2022. november 14., hétfő

Ázsiai vendégmunkások és a brüsszeli szankciók

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

Nyáron tizenöt, Európai Unión kívüli ország esetében lazított a munkavállalás feltételein a kormány. Idén júniusban egy kormányrendelet bevezette a minősített munkaerő-kölcsönzés intézményét. Ez azt jelenti, hogy azoknak a közvetítőknek, akik megfelelnek a feltételeknek, és regisztrálnak, az állam megengedi, hogy a hiányszakmák esetében az EU-n kívüli országokból toborozzanak munkavállalókat, és engedélymentes eljárásban foglalkoztassák őket Magyarországon.

A hatóságok által minősített munkaerő-kölcsönző cégeknek nem kell különböző engedélyekkel bíbelődniük, ha a listán szereplő állampolgárokat akarják Magyarországon dolgoztatni. Egyre több gyárban tűnnek fel fülöp-szigeteki, indonéz, vietnámi és mongol vendégmunkások.
 
Szankciók
Miközben a magyar kormány nemzeti konzultációt kezdett szankcióellenes politikájának alátámasztására, Brüsszelben már az újabb, kilencedik szankciós csomagot készítik elő. Kérdés, hogy ehhez adja-e szavazatát Orbán Viktor, ahogy tette eddig mind a nyolc csomag esetében. A Political Capital a közeljövőben publikálja kutatását, amely szerint a Fidesz-szavazók ötven százaléka azt gondolja, hogy a kormány nem támogatta a szankciókat.

Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint ebben a játékban az nyer, aki kevesebbet veszít. „Tehát ez nem egy olyan játék, hogy a szankció nem fáj annak, aki kitalálja. Nyilvánvalóan fog fájni. Az a kérdés, hogy a másik oldalon mennyire üt” – tette hozzá. Tényfeltáró videósorozatunk, a Szabadon második adásában terítéken a szankciók valós hatása.

IMF
Az elmúlt időszakban egyre több szó esik arról, hogy rákényszerül-e Magyarország arra, hogy ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) forduljon segítségért. Ez egyelőre nem tűnik reális forgatókönyvnek. Kovács Álmossal, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkárával arról beszélgettünk, hogy milyen tárgyalófél az IMF, és hogyan zajlottak a 2008-as hitelfelvétellel kapcsolatos egyeztetések a valutaalappal.
Kovács Veress János pénzügyminiszter szobájában ült, ott volt Simor András, az MNB elnöke és Szarvas Ferenc, az Államadósság Kezelő Központ vezetője, és bejött a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is. Kovács visszaemlékezése szerint érezték, hogy ebben a helyzetben valamit lépni kell. Simor András úgy gondolta, hogy azonnal az IMF-hez kell fordulni, és felhívta a valutaalap Magyarországért felelős igazgatóját.

Kémszoftver
„A Pegasus magyarországi alkalmazása, úgy tűnik, része a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadság kormány által kiszámított és stratégiai eltiprásának” – állapítja meg többek között az Európai Parlament különleges vizsgálóbizottságának első jelentéstervezete, amely egy magyar fejezetet is tartalmaz.

A Pegasus kémszoftver EU-ban történő alkalmazását vizsgáló parlamenti különbizottság jelentésének első, kedden bemutatott tervezete szerint „a kémprogrambotrány kipattanásának pillanatától kezdve nagyon egyértelmű volt, hogy a magyar kormány akciói politikailag motiváltak voltak”.

Mint a jelentés rámutat, bár a kormány következetesen nemzetbiztonsági okokra hivatkozott, „azok az állítások, amelyek szerint az áldozatok fenyegetést jelentenének a nemzetgazdaságra, abszurdak és nevetségesek”.

Ukrán háború
„Nem hittem, hogy túlélem” – Egy kilépett orosz önkéntes katona mesélt a Szabad Európának a háborús megpróbáltatásairól. Anatolij, egy 37 éves katona a közép-oroszországi Baskortosztán régióból két és fél hetet töltött a frontvonalon, de a dolog nem ment jól.

„Egész idő alatt nem volt rendszeres élelmezés – mondta – Nem volt lőszer, és a környező erdőkben kellett töltényeket keresnünk”. Néhány héttel azután, hogy harcba küldték őket, Anatolij és többtucatnyi másik szerződéses katona a Samuratov zászlóalj nevű regionális egységből felmondta a szerződését, és kérte, hogy küldjék haza. Ekkor kezdődött csak el igazán Anatolij kálváriája.
 
Amit még tudni érdemes
Hidegvízű medencék, bezáró uszodák - Hol lehet majd télen sportolni? (Portfolio.hu)
Hidegebb medence- és zuhanyzóvíz, kevesebb vagy bezárt szaunák, rövidebb nyitvatartás, és egyre kevesebb felkapcsolt villany.
Van értelme az árstopoknak? Megvizsgáltuk a tej példáján (G7.hu)
A termelők jól járnak a nagyobb forgalommal, a kereskedők részéről pedig egyértelműen tetten érhető a veszteség áthárítása.
Alapvető hiányosságok miatt sikerülhetett feltörni a KRÉTA rendszert (444.hu)
A több százezer diák, tanár és szülő érzékeny adatait tároló adatbázishoz nyílt csatornán is hozzá lehetett férni, és az adatbázis védelmi megoldásai is nagyon gyengék voltak.

Szép napot!
Wiedemann Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése