2022. november 15., kedd

Drasztikus átalakulás előtt a hazai egészségügy

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

Alapjaiban alakítaná át az egészségügyi rendszert az az indítvány, amelyet Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár terjesztett elő. Az átalakításról megindult a szakmai vita, de az államtitkár, úgy tűnik, nem veszi figyelembe a szakmai szervezetek bírálatait. Megszüntetnék a 1200 fő alatti háziorvosi praxisokat, ezzel párhuzamosan az alapellátási ügyeletet is teljesen átalakítaná a kormány.

A rendelési időn kívül az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) venné át az ügyeletek szervezését, és kevesebb helyen lenne elérhető az ügyelet.  Az állam átvenné az önkormányzatoktól a járóbeteg-szakrendelőket, hogy jobban tudják integrálni azokat a megyei ellátórendszerbe. Minden megyében egy valódi kórház maradna, és jogilag minden városi kórház a központi, megyei irányító intézmény alá tartozna.

Orbán Boszniája
A köztévé szerb kisebbségi műsorában jelentette be Milorad Dodik, hogy energetikai ajánlatot kapott Orbántól. E szerint a boszniai Szerb Köztársaság, Szerbia és Magyarország „energetikai szolidaritási közösségbe” állna össze. Elmondása alapján ezt úgy kell érteni, hogy a két és fél ország közösen lépne fel bizonyos energetikai ügyekben, illetve a boszniai Szerb Köztársaság áramot adna el Szerbiának és Magyarországnak, cserébe kőolaj és kőolajszármazékok jutnának hozzájuk.

Augusztus közepén egy magyar cég, a Lugos Renewables elismerte, hogy a boszniai szerb entitás villamos energiai nagy cége, az Elektroprivreda RS (ERS) titokban, nyílt pályázat nélkül eladta nekik a régió legnagyobb, trebinjei naperőműprojektjének hetvenszázalékos tulajdonrészét. Az adásvétel Orbán 2021. novemberi boszniai látogatása és támogatási megállapodása után történt. A magyar állam idén anyagilag is elkezdte komolyan támogatni Milorad Dodikék kormányát, közvetlenül a helyi elnökválasztás előtt.

Energiaügyi minisztérium
Távozik posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter – erősítette meg a sajtóban már napokkal korábban megszellőztetett hírt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely bejelentette, amit a Szabad Európa már szintén megírt korábban, új energetikai minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével. Vitézy Dávid is távozik a kormányból.

Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor szerette volna meggyőzni Palkovicsot arról, hogy maradjon, akkor a TIM is megmaradhatott volna, de ez nem sikerült. 
 

Postabezárások
„Mélységesen fel vagyok háborodva – mondta a nyugat.hu-nak Kranczné dr. Kovács Bernadett, Acsád polgármestere. November 2-án kapott levelet az önkormányzat a Magyar Postától, de abban csak annyi állt, hogy több postát bezárnak. – Még arra sem vették a fáradságot, hogy leírják, hogy a mi postánkat is bezárják” – tette hozzá. A listát végül megtalálták a Magyar Posta hivatalos oldalán.

A Vas megyei Acsád szociális otthonában 160 gondozott még nem tudja, hogyan jut majd hozzá a nyugdíjához. A Magyar Posta október végén bejelentette, hogy takarékossági okok miatt 210 településen 366 postát ideiglenesen bezár; Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet és Vas megyében még kilencet.


Nehéz helyzetben
Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy Oroszország célja a lehető leginkább megnehezíteni a tél átvészelését a megtámadott állam lakossága számára. „Nehezek lesznek az elkövetkező hónapok. Vlagyimir Putyin célja, hogy Ukrajna idén télen hidegben és sötétben maradjon” – mondta.
Leszögezte, hogy nem szabad alábecsülni az orosz hadsereget, annak ugyanis továbbra is jelentős kapacitások állnak rendelkezésére mind a létszámot, mind az eszközöket illetően.

Eközben William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a törökországi Ankarában találkozik Szergej Nariskinnel, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetőjével. Ez lesz az első megbeszélés a kémfőnökö között az ukrajnai háború kezdete óta.
A washingtoni Fehér Ház neve elhallgatását kérő szóvivője leszögezte, hogy a tisztségviselő nem folytat semmilyen tárgyalást és nem egyeztet az ukrajnai háború fejleményeiről vagy rendezéséről.

Amit még tudni érdemes
Pankotai Lili távozik a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumból (Telex.hu)
Pankotai Lilit sok ember ismerte meg október 23-án, mikor az oktatás jövőjéért szervezett budapesti tüntetésen előadott egy általa írt slam szöveget, amiben trágár szavakat használt.

Újabb, 14 milliárdos luxusjettel repül a NER kedvenc autópályaépítője, Szíjj László (Átlátszó.hu)
A Mészáros Lőrinccel is jó kapcsolatot ápoló vállalkozó, Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa egy eddig nem ismert Bombardier 6000-rel járt üzleti úton az afrikai kontinensen.

Közép-ázsiai olajjal üzletelhet az Orbán-kormány egykori honvédelmi államtitkára (24.hu)
Ahogy jönnek az oroszokat sújtó szankciók, úgy bukkannak fel az olajkereskedők.

Szép napot!
Wiedemann Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése