2022. március 20., vasárnap

FOTO, VIDEO: Nezavršeni radovi i "spontano" okupljeni građani dočekali "Sokola"


Žarko Bogosavljević
zarkob@021.rs

Novi Sad, 19.03.2022. 19:26 > 19:31

Stotine okupljenih građana, kao i zastori oko nedovršenih delova Železničke stanice napravili su scenografiju dolaska prvog brzog voza iz Beograda u Novi Sad, zajedno sa vrhom države.
 
FOTO, VIDEO: Nezavršeni radovi i "spontano" okupljeni građani dočekali "Sokola"
Foto: 021.rs

Republičke, kao i gradske vlasti su se prethodnih nedelja trudile da sve pripreme za dolazak prvog brzog voza i za ponovno uspostavljanje železničke veze između Novog Sada i Beograda posle tri i po godine. Međutim, vidljivo je da nije sve spremno i da se baš požurilo zbog predizborne kampanje, kako predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tako i premijera Mađarske Viktora Orbana koji takođe očekuje izbore 3. aprila.

Da ovo nije obično otvaranje Železničke stanice i rekonstruisane pruge videlo se od ranog jutra, kada policija nije nikome dozvoljavala prilaz potkovici, parkingu i taksistima, dok su autobusi GSP-a već nedeljama izmešteni. Sve to pratile su probe na bini. 

Železnička stanica je, kada se gleda sa Bulevara oslobođenja, uglavnom ušminkana i sa novim porukama i natpisima na fasadi, sem u delu stanične zgrade prema Kisačkoj ulici, odnosno prema Toplani. Taj deo je pokriven velikom zavesom, od više stotina kvadrata, sa motivima železnice, tako da se ne vidi da taj deo nije obnovljen.
 
To naravno nisu videle ni stotine ljudi koji su se gurali na ulazu i "spontano" subotom pre podne došli da, kako su tek poneki smeli da kažu, jer nisu imali dozvole da pričaju sa novinarima, pozdrave predsednika Srbije i premijera Mađarske i vide novu stanicu i brzi voz. Međutim, dok su čelnike naše države i severnog suseda videli na bini, u stanicu nisu ušli jer je bila zatvorena, a i vozovi kreću tek od nedelje.
 
Građani su se odmah posle govora i gašenja kamera razišli, a prethodno su se više od sat vremena gurali i čekali, jer su došli i pre 11 časova, a voz je u polasku kasnio 20 minuta, pa je, umesto u 11.34h, u Novi Sad stigao u 11.54h. 
 
Tako je bilo ispred, na platou. A unutar same stanice, skoro sve je ušminkano i sređeno, bar oko perona 1 koji je i jedini u funkciji. 
 
Ispred izlaza na peron ima nekoliko čekaonica koje su stvarno osveženje i iznenađenje za svakoga ko dođe, posle više decenija gledanja sivih prostorija. Međutim, to je sve. Ostatak prostorija je zatvoren i nedostupan, postavljene su pregrade ili platna koji onemogućavaju prolaz jer radovi još traju. 
 
Na samim peronima je čak postavljena i posebna velika pregrada sa fotografijama iz istorije železnice, kako se ne bi ni iz daljine videle građevinske mašine i radnici koji i dalje rade, a posebnim metalnim pločama pokriveni su i izlazi iz podzemnih prolaza ka peronima, jer i tamo radovi još traju.
Na stanici se nije mogla dobiti informacija kada će radovi biti gotovi, a činilo se da se predstavnici vlasti ponašaju kao da je sve savršeno i da nema nikakvih pregrada koje kriju nedovršeni deo posla.
 
Ipak, mada će još biti radova na stanici, ono što je sigurno jeste da od nedelje kreću vozovi za i iz Beograda i svi građani će sami moći da se uvere kako izgleda Železnička stanica u Novom Sadu, kao i vožnja "Sokolom".
 
 Video: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése