2022. november 23., szerda

EP: Szerbiának össze kell hangolnia külpolitikáját az EU-val

 EP: Szerbiának össze kell hangolnia külpolitikáját az EU-val

  Az Európai Parlament strasbourgi épülete (Pixabay)

2022-11-23 14:40

Az Európai Unió új bővítési stratégiájáról szóló jelentésről tartottak kedd este vitát Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. A többségi szavazattal elfogadott jelentés szerint Szerbiának össze kell hangolnia külpolitikáját az EU-val, és be kell vezetnie szankciókat Oroszország ellen – az ország uniós támogatása és a csatlakozási folyamat üteme is ettől függ.

A jelentés ugyanakkor azt javasolja a tagállamoknak, hogy szakítsanak a bővítés lassításának a gyakorlatával és dolgozzák ki a folyamat új stratégiáját.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye szerint a vitára bocsátott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát.

Deli Andor vajdasági származású Fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Európa nem halogathatja tovább a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását. „Sokan azt állítják, hogy az EU befolyása meggyengült a térségben. Sajnos azt kell mondanom, hogy az elmúlt pár évben az Európai Parlament, határozatai révén aktívan hozzájárult ahhoz, hogy ez így legyen. Nem lehet bizalmat és befolyást növelni oly módon, hogy folyamatosan szigorítjuk a feltételrendszert. Az uniós kondicionalitási mechanizmusokat mi magyarok jól ismerjük, téves logikán alapulnak, hiba lenne a csatlakozni kívánó országokra is kiterjeszteni a befolyásolás eszközeként. Szerbiának és a nyugat-balkáni térség országainak nem ilyen határozatokra, hanem őszinte támogatásra és csatlakozási időpontra van szüksége”- mondta Deli Andor.

https://szmsz.press/2022/11/23/ep-szerbianak-ossze-kell-hangolnia-kulpolitikajat-az-eu-val/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése