával. Tóth szerint minden szavazatra szüksége lesz az ellenzéknek, ezért arra kéri a választókat, hogy listán se szavazzanak a Kutyapártra.

“Bizakodó vagyok, és nem tartom kizártnak, hogy lesz meglepetés. Nyilván vannak olyan körzetek, amelyek könnyebben nyerhetők, és vannak olyanok, amelyek nehezebben” – mondta lapunknak adott interjújában az MSZP társelnöke, aki szerint vidéken is erőteljes a kormányváltó hangulat.

“A 2018-as kampányhoz képest többszörös azoknak a száma, akik eljönnek az utcai fórumokra, ellenzéki rendezvényekre. Az is sokatmondó, hogy egy nap alatt mind a 106 választókerületben össze tudtuk gyűjteni a szükséges ajánlások többszörösét. De majd április 3-án kiderül. Mi mindent megteszünk a siker érdekében” – magyarázta Tóth Bertalan.

“Tedd, amit tenned kell”

 Alig néhány nappal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Biden elnök csendben elküldte csapatát az Európai Unió belgiumi központjába. Nem kémfőnököket vagy tábornokokat, hanem az apróbetűs részek tapasztalt olvasóit, a pénz, a számítógépes chipek és más áruk globális áramlásának szakértőit.
 
Felhatalmazásuk arra szólt, hogy a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák Vlagyimir Putyin orosz elnöknek: ha már lehetetlenné tenni nem tudják, megnehezítsék egy elhúzódó ukrajnai háború finanszírozását, és megtagadják tőle a hozzáférést a modern hadviselés magját képező technológiákhoz.
Heves tárgyalások folytak februárban Brüsszelben, Párizsban, Londonban és Berlinben, gyakran hat óránál is hosszabban. A szövetségesek megpróbálták kidolgozni egy történelmi gazdasági blokád részleteit - mondják a Biden-kormányzat tisztviselői. Az Egyesült Államok által betiltani kívánt exportcikkek egy részét vonakodva fogadták az európaiak, akiknek lényegében azt kellett mondaniuk a saját országuk cégeinek, hogy mondjanak le több milliárd eurós éves bevételükről Oroszországból. Cikkünk arról, hogy hogyan állt össze az Oroszország elleni szankciók listája.

Pedig Putyin 2001 márciusában még arról beszélt, hogy egy demokratikus államban megválasztott tisztségviselőként milyen fontos lemondani a hatalomról. Azt mondta, nem akar élethossziglan hivatalban maradni, mint egy uralkodó. Ennek ellenére Putyin több mint két évtizede van hatalmon Oroszországban, és semmi jele annak, hogy ezen a közeljövőben változtatna.

Vlagyimir Putyin a háború kitörése óta azt állítja, hogy „különleges katonai művelete” Ukrajna „nácitlanítására” irányul, ám egy vizsgálat összefüggéseket talált az oroszbarát erők és az erőszakos jobboldali szélsőségesek között, beleértve azokat is, akik közvetlenül kapcsolódnak a Wagnerhez. Oroszország egyik legtitkosabb szervezete, a Wagner csoport hivatalosan nem létezik. A jelentések azonban azt sugallják, hogy több száz tagja harcol Ukrajnában, és azt állítják, hogy már röviddel az invázió után zsoldosai Kijevben tevékenykedtek, a Kreml parancsára meg akarták gyilkolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Tetűirtó és bugyi – az ukrán menekültek sorsa Magyarországon

Apokalipszisre készültek, ezért úgy gondolták, hogy közösséget kovácsolnak a semmiből. A Tabula Pláza tagjai még 2015-ben alapítottak egy közösségi teret, a nyíregyházi Labor Cafét, amely csak adományokból működik, kizárólag önkéntesekkel. Az alapítvány tagjai és segítői a menekültválság első napjától segítik a földönfutókká vált ukránokat és magyarokat a határszélen. Interjú Fekete Éva kuratóriumi taggal arról, hogy mit kezdenek azokkal a menekültekkel a már egyébként is krízishelyzetben lévő, elszegényedett és elnéptelenedett magyar falvak, ahol a háború kitörése előtt sem volt fenékig tejfel az élet. Az alapítvány kurátora szerint előbb-utóbb feszültséget fog okozni, hogy a legszegényebbek segítenek a menekülteken.

Ha még nem tette meg, csatlakozzon zárt Facebook-csoportunkhoz, amelyet elkötelezett követőinknek hoztunk létre, hogy közelebbről is megismerhessék működésünket és elsők között értesüljenek fontosabb anyagainkról! A Szabad Európa „bennfentesei” már több mint hétszázan vannak.

Szép napot kívánok,

Báthory Róbert

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése