2022. március 17., csütörtök

A VMSZ VESZÉLYBE SODORTA AZ ANYAORSZÁGI VÁLASZTÁSOK TISZTASÁGÁT!

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
 
2022-03-17 15:26
 
A VMSZ aktivistái kézbesítik a magyarországi választásokon szavazati joggal rendelkező polgártársaink szavazólapjait. Ezzel van tele napok óta a közösségi média, erről tájékoztatnak bennünket a Magyar Mozgalom tagjai, szimpatizánsai és mi magunk is megtapasztalhattuk, hogy ez történik. Az aktivisták megjelennek a házainknál, van ahová kopogtatás nélkül bemennek és ők maguk ki is töltik a szavazólapokat.
A magyarázat szerint a szerbiai postának nincs kapacitása ezeknek a leveleknek a széthordására, ezért azzal a CMH egyesületet bízták meg. Az aktivisták a szavazóanyag átadásakor semmiféle átvételi elismervényt nem adnak és nem is iratnak alá a polgárokkal. Semmilyen nyoma nincs neki, ki vette át és ki nem vette át szavazási dokumentációját, ami azt jelenti, hogy nem tudhatjuk, végül nem a VMSZ irodáiban töltik-e ki a szavazópolgárok helyett a választási és népszavazási íveket.
A Magyar Mozgalom egyértelmű álláspontja, hogy a VMSZ, azzal, hogy így rátelepedett az anyaországi választások vajdasági folyamataira, követhetetlen, a szavazás titkosságát sértő eljárásaival a teljes szavazási folyamatot sodorta veszélybe. A szavazás titkos, a szavazópolgár magánügye, hogy kire adja le voksát és a vajdasági magyar embert nem kiskorúsíthatja a VMSZ azzal, hogy helyette szavaz és papírokat tölt ki. Mi lesz a következő lépés? Hogy felveszik helyettünk a fizetésünket, nyugdíjainkat és felnevelik a gyerekeinket?
Az, amit a VMSZ művel az anyaországi választások kapcsán akár választási csalásnak is minősíthető. Ha ez a miloševići időket is megszégyenítő erőszakos viselkedés oda vezet, hogy a Nemzeti Választási Iroda megsemmisíti a külhoni szavazást, az a VMSZ felelőssége lesz.
A Magyar Mozgalom szerint mindenkinek magánügye, hogy kire adja voksát akár szerbiai akár anyaországi választásról lenne szó. Ehhez semmilyen pártnak, szervezetnek semmi köze, semmilyen beleszólása nem lehet. Tekintve a két ország vezetői közötti jó kapcsolatokat, az anyaországi választásokat is meg lehetne szervezni ellenőrizhető, szabályos módon, úgy, hogy településeinken alakítanak ki szavazóhelyeket.
Felszólítjuk a VMSZ aktivistákat, a párt tagságát és minden érintettet, hogy mérlegelje, helyesen cselekszik-e, jogszerűen, és a választási törvénynek megfelelően jár-e el, amikor teljesíti a párt vezetőségének utasításait a levélszavazatokkal kapcsolatban!
A felelősség a felnőtt, döntésképes egyént is terheli, nem lehetséges annyival elintézni a szabálytalanságot, hogy az elkövetőt mások utasították erre.
Egyúttal felhívjuk az aktivisták és a párttagság figyelmét arra, hogy jogukban áll elutasítani a szabálytalanság elkövetésére való felbujtást.
A VMSZ szégyellje magát amiért besározta az anyaországi választások tisztaságát, a botrány következményeiért kizárólag őket terheli a felelősség. Egyúttal felszólítjuk a pártot, haladéktalanul vessen véget a vajdasági magyarság kiskorúsításának!

Magyar Mozgalom

https://www.facebook.com/magyarmozgalom.rs

 

A választási iroda nem tudta, hogy aktivisták viszik majd ki a szavazási levélcsomagokat „A kézbesítő postákra már március 11-én megérkeztek a küldemények”

<span class="entry-title-primary">A választási iroda nem tudta, hogy aktivisták viszik majd ki a szavazási levélcsomagokat</span> <span class="entry-subtitle">„A kézbesítő postákra már március 11-én megérkeztek a küldemények”</span>

 Szavazólap (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

2022-03-17 15:22

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a hét elején több településről is jelentkeztek szerkesztőségünknek azok az olvasók, akik szóban és írásban is megerősítették, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (a Fidesz leghűségesebb szerbiai partnere) aktivistái kézbesítik azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet. Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen négy évvel ezelőtt a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt, és a postások juttatták el a címzetteknek a borítékokat.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a Nemzeti Választási Irodát, s a következő három kérdést tettük fel:

1. A Nemzeti Választási Iroda tudta-e, hogy Szerbiában nem a postai alkalmazottak kézbesítik majd a szavazási levélcsomagokat?

2. A Nemzeti Választási Iroda kinek adta át a szavazási levélcsomagokat és az a magyarországi szerv melyik szerbiai szervnek/intézménynek/vállalatnak küldte tovább?

Az NVI-től a következő választ kaptuk:

„A Nemzeti Választási Iroda számára a szavazólapok, a szavazási levélcsomagok és minden a választásokhoz szükséges nyomtatvány gyártását az ANY Biztonsági Nyomda végzi. A szavazási levélcsomagokat a Nyomda a Magyar Posta részére adja át, akik feldolgozást követően kiszállítják a küldeményeket az adott célország(ok)ba. A Magyar Posta a szerb postaszolgáltatóval az Egyetemes Postaegyesület keretrendszere és vonatkozó szabályozásai szerint működik együtt. Az Iroda arról tud tájékoztatást adni, hogy Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. A külföldi kézbesítés rendjét a célország jogszabályai rögzítik, így Szerbiában az ottani kézbesítési szabályozás az irányadó.”

A válaszból kiderül, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem tudott arról, hogy a levélszavazási csomagokat pártaktivisták viszik majd ki, viszont azt állítják, hogy Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én, múlt hét pénteken megérkeztek a küldemények. Ez azért érdekes, mert a Szabad Magyar Szó újságírói a postai alkalmazottaktól azt az információt kapták, hogy a helyi postákhoz nem érkezett szavazási levélcsomag.

Az NVI válasza arra is rámutatott, hogy a magyarországi levélszavazatok kézbesítéséről a Szerb Posta és a Vajdasági Magyar Szövetség egyezett meg, hiszen Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban elmondta, hogy „a szándékunk az, hogy elősegítsük a választást, tudomásunk van arról, hogy a posta külső segítséget kér, hogy időben eljussanak a borítékok az érintettekhez. A Concordia Minoritatis Hungaricae irodát javasoltuk.” – mondta pénteken délelőtt Pásztor, s a dolgok jelen állása szerint a posta elfogadta a VMSZ javaslatát. Ezt viszont egyelőre sem a Szerb Posta, sem a CMH nem erősítette meg portálunknak. Az előbbi jelezte, hogy a kérdéseinket továbbították az illetékeseknek, míg a CMH koordinátora, Bús Ottó március 16-án délelőtt azt ígérte, hogy írásban válaszol majd a kérdéseinkre, de ez egyelőre nem történt meg.

https://szmsz.press/2022/03/17/a-valasztasi-iroda-nem-tudta-hogy-aktivistak-viszik-majd-ki-a-levelszavazasi-csomagokat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése