2022. november 3., csütörtök

Nem Brüsszel, hanem Varsó diktálja a tempót – újabb uniós szankciós csomag jöhet

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

Gyémánt, borhűtők, acél és nukleáris energia

Az Európai Bizottság Lengyelország és a három balti állam nyomására már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik. A lapunk birtokába került négyes javaslat újra napirendre tűzné az Oroszországból származó gyémántimport teljes betiltását és az orosz acéltermékek behozatalának embargó alá helyezését. A Szabad Európa által látott közös lengyel-balti dokumentum megtiltaná az együttműködést az oroszokkal a nukleáris energia területén, bezárna meglévő kiskapukat, de még a borhűtők exportjára is kiterjesztené a korlátozásokat.

15 perc nemzetközi politikára

Szijjártó Péternek belefért a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen lebonyolított harminc tárgyalása közé az orosz, a kínai és a belarusz külügyminiszter, V4-es kollégái viszont nem.  Pedig korábban rendszeresek voltak a – többnyire félórás – koordinációs egyeztetések a visegrádi országok külügyminiszterei között. Az Ukrajna elleni orosz agresszió után azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a kifejezetten oroszbarát magyar attitűd nagyon távol áll az Ukrajnával szolidáris – és az EU fősodrát is jelentő – lengyel, szlovák és cseh kormány álláspontjától. Előbb megszűntek a nyilvános csúcstalálkozók, majd a koordinációs egyeztetések is mindössze 15 percesre szűkültek. A Szabad Európa információi szerint a magyar külügyminiszter késett a szeptemberi uniós csúcs előtti rövid megbeszélésről, s a New York-i egyeztetésre már el sem ment.


Újraélesztenék a napenergia-termelést Németországban

Brüsszeltől kért segítséget a napelemipar újjáélesztéséhez és a blokk energiabiztonságának javításához Németország. Berlin az orosz üzemanyagtól és a kínai technológiától való függőségét igyekszik csökkenteni. Németország egykor világelső volt a telepített napenergia-kapacitás tekintetében, a termelés azonban összeomlott, amikor a német kormány tíz éve úgy döntött, hogy a vártnál gyorsabban csökkenti az ágazatnak nyújtott támogatásokat. Emiatt számos napenergia-ipari cég elhagyta Németországot, vagy csődbe ment.

Mi történik a Szent Imre Kórház szülészetén?

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a budapesti kórház népszerű szülészeti osztályán történtekkel, miután létszámgondokról, bérfeszültségről érkeztek hírek. Legutóbb arról írtunk, hogy az osztály dolgozóinak fele felmondott. Az előzményekről és a következményekről e cikkek szerzője, Wiedemann Tamás kollégánk beszélt Sztoriban című podcastunkban.


Orbán Viktor rezsiszámlája és a lex megdöglesz 

A Telex nyomán írtunk arról, hogy Orbán Viktor az Országgyűlés tegnap délutáni ülésén közölte, hogy szerinte magánügy, hogy mennyi rezsit fizet a családja. Azt ígérte, hogy ennek ellenére a felesége írásban fog válaszolni a momentumos Bedő Dávid erre vonatkozó kérdésére.

A tegnapi ülésen történt az is, hogy a párbeszédes Szabó Tímea lex megdöglesz-nek nevezte a szociális törvény tervezett módosítását, mert szerinte  ezzel az állam azt mondja ki, hogy „aki szegény, az dögöljön meg”. Erre reagálva a miniszterelnök úgy vélekedett, visszatetsző emberekre használni a megdögleni szót. A szociális törvény tervezett módosításáról megjelent korábbi cikkünkben szociálpolitikusokat, szakértőket kérdeztünk.


Felmondások a szülészeten, a német kancellár Kínába megy

A Szabad Európa korábban több cikkben is foglalkozott a budapesti Szent Imre Kórház népszerű szülészeti osztályán történtekkel, miután létszámgondokról, bérfeszültségről érkeztek hírek. Legutóbb arról írtunk, hogy az osztály dolgozóinak fele felmondott és hogy rendőrségi nyomozás előzte meg a felmondási hullámot. Az előzményekről és a következményekről Wiedemann Tamás beszélt.

Írtunk arról is, hogy a német kancellár az első európai uniós tagállami vezető lesz, aki a koronavírus-járvány kirobbanása óta Kínába látogat. Egyesek szerint ez azt jelzi, hogy bár Európa keményebb álláspontra akar helyezkedni a kelet-ázsiai országgal kapcsolatban, Németország továbbra is a saját gazdasági érdekeit kívánja előtérbe helyezni.

2008 óta folyamatosan csökken Magyarországon a terhességmegszakítások száma, ami ma már a rendszerváltáskori szint negyedénél is kevesebb – írta meg a Mandiner, az Eurostat adataira hivatkozva. A lap emlékeztet: ott születnek meg a tervezett, várt gyermekek, ahol a szülők megfelelő anyagi biztonságban érzik magukat, és a következő évekre is megfelelőnek ítélik az anyagi kilátásaikat.

Jó hírolvasást kívánok!
Horn Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése