2022. március 22., kedd

Az ukránok Magyarországot tartják a legellenségesebb uniós államnak

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Az uniós országok közül Lengyelországot tartják a legbarátibbnak, Magyarországot a legellenségesebbnek az ukránok. Magyarországnál csak Oroszországot, Belaruszt és Kínát ítélték ellenségesebbnek. Cikkünkből kiderült az is, hogy a magyarok jelentős része közelebb áll Putyin narratívájához, mint az ukránok álláspontjához. A Publicus felmérése szerint a kormánypárti szavazók mindössze 44 százaléka tartja agressziónak Ukrajna megtámadását, 24 százalékuk szerint pedig a támadás valójában épp, hogy védekezés Putyin részéről.

Az orosz hadsereg a háború első hete után inkább polgári célpontokra váltott, csaknem háromszázezer lakásban jó ideig nem lesz gáz. A nyugati országoknak úgy kellene gázt venniük az oroszoktól, hogy a profitrészt visszatartják egy külön számlán. A Naftogaz a legnagyobb ukrán gázcég, a vállalat vezérigazgatójának tanácsadójával, a Magyarországon lévő Myron Wasylykkal beszéltünk.

A gázcég vezérigazgatója interjúnkban elmondta: Ukrajnában jelenleg 273 ezer olyan lakás van, ahova nem tudnak földgázt juttatni. Ezek többnyire az ország keleti részén találhatók négy nagyvárosban, Mariupolban, Volnovahában, Avgyijivkában és Szeverodonyeckben. Nagyon heves harcok folynak keleten, és az infrastruktúra lebombázása megakadályozta, hogy eljuttassák a gázt az ügyfelekhez ezekben a régiókban. De az ország nagy részében van gáz és fűtés, teszik a dolgukat.

A tekintetek elől elrejtett menekültek

2019 őszén még a Fidesz a BOK csarnokban tartotta tisztújító kongresszusát, most a háború elől menekülő ukrán nők és gyermekek első találkozása lesz Budapesttel a BOK csarnok. A civil szervezeteknek alig két napjuk maradt, hogy elhagyják a Keleti és a Nyugati pályaudvart. A Migration Aid szóvivője azt mondta lapunknak, jó, hogy az állam szervezetten próbálja összefogni a válságmenedzselést, de ezen a helyszínen minta kicsit eldugnák a problémát.
Március 18-án, pénteken derült ki, hogy a kormány tranzitpontot nyit az Ukrajnából érkező menekülteknek. Az viszont csak később vált világossá a civil menekültsegítő önkénteseknek, hogy hétfő reggelig el kell hagyniuk a Keleti és a Nyugati pályaudvart, ahová eddig a vonattal utazó menekültek érkeztek. A pályaudvarokon mindenki látta, hogy milyen körülmények között és milyen állapotban vannak a menekültek. A csarnokban a négy fal között ez nincs annyira szem előtt, „az az érzésünk, hogy el van egy kicsit dugva a probléma”.

Ráadásul oda nem is sétálhat csak úgy be az, aki segíteni akar, hiszen a tervek szerint csak kártyával lehet majd belépni, így a civil szervezetek is körülményesebben vihetnek be új segítőt. A csarnokban lévő állapotokról a Migration Aid szóvivője azt mondta, hogy még minden kialakulóban van. Tábori ágyakat is felállítottak, de szálláslehetőség ott nem lesz.

Afganisztánban a magyar csapatokkal dolgozott, most Budapesten próbál beilleszkedni családjával Fatah, a volt NATO-tolmács. Sok segítséget kap, mégis nehéz a helyzete, de nem akart Nyugatra szökni, bízik Magyarországban. Videónkban arról is beszél a férfi, hogy miért maradt inkább Magyarországon.

Bíróság elé áll Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, miután az ügyészség vádat emelt ellene egy európai uniós támogatásokat érintő csalási ügyben. A prágai ügyészség hétfőn bejelentett lépésére hetekkel azután került sor, hogy a cseh parlament alsóházának képviselői március 3-án megállapodtak Babiš mentelmi jogának felfüggesztéséről a kétmillió dolláros csalásban való állítólagos részvétele miatt.

Babiš, a populista milliárdos tagadja a jogsértéseket, és többször is azt mondta, hogy az ellene felhozott vádak politikailag motiváltak. A vádak egy olyan farmot érintenek, amely uniós támogatásban részesült, miután tulajdonjogát Babiš mintegy 250 cégből álló Agrofert konszernjétől Babiš családtagjaira ruházták át. Később az Agrofert ismét birtokba vette a gazdaságot. A támogatásokat közép- és kisvállalkozásoknak szánták, így az Agrofert nem is lett volna jogosult rájuk.

Ha még nem tette meg, csatlakozzon zárt Facebook-csoportunkhoz, amelyet elkötelezett követőinknek hoztunk létre, hogy közelebbről is megismerhessék működésünket és elsők között értesüljenek fontosabb anyagainkról! A Szabad Európa „bennfentesei” már több mint hétszázan vannak.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése