2022. március 8., kedd

Sok orosz a mai napig nem hiszi el, hogy bombázzák Kijevet

 A Szabad Európa honlapja

A legfontosabb híreink ma reggel:

Sok orosz számára ismeretlenek a háborús pusztítás képei, mert csak a Kreml propagandája jut el hozzájuk Ukrajna megszállásáról. Vajon hogy reagáltak Perm és Vlagyivosztok hétköznapi lakosai, amikor a Szabad Európa orosz stábja megmutatta nekik a valóságot?

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról: Tizenharmadik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. A folyamatos ágyúzás miatt nem tudták kimenekíteni a civileket Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból. Több százezer civil ragadt az ostromolt Mariupolban borzalmas állapotok között. Az ukrán küldöttség szerint sikerült némi előrelépést elérni a tűzszüneti tárgyalások harmadik fordulóján, de az orosz küldöttség ezt másként látja. Zelenszkij ukrán elnök az orosz olaj bojkottját is kérte a világtól.

Hekkerek háborús tudósításokat sugároztak több orosz tévécsatornán. Az Anonymous csoport hekkerei az állami propaganda helyett független médiumok tudósításait sugározták az ukrajnai háborúról. A számítógépes kalózok két betiltott csatorna, a Dozsgy, illetve a Szabad Európa (RFE/RL) és az Amerika Hangja által közösen működtetett Current Time beszámolóit tették adásba. A szóban forgó csatornák hamar visszaállították az eredeti műsorrendet.

Felszólal a TASZ az ukrajnai magyar állampolgárok választójogáért

A kettős állampolgárok elvileg levélben szavazhatnak a magyar választáson. Mivel sokan közülük a napokban Magyarországra menekültek, ezért nem fogják tudni átvenni a címükre küldött szavazási levélcsomagot. A TASZ emiatt javaslattal fordult a Nemzeti Választási Irodához.
Az NVI válaszáig is van azonban megoldás azoknak a magyar választópolgároknak, akik Magyarországra menekültek, írja közleményében a TASZ. A polgárjogi szervezet szerint a külhoni állampolgárok a szavazás napja előtt 25 nappal, azaz március 9-ig módosíthatják a kézbesítési adataikat a központi névjegyzékben, és kérhetik a levélcsomag személyes átvételét is kijelölt pontokon.

250 milliónyi kenőpénz

A szocialista országgyűlési képviselő Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés Mentelmi bizottsága. Befolyással üzérkedés bűntette miatt Tóth Csaba MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés Mentelmi bizottsága. Tóth mentelmi jogáról az Országgyűlés plenáris ülésén döntenek majd. Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte.
Az ügyészség szerint a két gyanúsított, Tóth Csaba, valamint Horváth Csaba, Zugló szintén szocialista polgármestere egy céget keresett, amely kiépítette és üzemeltetni kezdte a kerületi fizetős parkolási rendszert. Tóthék olyan céget kerestek – és találtak is, a SIS Parking Kft.-t –, amelyik hajlandó volt nyereségének egy részét átadni nekik. Az ügyészség szerint a két MSZP-s politikus informális kapcsolatai révén el tudta intézni, hogy a SIS nyerje el a parkolás üzemeltetésére kiírt pályázatot.

Tiltott állása volt, de marad Esztergom alpolgármestere a fideszes Erős Gábor. A Völner Pál utódjának szánt esztergomi alpolgármesternél több mint egy évig állt fenn az összeférhetetlenség, a város fideszes többsége mégsem talált problémát. Erős Gábor korábban feketén foglalkoztatta alkalmazottját, és azt állította, van diplomája, miközben nincs. Februárban a Szabad Európa megírta, hogy Erős Gábor 2018-ban felkerült arra a jegyzékre, amelyen a NAV azokat listázza, akiknél be nem jelentett alkalmazottat találtak. Erős ekkor egyéni vállalkozóként vendéglátózott. Ezen túl a 2014-es önkormányzati választások előtt Erős azt állította, hogy ő egy, a „szakterületén diplomát szerző szakember”, de az újabb bemutatkozásából már hiányzik a diplomára utaló rész.

A járvány harmadik évében az áldozatok száma meghaladja a hatmilliót. Ez a mérföldkő a legújabb tragikus emlékeztető a járvány könyörtelen természetére, miközben az emberek levetik a maszkot, újra utazni kezdenek és újranyitnak a vállalkozások szerte a világon. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint az utolsó egymillió halálesetet az elmúlt négy hónapban jegyezték fel. Ez azt mutatja, hogy kicsit lassult az előző egymillió haláleset óta a járvány, viszont rávilágít arra, hogy sok ország még mindig küzd a koronavírussal. A valóságban akár csaknem négyszer ennyi halott köthető a koronavírushoz. A The Economist egyik csapata elemezte a megemelkedett halálozási számokat, és arra jutott, hogy a Covid–19-járvány halottainak száma 14 millió és 23,5 millió között van.

Elfogy-e a magyar? Mekkora a bevándorlás Magyarországra, honnan jönnek a bevándorlók, és hányan vándoroltak ki? Számokban című sorozatunkban most a népességszám változásait mutatjuk be. Az első részben a termékenységgel, a népesség „belső” újratermelődésével foglalkoztunk, most a nemzetközi vándorlás legfontosabb számai következnek.

Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája! Ha szeretne az elsők között értesülni legújabb videóinkról, iratkozzon fel ezen a linken!

Szép napot!
Báthory Róbert  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése