2022. március 25., péntek

„Így finanszírozták Orbán belső körei egy szlovén párt kampányát”

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma:

Rogánon át Habonyig: egy szlovén párt választási kampánya

A letelepedési kötvényektől Janez Janša választási sikeréig: minden eddiginél közvetlenebb bizonyítékot találtunk arról, hogyan segítik a magyar kormány legbelsőbb köreiből elinduló összegek egy külföldi párt választási kampányát. A birtokunkba került dokumentumokból az is kiderül, hogy egy Habony Árpáddal szintén közeli kapcsolatban lévő ügyvéd is segítette a magyarok szlovéniai médiabevásárlását.

2017-ben nagy médiabevásárlásba kezdtek Habony Árpád, illetve hozzá közel álló üzletemberek Szlovéniában és Macedóniában. Mindkét országban pártmédiát vásároltak a magyar üzletemberek. Olyan tévécsatorna, online és nyomtatott újság került a birtokukba, amely közvetlenül támogatja Orbán Viktor jobboldali szövetségeseit. A magyar üzletemberek épp akkor érkeztek, amikor mind a szlovén Janez Janša, mind a macedón Nikola Gruevszki ellenzékben volt, és a pártmédiák forrásai elapadtak.

A lapunk birtokába került dokumentumokból kiderült: elsősorban Magyarországról finanszírozták a szlovén és a macedón pártmédiák fenntartását, és hogy a pénzek elosztója az R-Post-R.

NATO a Dunántúlon

A csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón hivatalosan is bejelentették, hogy a katonai szervezet többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.
 
Az észak-atlanti szövetség vezetői az ukrajnai háborúról tanácskoztak, amely az ülés végén elfogadott zárónyilatkozat szerint a legsúlyosabb fenyegetés, amely évtizedek óta érte az euroatlanti biztonságot.
„Oroszország Ukrajna elleni háborúja összezúzta a békét Európában, illetve súlyos emberi szenvedést és pusztítást okoz” – írták.

A NATO a lehető leghatározottabban elítélte a csütörtökön pontosan egy hónappal ezelőtt megindított orosz inváziót, és annak késedelem nélküli beszüntetésére szólította fel az orosz elnököt. Kiemelték, hogy Moszkva katonai beavatkozása veszélyt jelent a globális biztonságra, Vlagyimir Putyin retorikáját pedig felelőtlennek és destabilizáló hatásúnak nevezték.

Zelenszkij bírálta az Európai Tanácshoz intézett beszédében a magyar kormányt. El kell döntenetek, hogy kivel vagytok, ezt mondta Orbán Viktornak az ukrán elnök. Egy, az ukrán határ közelében fekvő lengyel városba látogat az amerikai elnök. Gázmegállapodás bejelentése várható Joe Biden és az Európai Bizottság elnökének tárgyalása után. Folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be az ukrajnai fejleményekről.

Kárpátalját még nem érték el a harcok, de Ungvár környékén már most gyakran hallani a légvédelmi szirénák hangját. A városban számos ház pincéjét óvóhellyé alakították: ide menekülhetnek majd a helyiek egy esetleges orosz támadás idejére.

Az ENSZ szerint már több mint 3,6 millió ember menekült el Ukrajnából a csütörtökön pont egy hónapja tartó háború miatt, és nagy részük már nem is reménykedik abban, hogy egyhamar hazatérhet.
Az orosz invázió megindítását követően sokan csak a legszükségesebbeket pakolták be gyorsan egy-két táskába, mielőtt útnak indultak valamelyik környező országba, abban bízva, hogy nemsokára úgyis visszatérhetnek. Ez a remény mára szertefoszlóban van.

„Eleinte azt gondoltuk, hogy hamar véget ér. Senki nem hitte, hogy Oroszország megtámadhat bennünket, aztán úgy voltunk vele, hogy gyorsan vége lesz. De mint láthatjuk, nincs mit várnunk” – mondta az ötvenéves Olha Homienko az AP hírügynökségnek.

Ha még nem tette meg, csatlakozzon zárt Facebook-csoportunkhoz, amelyet elkötelezett követőinknek hoztunk létre, hogy közelebbről is megismerhessék működésünket és elsők között értesüljenek fontosabb anyagainkról! A Szabad Európa „bennfentesei” már több mint hétszázan vannak.

Nyugodt napot kívánok!

Báthory Róbert  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése