2022. március 11., péntek

Kijev ostromára készülhetnek az orosz csapatok

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Kijev kezd kiürülni, terhes nők is megsérültek a gyerekkórházat ért támadásban
Csütörtökön nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter. Küszöbön állhat Kijev ostroma. Erre következtetnek a műholdfelvételek alapján az orosz csapatok átrendeződéséből, mozgásából. A szatellit képek készítésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég szerint a műholdfelvételek alapján szétszóródott a Kijev környékén veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj. A felvételek szerint az oroszok átcsoportosítják erőiket. Emiatt egyre több lakos hagyja el otthonát Kijevtől északnyugatra. A Current Time tudósítója elkísérte azt a rendőrségi buszt, amellyel Hosztomelből evakuálták a civileket az ukrán fővárosba. Volt, aki napokat töltött a pincében áram és fűtés nélkül. „Megszakad a szívem, hogy mindent hátra kell hagynom” – mondta egyikük.
Terhes nők is megsérültek a mariupoli gyermekkórházat ért bombatámadásban. A légicsapás a beígért tűzszünet idején ért több középületet a városban.
Az oroszok azt állítják, hogy pénteken humanitárius folyosót nyitnak öt ukrán városból azaz szavatolja az emberek, autóbuszkonvojok és polgári járművek áthaladását – jelentette be csütörtökön Mihail Mizincev orosz vezérezredes. A bejelentés az oroszok szerint Kijevre, Csernyihivre, Harkivra, Mariupolra és Szumira vonatkozik. A korábbi hasonló orosz ígéretek eddig nem valósultak meg, rendre támadások érték a humanitárius folyosókon menekülni próbálókat. Csütörtökön egyedül a Szumiból kivezető humanitárius folyosó volt járható a beígért öt közül.
Tegnap arról is érkeztek hírek, hogy az orosz csapatok kísérleti nukleáris reaktort bombáztak Harkivban.
A háború kezdete óta 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából, a legtöbben, 1,4 millióan Lengyelországba érkeztek, 214 ezren Magyarország irányában hagyták el Ukrajnát. Folyamatosan frissülő ábráinkon figyelemmel kísérheti, hogy milyen irányba és hányan menekülnek Ukrajnából.
 
Itthon: Az ellenzék bemutatta programját, Gulyás ígéri: lesz benzin
„Tévednek, akik szerint Orbán igazából nem is akar választást nyerni”, mondja Ruff Bálint a Konstruktív Bizalmatlanság e heti epizódjában. A kommunikációs és kampánytanácsadó szerint Orbán Viktor minden pontot teljesített egy képzeletbeli megfelelési listán az ukrajnai háború kitörése után.
Csütörtök este fél tízkor kezdődő kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon. Az ukrán háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek. Emiatt több európai országban 200 forinttal drágább az üzemanyag, mint Magyarországon.
A kormány szerint a benzinturizmus és a pánikkeltés miatt nőtt a fogyasztás. A 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók csak a nagy nyomású kutaknál tankolhatnak, piaci árfolyamon. Ezen túl húsz forinttal csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját. Harmadik intézkedésként eljárást indítanak azokkal szemben, akik rémhírt terjesztenek az üzemanyagellátással kapcsolatban.
Eközben csütörtökön sok benzinkútnál hosszú sorok alakultak ki, volt olyan kút, ahol el is fogyott az üzemanyag. Volt ahol maximálták az egyszerre megvásárolható üzemanyag mennyiségét. A Shell benzinkútjain csütörtöktől tranzakciónként maximum bruttó 25 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.
Alapvető változtatásokat ígér az ellenzék nemrég bemutatott választási programja az állam működése ügyében, 180 fokos irányváltást jönne az orosz és a kínai fókuszú külpolitikában, jelentős béremeléseket és sokkal gyorsabb zöld átállást is tervez az Egységben Magyarországért. Az ellenzék tíz pontba rendezte kormányprogramját: a jogállam, az oktatás, az egészségügy, a szociálpolitika, a nemzetpolitika, a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, a gazdaságpolitika, a biztonságpolitika és a külpolitika.
A papírformának megfelelően Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert, a Fidesz korábbi alelnökét választotta államfőnek az Országgyűlés fideszes többsége.
A koronavírus-járványnak még mindig nincs vége. Az elmúlt 24 órában ötvenen haltak meg a járvány miatt, és több kétezer új fertőzöttet regisztráltak.
 
Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája
Videós történetek a nagyvilágból – elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája, amelyen magyarországi riportok mellett több mint húsz országból mutatunk meg személyes történeteket nemzetközi kollégáink segítségével. Iratkozzon fel ezen a linken!
 
Nyugodt napot,
Keller-Alánt Ákos
szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése