2022. március 10., csütörtök

Ukrán gyerekkórházat bombázott az orosz haderő, több áldozat

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Gyerekkórházat bombáztak Ukrajnában az orosz erők
Harmadik hetébe lépett Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Szerdán Mariupolban leromboltak egy gyerekkórházat, a helyszínen készült felvételek szerint az épület szinte teljesen megsemmisült. „Az orosz megszálló erők több bombát dobtak a gyermekkórházra. A pusztítás hatalmas” – közölte a városvezetés. Csütörtök reggeli hírek szerint hárman haltak kórházat ért támadásban, az áldozatok egyike gyerek. A sérültek száma 17, köztük van egy várandós nő. A városban ez már a harmadik kórház, amit megsemmisítettek a háborúban.
Csütörtökre virradó éjszaka Szumi és Harkiv környékét támadták éjszaka az orosz erők, civil áldozatok is vannak.
Valgyimir Zelenszikj szerint szerdán legalább 35 ezer civilt menekítettek ki több ostromlott ukrán városból. Az ukrán elnök háborús bűncselekménynek nevezte a gyerekkórházat ért támadást.
Csütörtökön Törökországban tárgyal az orosz és az ukrán külügyminiszter. Szergej Lavrov szerda este érkezett Antalyába, ahol a tervek szerint csütörtökön tárgyal Dmitro Kulebával. Az ukrán külügyminiszter szerdán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel tárgyalt Ukrajna védelmi képességeinek az erősítéséről.
Szerda délután az Ukrajna lerohanása során a harcok által eddig legsúlyosabban érintett ukrán városok vezetői számoltak be az aktuális helyzetről egy megrázó beszélgetésen. A polgármesterek szerint szerint a tiszta víz, az inzulin, a fűtés vagy az ennivaló is nagyon fontos, de a legfontosabb segítség a légtérzár lenne, hogy ne bombázzák tovább a civileket. Az ellen ugyanis sehogy nem tudnak védekezni, és folyamatosan halnak meg az emberek.
Kijevben az ostromra készülve ellenőrző pontok és barikádok százait állították fel. A település elővárosaiban napok óta zajlanak utcai harcok, a város polgármestere szerint hamarosan védekezésre kényszerülhetnek. Az Odessza ostromára való készülődést képeken és videón is megmutatjuk, itt az önkéntesek el is mondják hogyan készülnek a város védelmére.
Február végén bejárta a világsajtót az a felvétel, melyen egy orosz harckocsi áthajtott egy személyautón. Az autóban ülő férfi csodával határos módon túlélte az ütközést, és most arról beszélt: amint felépül, csatlakozik az ukrán védelmi csapatokhoz.
Az Odessza védelmére készülőkről és a harckocsival való ütközést túlélő férfiről készült videóinkat a YouTube-on is megnézheti.
 
„Az Orbán-kormánynak továbbra is vannak olyan elköteleződései Oroszország felé, amelyeknek nem ismerjük a részleteit”
A háború kitörése után Szijjártó Péter programja ugyanúgy folytatódott, mintha mi sem történt volna. A keleti nyitás logikája szerint nehéz lett volna Oroszországot fenyegetésként kezelni, mondja interjúnkban Végh Zsuzsanna külpolitikai szakértő. Az Europa-Universität Viadrina kutatója és oktatója szerint az orbáni külpolitika azt eredményezheti, hogy Magyarország magára maradhat: miközben a szövetségeseinktől elidegenedünk, az Oroszországgal való közeli kapcsolatot sem lesz már egyszerű fenntartani.
 
Nagy erőkkel védi a Fidesz Táplánszentkeresztet
Választási riport egy Szombathely melletti faluból, ahol persze mindenki az orosz–ukrán háborúról beszél. Putyin diktátor, de igazából a NATO miatt van az egész. Orbán jól csinálja, és maradjunk ki mindenből. Műtrágya viszont nem lesz. Táplánszentkereszten az előző választásokon a Fidesz nyert, mégis kevesen vállalták a véleményüket.
 
Nyolc százalék felett az infláció, és ebben még nincs benne a háború hatása
15 éve nem volt ilyen magas az infláció, mint most februárban, és ebben még nincs benne a rekordgyenge forint és az ukrajnai háború hatása sem. Hiába vezetett be árstopot a kormány néhány alapvető élelmiszerre, a kereskedők más termékekre háríthatták át a veszteséget, így azok még jobban drágultak. Ha nem lenne fixálva az üzemanyag legmagasabb ára, ma már 640 forintért lehetne gázolajat tankolni a kutakon. Így viszont ellátási problémák vannak, sok benzinkúton már nem lehet tankolni. A Szabad Európának nyilatkozó szakértő szerint akár 10 százalékos infláció is jöhet.
 
Egyre jobbak a magyar Covid-adatok, Németországban erősödik a járvány
Magyarországon az elmúlt 24 órában 2377 új fertőzöttet igazoltak, 54 újabb halálos áldozatot követelt a járvány. Németországban a legfontosabbnak tartott járványügyi mutató már hét napja emelkedik, pedig március 20-tól az országos szintű korlátozások megszüntetését tervezik.
 
Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája
Videós történetek a nagyvilágból – elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája, amelyen magyarországi riportok mellett több mint húsz országból mutatunk meg személyes történeteket nemzetközi kollégáink segítségével. Iratkozzon fel ezen a linken!
 
Nyugodt napot,
Keller-Alánt Ákos  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése