2022. március 31., csütörtök

Hatalomváltás szükséges!

Politikailag elhasznált – erkölcsileg lejáródott politikusok

Ez nem normális ország. Ez olyan ország, amelyben a maffia uralkodik.
Ezek nem egyszerű választások. Ezek a választások a maffia ellen vannak.
A győzelem lehetséges.

Marko Vidojković (Danas)

A március 31-ei Magyar Szó címlapjáról nem is egy, hanem két Pásztor
– az apa (István) és a fia (Bálint) is virul az olvasóra


Az április 3-ai választásokról már most el lehet mondani, hogy nem tisztességes feltételek között kerül rájuk a sor, és hogy beárnyékolja a tisztességtelen levélszavazási/szavazatcsalási botrány.
– A választási kampány rosszabb feltételek között folyt, mint a 2020. évi, amelyet az egyik eddigi legrosszabb választási kampánynak értékeltek. A fő problémák pedig a választási részvevők egyenlőtlensége a médiában, a közösségi forrásokkal való visszaélés, a szavazatvásárlás és a választókra való nyomásgyakorlás – mutatott rá a CRTA [Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost / Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ], független, párton kívüli civil szervezet a 2022. március 31-ei választás-megfigyelői értékelőjében.[1]

A hatalmi pártok – köztük a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) – minden anyagi és propaganda eszköz bevetettek, semmitől, még a választási csalástól sem riadva vissza, hogy megnyerjék a választásokat, hogy megtarthassák a hatalmunkat. Minden tekintetben segíti ebben őket az anyaország és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapította” sajtó, amelyek – a hatályos jogszabályokat és az újságírói erkölcsöt felrúgva – teljesen a VMSZ kiszolgálójává vált.
Kerül, amibe kerül, de a hatalmat, mármint Orbán Viktor, Pásztor István és Aleksadar Vučić hatalmát minden áron meg kell őrizni jelszóval. Kerül, amibe kerül!

Hetek óta tanúi vagyunk a Pásztor-klán elképesztő nyomásának a választókra a médiákban. Ebben különösen a szenior Pásztor jár az élen, aki minden lehető alkalmat kihasznál, hogy a sajtóban szerepeljen.
A Magyar Szó hétvégi (március 26-ai) számában – nem első alkalommal – egy teljes oldalt meghaladó, négy fotóval díszített interjúban magyarázza pártja és a saját szegénységi bizonyítványát, „az elmúlt 15 év legfontosabb politikai sikereit”, amelyek közt van a „vasútfejlesztés” (éppen most van folyamatban a vajdasági vasúthálózat felszedése és ócskavasba való eladása) meg „az örökségfejlesztés” (ami kizárólag anyaországi pénzekből történik).[2]
Az „interjú” szerzője Kabók Erika, „erősen VMSZ közeli újságíró”,[3] aki 2021-ben Lovas Ildikót, Pásztor István élettársát (?) terjesztette fel Szabadka Pro Urbe díjára.[4]

A mai, március 31-ei Magyar Szó címlapjáról már nem is egy, hanem két Pásztor – az apa (István) és a fia (Bálint) virít az olvasóra.
P.E. Valós térben és egyértelműen c. (a 4. oldalon folytatódó) írásában Pásztor István kifejti, hogy pártja „a két évvel ezelőtt szerzetthez hasonló mértékű legitimitást remél. Az ugyancsak az első oldalon kezdődő, P.E. által aláírt, „Mindenki számít” című cikk, amelyben a junior Pásztor (Bálint) szerint „az utóbbi 15 és azt igyekszik bizonyítani, hogy a helyi ügyek csak a mi (vagyis a VMSZ – B.A.) politikusaink számára fontosak”, kitölti a teljes 6. oldal. A teljes előző (5.) oldalon a VMSZ színes választási reklámját közli a lap.
– Egyedül a hármas győzelem biztosíthatja a magyar és a vajdasági ügyek folyamatos képviseletét, illetve a fejlesztési elképzelések megvalósítását. A hármas győzelem egyik pillére az, hogy a VMSZ 3-as sorszámú jelöltlistája jól szerepeljen a parlamenti választáson, a másik pillér a Fidesz–KDNP győzelme Magyarországon, a harmadik pedig az, hogy Aleksandar Vučić maradjon a köztársasági elnök Szerbiában – állítja a pártelnöki tisztség várományosa, a junior Pásztor.[5]
 
És ez még nem is minden. Potápi, aki Árpád is meg János is, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a lap 3. oldalán a vajdmagyar választókhoz fohászkodik, „vegyenek részt a magyar országgyűlési választásokon, levélszavazataikat juttassák időben vissza”, hogy „folytathassák a nemzetpolitikát”.[6] (Közben Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a Facebook-bejegyzésében – a választási a levélszavazási csalások miatt – azt követeli, hogy „semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot”![7])
A párt szócsövének tartott Magyar Szó (a 11. oldalon) a VMSZ szabadkai lakossági fórumáról négyhasábos írást is közöl, a vámeszes vezetők színes fotóival.
Az ellenzéki pártokról viszont egy árva betűt nem találni a lapnak ebben a számában sem, mint általában. A szolgalelkű szerkesztői szerint ez lenne a tárgyilagos, közszolgálati tájékoztatás. Nagy kérdés azonban, hogy elolvasta-e egyáltalán valaki is ezeket a badarságokat!
A két ellenzéki, anyagi eszközökkel, sem médiával nem rendelkező párt közül a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) az Együtt Szerbia Győzelméért koalícióval, a Magyar Mozgalom (MM) pedig a Moramo koalíció listáján vesz részt a választásokon.
Nem felel meg a valóságnak Pásztor Bálint állítása, miszerint „a VMSZ listája az egyetlen magyar lista” [8] a választásokon. A VMSZ ugyanis elveszítette a nemzeti jellegét, mivel magyar-szerb vegyes párttá alakult és koalícióban van a Szerb Haladó Párttal (SNS)! Így nem is képes a magyar érdekképviseletre. A választásokon, tehát, egyetlen önállóan induló magyar párt nem vesz részt!
 
Egyértelmű, hogy a VMSZ vezetői nem érezhetik magukat biztonságban a választások kimenetele tekintetében. Erre utal az is, hogy a párt 318 kampányrendezvényt[9] szervezet, hogy „17 945 eurót költött a VMSZ Facebook-hirdetésekre”,[10] hogy még Pataki Attila rockénekes és szövegírót is alkalmazták, vaalmint hogy a Prosperitati Alapítvány is beszállt a szerbiai választási kampányba.[11]
A szabadeuropa.hu információi szerint, a VMSZ hatvanezer szavazatot ígért Orbánnak”.[12] Ezt valahogy teljesíteni kell, különben világvége lesz! Beomlik az Orbán által kitalált NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere], [13] de a Pásztor-klán is! A hivatásos (véem)meszes politikusok munkanélküliekké válását is jelentheti.
– Megteszünk mindent annak érdekében, ami a törvényes kereteken belül lehetséges, hogy maximalizáljuk a szavazatokat a magyarországi választáson, az itteni előrehozott parlamenti választáson és a köztársasági elnökválasztáson. Ami azt jelenti, hogy még a szavazás napján is, a törvényes kereteken belül, mindent megteszünk a mozgósítás hatékonysága érdekében – hangsúlyozta március 30-án a VMSZ elnöke, a választási kampányt összegző sajtótájékoztatóján.[14]
Hogy a „megteszünk mindent” kifejezés pontosan mit takar, az vasárnap elválik. Az eddigi tapasztalatok szerint telefonos zaklatást, a választóknak a szavazóhelyre szállítását, az utcán való leszólítását, stb. is jelent(het)i. 
A hatalomhoz ennyire ragaszkodók képviselhetnek-e egyáltalán bárkit is? Az olyanokra, akik uralkodni akarnak, nem pedig a közösséget szolgálni, nincs szükségünk!

Hogy pontosan mi fog történni április 3-án, teljes a bizonytalanság. Minden attól függ, hogy a választók mennyire elégelték meg a politikailag elhasznált és erkölcsileg lejáródott politikusokat. Mennyire van elegük a sok hazudozásból, a be nem tartott ígéretekből. Az önkényuralomból. A polgároknak a semmibe vételéből, megalázásából.
Amennyiben maradnak a jelenlegi hatalomtartók – Szerbiában és Magyarországon is – továbbra sem lehet stabil viszonyokra számítani. A jelenlegi vezetők képtelenek választ adni a felgyülemlett társadalmi, politikai, gazdasági, környezetvédelmi, stb. problémákra, ami csak tovább szít(hat)ja az itt és ott is megosztott társadalmak feszültségeit.
Nagyobb méretű választási csalás esetén a tömeges tiltakozások sem tarthatók kizártnak és a felgyülemlett indulatok is elszabadulhatnak.
Hatalomváltásra van szükség!

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2022. március 31.

__________
[1] Nikolija Čodanović. CRTA: Izborna kampanja u lošijim uslovima, nego 2020. godine
https://www.istinomer.rs/izbori-2022/crta-izborna-kampanja-u-losijim-uslovima-nego-2020-godine/, 2022. március 31.
[2] Kabók Erika. Megújult, modern, nemzetileg elkötelezett. Magyar Szó, 2022. március 26. és 5.
[3] Tragikomédia: Szabadka új „díszpolgára”: „Tole” Karadžić talpig becsületes üzletember; Lovas Ildikó pedig Pro Urbe-díjas https://delhir.info/2021/06/30/tragikomedia-a-verbeli-kommunista-blasko-gabric-szabadka-diszpolgara-lovas-ildiko-pedig-pro-urbe-dijas/
[4] Németh Ernő: Sportvezetőt, tudóst, írót és jótékonysági szervezetet részesít elismerésben Szabadka https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/26710/Sportvezetot-tudost-irot-es-jotekonysagi-szervezetet-reszesit-elismeresben-Szabadka.html, 2021. július 1. 14:22
[5] P.E. Mindenki számít. Magyar Szó, 2022. március 31. 6.
[6] Potápi Árpád János a vajdasági magyar szavazókhoz. Magyar Szó, 2022. március 31. 3.
[7] https://szmsz.press/2022/03/31/semmisitsek-meg-az-osszes-hataron-tuli-levelszavazatot/
2022. március 31. 12:23
[8] Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ listája az egyetlen magyar lista
https://www.vmsz.org.rs/hirek/valasztasok-2022/dr-pasztor-balint-vmsz-listaja-az-egyetlen-magyar-lista, 2022. március 30. 08:04
[9] P.E.: Valós térben és egyértelműen. Magyar Szó, 2022. március 31. 1.
[10] Tizennyolcezer eurót költött a VMSZ Facebook-hirdetésekre. https://szmsz.press/2022/03/22/tizennyolcezer-eurot-koltott-a-vmsz-facebook-hirdetesekre/, 2022 március 22. 9:35
[11] Uo.
[12] Báthory Róbert: Magyar választások Szerbiában – a nem fideszes választók eltűnt szavazólapjai
https://www.szabadeuropa.hu/a/magyar-valasztasok-szerbiaban-a-nem-fideszes-valasztok-eltunt-szavazolapjai/31775828.html
[13] Nemzeti Együttműködés Rendszere https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_Egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s_Rendszere
[14] Pásztor: A szavazás napján is mindent megteszünk a mozgósítás érdekében. https://szmsz.press/2022/03/30/pasztor-a-szavazas-napjan-is-mindent-megteszunk-a-mozgositas-erdekeben/,
2022. március 30. 10:03

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése