2022. november 8., kedd

Öreg Anna válasza Pásztor Bálintnak: Horthy vajdasági rehabilitációja nem fog sikerülni!

  

 Öreg Anna Szabadkán (Fotó: Tóth Imre/SZMSZ)

2022-11-08 17:15

Heves vitákat váltott és vált ki továbbra is az 1944/45-ös áldozatok emlékére állítandó újvidéki emlékmű. Öreg Anna, Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője a Vreme hetilapnak adott interjújában úgy fogalmazott, ősei is áldozatok voltak, de nem érdemlik meg, hogy neveik háborús bűnösök nevei mellé kerüljenek.

Az emlékműállítás kapcsán Öreg veszélyes revizionizmusról beszél és azt mondta, „az emlékmű a hatalmon levő Szerb Haladó Párt és lojális koalíciós partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség megállapodásának eredményeként, Aleksandar Vučić és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti megegyezés alapján épül.”

Az elhangzottakra Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is reagált, aki portálunknak azt mondta, „szégyenteljes, hogy egy magát magyarnak nevező közéleti személyiség kérdőjelezi meg a magyar áldozatok tiszteletére, emlékére építendő emlékmű létjogosultságát”.

Pásztor Bálint reakciója sem maradt reakció nélkül. Öreg Anna a Szabad Magyar Szó oldalain üzent Pásztor Bálintnak és a közvéleménynek.

Öreg Anna szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét az alábbiakban közöljük:


A 44/45-ből a kommunista rezsim ártatlan áldozatainak emlékművet körülvevő vita egyre hihetetlenebb fordulatokat vesz. Így tett ennek az ötletnek az egyik megálmodója, Pásztor Bálint, aki arra a tézisemre reagált, hogy megengedhetetlen olyan emlékművet állítani, amely egyszerre emlékezik a kommunista terror magyar származású ártatlan áldozataira és a bűnözőkre is. Azokra a bűnözőkre, akik a világháború alatt Vajdaság területén a legszörnyűbb bűnöket követették el. És erre Pásztor úr azt mondja, hogy szégyen, hogy „egy magát magyarnak nevező közszereplő (ami azt jelenti, hogy nem vagyok magyar vagy nincs jogom annak lenni?) megkérdőjelezi egy olyan emlékmű létjogosultságát, amelyet a magyar áldozatok emlékére állítanak”!?

Pásztor úr, ne játsszuk a kedvenc tézispótló játékát. Legyünk nagyon precízek és nyíltak. Válaszoljon arra a kérdésre, hogy ezek az emberek hogyan tartoznak az ártatlan áldozatok kategóriájába, és mivel érdemelték ki, hogy emlékművet állítsanak nekik a valóban ártatlan áldozatokkal együtt:

Nagy Miklós (RKTG-54089)
Újvidék megszálló polgármestere, felelős a város megszállása idején elkövetett háborús bűnökért

Balog Imre (RKTG-22743)
A razzia során több férfit, nőt és gyermeket ölt meg. Az újvidéki Ristić gyár munkásai előtt beismerte, hogy bajonettjével gyerekeket ölt meg.

Tóth János (RKTG-27308)
Tömeggyilkosságokban vett részt, tettestárs volt a Pirosi utcai Kolarov – Mašin család 9 tagjának lemészárlása során, öt Jovandić fivért gyilkolt meg

Sopić Katarina (RKTG-34300)
Szovjet tisztek megmérgezéséért ítélték el

Vizi Márton (RKTG-7366)
Civileket vett őrizetbe és kínzott, középkori módszerekkel

Krámer Gyula (RKTG-28591), Zombori Gyula (RKTG-28598), Báthory Géza (RKTG-28594), Popović L. Milan (RKTG-7159), Hegyi József (RKTG-4483), Nagy Jelena (RKTG-7127), Radosavljević Lajos (RKTG-7165), Jakobac Slavko (RKTG-35575), Petrović Miloš (RKTG-7155 és 7157), Fehér Ferenc (RKTG-4422), Rajs József (RKTG4642), Popović Pavle (RKTG-4639), Mazanyi Pál (RKTG-32693)

Senki nem ellenzi az emlékmű felállítását, de az épeszű újvidéki és vajdasági polgárok, magyarok, szerbek és minden más itt élő nép ellenzi az ártatlanokat és bűnözőket kiegyenlítő emlékművet, és nem engedjük, hogy, ebbe a nagyon fontos emlékműbe beleépítsék a bűnözőket és csendesen rehabilitálják őket. Világos számomra, hogy ön a politikai mentorainak, a modern Európa két legnagyobb populistájának a kedvéért folytatott folyamatos versenyben egyre inkább elveszíti a politikai és józan ész iránytűjét, de ez az Ön gondja. Számunkra, akik másként vélekednek, és nem vagyunk valamilyen „hisztérikus ellenzékieknek”, ahogy Ön mondja, egyetlen módja van, hogy egy ilyen emlékmű kiépüljön: törölni kell az ártatlan áldozatok listájáról azokat, akik gyerekeket gyilkoltak, lemészároltak, és embereket kínoztak nemzeti alapon a legszörnyűbb rendszer szolgálatában, amelyre az emberi civilizáció még emlékszik, és hogy kizárólag a valódi áldozatok maradnak rajta. A bűnözőknek Isten megbocsáthat, családjaik vagy áldozataik családjai is, viszont Önnek, politikusként, nyilvánosan kell kérnie a vajdasági Horthy-rezsim rehabilitációját, és fel kell mérnie, mekkora támogatottsága lesz egy ilyen kezdeményezésnek Vajdaságban és az Ön választói körében. De mit számít önöknek Vajdaság, a választók és a közvélemény, miközben hatalmon vannak, méghozzá úgy, hogy Vučić és Orbán is támogatják ezt? Ezért én, mint vajdasági magyar, és a többi tiszta lelkiismeretű polgár nevében, akik tisztelik az igazságot és másokat, különösen az ártatlan áldozatokat, azt mondom:

Nem fog sikerülni!

Még egy dolog: a nevem Öreg. Öreg Anna, ha nem tudná, de nyilván tudja – írja Pásztor Bálintnak címzett levelében a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője.

https://szmsz.press/2022/11/08/oreg-anna-valasza-pasztor-balintnak-horthy-vajdasagi-rehabilitacioja-nem-fog-sikerulni/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése