2022. november 4., péntek

Adatpert nyertünk a lélegeztetőgép-beszerzés kapcsán

  A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!
Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

 
Pert nyertünk a titkolt a kórházi adatokról

A Szabad Európa január 3-án fordult közérdekű adatigényléssel az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ). Tudni szerettük volna, hogy hány fő intenzív terápiás szakorvos, intenzív betegellátó szakápoló, intenzív betegellátó szakasszisztens, intenzív terápiás ápoló, intenzív terápiás szakasszisztens szerepelt az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartásában 2005–2021 között éves bontásban.
Az OKFŐ nem vitatta, hogy ő az adatgazda, de azzal érvelt, hogy az általunk kért formában nem tartja nyilván az információkat, és a jogszabályok nem kötelezik arra, hogy új minőségű adatot állítson elő, ha korábban ez nem történt meg. A Szabad Európa az információ megszerzéséért pert indított, amit első fokon megnyertünk. Mivel az ítélet még nem emelkedett jogerőre, adatokat egyelőre nem  kaptunk.


A kapzsi hivatalnokok a zsebüket akarják tömni
„A Fidesz nyilvánvalóan nem fog fellépni a saját korrupciója ellen, pláne hogy egész rendszerük tartópillére az állam szétlopása" – érvel Jancsics Dávid korrupciókutató a Szabad Európának adott interjúban. A San Diego State University kutatója szerint az EU hirtelen fellépésének komolysága is erősen megkérdőjelezhető. A szakember úgy látja, hogy a magyarországi helyzet igazi hungarikum, amelyben még a multik is részt vesznek. Jancsics úgy fogalmazott: "Az ügyészségtől kezdve az Állami Számvevőszékig azt látjuk, hogy az összes kontrollszervezetnél a kulcsfigurák egyszerűen kikapcsolják a kontrollokat."

Schadl György a Viberen
Olyan információk birtokába jutott a Szabad Európa egyik partner-szerkesztősége, a kecsup.hu hírportál, hogy a Schadl György által használt fiók hosszú idő után november 3-án ismét feljelentkezett a mobiltelefonos közösségi szolgáltatásra. A kecskeméti lap szerint ez találgatásra adhat okot azzal kapcsolatban, hogy szabadlábra került-e a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnöke.

kecsup.hu cikkének fotóján az látszik, hogy elérhető volt a Viberen az a telefonszám, amit korábban, és lehet, hogy még mindig, Schadl György használt. Azt írják, hogy a portál egy másik, végrehajtási berkekben járatos kapcsolata is megerősítette az információt Schadl kiengedéséről.

Képeken mutatjuk az áremelkedést, Giorgia Meloni Brüsszelben
Képgalériát készítettünk arról, hogy ugyanaz az árucikk mennyivel kerül többe a tavalyi árhoz képest.
Tavaly szeptember óta figyeljük a szerkesztőség által összeállított bevásárló listával az árak alakulását ugyanabban az üzletben. Visszanézve a fotókat döbbenetes a változás.
Írtunk arról is, hogy Olaszország új, szélsőjobboldali vezetője Brüsszelben próbálja megtörni a jeget. Giorgia Meloni célja, hogy megújítsa Olaszország és a 27 tagú közösség közötti megingathatatlan kötelékeket. Meloni pártja, az Olaszország Fivérei neofasiszta gyökerekkel rendelkezik, és október 22-e óta együtt kormányoz a Liga migránsellenes vezetőjével, Matteo Salvinivel, valamint Silvio Berlusconi volt konzervatív miniszterelnökkel. Egyesek számára ezért a vizit a szélsőjobb trójai falovát viszi be az EU falai közé.

Tarolnak a boltokban a saját márkás termékek, Orbánt várják Kijevben

A Magyar Nemzet arról ír, hogyan lesznek egyre népszerűbbek a saját márkás termékek a boltokban.

„Nem volt jó politikai döntés kilépni az EUrópai Néppártból" – mondta Navracsics Tibor (most már KDNP-s) területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter a 24.hu-nak adott interjúban. A miniszter szerint 1,5-2 milliárd forint körüli összeg juthat az oktatás ügyének, ha Magyarország megkapja a Helyreállítási Alap pénzeit, de ehhez szakpolitikai reformokat is vár az Európai Bizottság  a kormánytól.

„Biztos, hogy ha Orbán Viktor jelzi szándékát, örömmel fogadják Kijevben” – mondta a Telexnek adott interjúban Ukrajna euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese.

Jó olvasást kívánok!

Horn Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése