2022. március 21., hétfő

Kinek adta át a Szerbiai Posta a magyarországi választási levélcsomagokat?

Kinek adta át a Szerbiai Posta a magyarországi választási levélcsomagokat?

2022-03-21 10:26

Teljesen nyilvánvaló tényként kell kezelni, hogy a Szerbiában élő, Magyarországon választójoggal rendelkező polgárok számára Vajdaság településein NEM a Szerbiai posta kézbesíti a választási levélcsomagokat – legalábbis az esetek döntő többségében nem. A csomagokat a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáiként bemutatkozó, sok esetben a VMSZ közismert tagjaira megszólalásig hasonlító személyek kézbesítik, sőt a párthoz közelállónak látszó cégek irodahelyiségeinek látszó irodahelyiségekbe invitálják szavazni a polgárokat. Pásztor István pártelnök, a Magyar Szó napilapnak adott interjújában azonban – amit a VMSZ hivatalos honlapján is közzétettek – határozottan kijelentette, hogy „Nem a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat”.

Hogy kiderüljön, kinek a kezdeményezésére, miként és pontosan kinek a kezébe kerültek a magyarországi Nemzeti Választási Irodától a Magyar Postán keresztül a Szerbiai Postához eljuttatott választási levélcsomagok, a közérdekű adatokhoz való szabad hozzáférésről szóló törvénnyel összhangban szerkesztőségünk közérdekű adatigényléssel fordult a Szerbiai Posta közvállalathoz. A vállalattól kikértük a kézbesítési feladat átruházására vonatkozó összes dokumentumot, különösképpen a következőket:

1. A kézbesítési feladat átruházásáról szóló megállapodást megelőző iratokat: kérvényeket, árajánlatokat, hivatalos levélváltásokat,

2. A szerződést, amellyel a feladatot a Szerbiai Posta másra ruházta át,

3. A közbeszerzési eljárással kapcsolatos dokumentációt,

4. Előszámlákat, számlákat és más pénzügyi dokumentumokat,

5. Minden egyéb, az üggyel kapcsolatos iratot.

A közérdekű adatokhoz való szabad hozzáférésről szóló törvény értelmében a címzett köteles legkésőbb 15 napon belül eljuttatnia az igénylőhöz a kért dokumentumokat. Tekintettel arra, hogy az adatigénylést 2022. március 21-én küldtük el a Szerbiai Posta közvállalatnak, a válasznak legkésőbb április 3-ig kell megérkeznie.

A válaszból reményeink szerint kiderül majd, hogy Pásztor István mikor (nem) mondott igazat: a március 11-én megtartott sajtótájékoztatóján, amikor arról beszélt, hogy a „a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez”, ezért pártja a CMH-t irodát javasolta, vagy egy héttel később, amikor a Magyar Szónak adott nyilatkozatában tagadta, hogy a VMSZ aktivisták szállítják házhoz a borítékokat.

A témával kapcsolatosan eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja:

https://szmsz.press/2022/03/21/kinek-adta-at-a-szerbiai-posta-a-magyarorszagi-valasztasi-levelcsomagokat/

 

Borítékolt botrány: A levélszavaztatás (il)legalitása A Szabad Magyar Szó munkatársai utánajárnak a hatalmi mutyinak

https://szmsz.press/hirfolyam/boritekolt-botrany-a-levelszavaztatas-illegalitasa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése