2022. március 16., szerda

Tömeges elszegényedéssel fenyeget az ukrajnai háború, itthon sztrájkolnak a pedagógusok

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánok!

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

 Ha elhúzódik az Oroszország által indított háború Ukrajnában, az ott élők csaknem 30 százaléka, 44 millió ember csúszhat a szegénységi küszöb alá, közölte az ENSZ alá tartozó UNDP (United Nations Developement Program). A szervezet saját becslései alapján további 62 százalékpontnyi lakos lesz kénytelen ezt elszenvedni, ami azt jelenti, hogy 10 emberből kilencre ez a sors vár. Az ukrajnai háború legfrissebb történéseit követi tudósításunk percről-percre, videónkban pedig a Kijev külvárosából menekülők szólalnak meg.
 
A gyermekorvosokat is kihívás elé állítja az Ukrajnából érkező menekülthullám. Egyikük úgy fogalmazott: „a miénknél lényegesen rosszabb oltási státusszal rendelkező emberek érkeznek.” Ukrajnában a gyermekek oltási rendje lényegesen nem különbözik a magyar oltási rendtől, inkább abban van némi eltérés, hogy hány hónaposan kapják meg az oltásokat. A probléma az orvos szerint inkább az alacsony átoltottság lehet – derül ki cikkünkből.
 
Kikből lesznek mártírok? ...és miért?
 
Életben maradni talán a legerősebb evolúciós parancs. Mégis, több ezer éve önmagukat hitükért, közösségükért feláldozó hősök emlékezetét adják egymásnak generációk. Miért mentek alig felfegyverzett emberek ’56-ban és most Ukrajnában a megszálló hadsereg ellen? És ki marad meg a kollektív emlékezetben? Írásunk az önfeláldozás és a mártíromság történetét és ideológiáját kutatja, az ukrajnai háború nyomán.
 
Kevesebb mint három hét van hátra a választásokig, így a március 15-ei beszédek is kampányüzenetekké váltak. Összeszedtünk a legfontosabb gondolatokat a kormányfő és ellenzéki kihívójának felszólalásából. Hogy mennyit érnek a szavak, azt pedig hétvégi kvízünkből tudják megítélni: epizódok egy barátság történetéből, avagy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök viszonya az elmúlt 12 év nyilatkozatainak tükrében.
 
„Gyerekek sérülnek tömegével”
 
Végül podcastunkat ajánlom figyelmébe: a Szelfi vendége dr. Gyarmathy Éva pszichológussal a sajátos nevelési igényű gyerekek neveléséről és oktatásáról beszéltünk, és óhatatlanul szóba került a ma kezdődő pedagógus sztrájk is. „A pedagógusok tűrtek, vártak, szóltak. Akkor lett elegük, amikor látták, hogy az egy dolog, hogy ők belepusztulnak, de erre most már a gyerekek mennek rá”hangzik el a beszélgetésben.
 
Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése