2022. november 3., csütörtök

Vakok vagyunk, vagy csak nem törődünk vele?

Ismeretlen tettesek megrongálták a csúrogi emlékművet

Halottak napján észlelt állapot (képek VMDK )

Az eredeti, felszentelt emlékmű fényképe, jól látható glóriával (forrás 7 Nap )

2022-11-02

Halottak napja alkalmából (2022.11.2.) a VMDK képviselői kilátogattak Csúrogra az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett vajdasági magyaroknak állított emlékműhöz. Elhelyeztük a kegyelet virágjait, majd mécsest gyújtottunk az itt kivégzett mártírok emlékére. A rövid ima elmormolása utáni csendben, akaratlanul is felfigyeltünk az emlékmű állapotára és arra is, hogy a Jézus fejét jelképező cső fölött hiányzik a kör alakú dísz, vagyis a glóriát jelképező kör. Pontosabban, csak egy aprócska csonk látszik belőle, ami arra a végkövetkeztetésre késztet bennünket, hogy ismeretlen tettesek ismét megrongálták a csúrogi emlékművet.

Mint ismeretes másfél hónappal az emlékmű felavatása után, egyszer már megrongálták, majd részlegesen helyreállították a Jézus fejét és a fölötte lévő glóriát. Azóta kamerákat is szereltek az emlékmű közelébe, de úgy tűnik azok nem bírnak elrettentő jelleggel.

A VMDK elítéli az emlékmű megrongálását, és követeli az elkövetők kézre kerítését, példás megbüntetését, valamint a megcsonkított emlékmű helyreállítását!

Egyben a nemtetszésünket szeretnénk kifejezni az emlékművet körülvevő, méltatlan állapotok miatt.

Kilenc év után is ugyan olyan nehézkes a megközelítése, egyik oldalról szemétdombon, burgyingon és veszélyes kátyúkkal teli dűlőúton lehet a közelébe kerülni, míg a másik részről a kilenc évvel ezelőtt kiépített sétány térköveit benőte a moha, a kövek lesüppedtek, és vigyázni kell arra nehogy kificamodjon az ember bokája. A sétány oldalain lévő padok kifakultak, elkorhadtak, egyes helyeken még a lécek is hiányoznak.

A szoborcsoportot körülvevő, kövekből kialakított háttér, elkezdett mohosodni, itt – ott a kövek között kezd kiesni a tömítés, és a résekből ítélve csak idő kérdése mikor kezd leválni. A szoborcsoporthoz felvezető lépcső egyik sarkából hiányzik egy aprócska darab, a háttér hátsó részén pedig galamb ürülék található.

Akárhova nézünk, az igénytelenség, vagy az enyészet jeleit látjuk.

Tekintettel arra, hogy október 30-án ezen a helyszínen megemlékezéssel egybekötött kampányrendezvényt tartottak az (VMSZ) MNT szervezésében, és az azt követő napokban nem hallottunk egyetlen észrevételt sem a fent felsoroltak kapcsán, felmerül a kérdés vakok vagyunk, vagy csak nem törődünk vele?

Vagy az ott tapasztaltak hűen tükrözik a „megbékélési” folyamat valós jellegét? Kívülről és messziről nézve minden szép, de közelebbről nézve már hézagos és valós tartalom nélküli?  

Képek VMDK
https://www.vmdk.org.rs/vakok-vagyunk-vagy-csak-nem-torodunk-vele/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése