2022. március 29., kedd

Ponoš: A „szerb világ” frázis használata ártalmas a szerb nemzetre nézve

 Ponoš: A „szerb világ” frázis használata ártalmas a szerb nemzetre nézve 

Zdravko Ponoš (Fotó: N1)

 2022-03-28 21:28 

Az Együtt Szerbia Győzelméért koalíció – amelynek a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is tagja – elnökjelöltje, Zdravko Ponoš kijelentette, teljes mértékben ellenzi a szerb világról szóló elképzelést, azt, amelyet a tavalyi év során Aleksandar Vulin belügyminiszter népszerűsített, írja a Beta hírügynökség.

A szerbiai köztévé (RTS) vendégeként az ellenzéki elnökjelölt úgy fogalmazott, az említett floszkula veszélyes és ártalmas a régióban élő szerbek érdekeire nézve.

– Ha valaki úgy képzelte, hogy minden szerbnek, bárhol is éljen, egy vezére kell, hogy legyen Belgrádban, az nem egészséges és nem jó – mondta, hozzátéve, Szerbia természetesen kell, hogy segítse a szomszédos országokban élő szerbeket az oktatás, beruházások, a kulturális hagyaték megőrzése terén, de azok az emberek az adott államokban érvényesítik a jogaikat, és nem kell őket provokálni.

Ponoš kiemelte, ugyanígy kellene viselkednie a többi országnak is a régióban.

– Bosznia-Hercegovina egy komplex alkotás. Mondjuk úgy, hogy egy befejezetlen állam. Nagyon fontos, hogy Szerbia egy olyan álláspontot képviseljen, amely azt segítené, hogy a Bosznia-Hercegovinán belül élő nemzetiségek és entitások megtalálják azt a mechanizmust, amellyel tovább tudják építeni az országot, és nem arra van szükség, hogy valaki kintről súgja meg nekik, mit tegyenek. Belgrád sem, és Zágráb sem – nyilatkozta Zdravko Ponoš, kihangsúlyozva, hogy szerinte a daytoni megállapodás Bosznia-Hercegovina működésének alapja, és az országot a benne élők kell, hogy irányítsák, hiszen addig nem fog működni, amíg továbbra is kívülről próbálnak mások beleszólni az ország dolgaiba.

https://szmsz.press/2022/03/28/ponos-a-szerb-vilag-frazis-hasznalata-artalmas-a-szerb-nemzetre-nezve/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése