2022. november 2., szerda

Lesz vizünk Magyarországon 20-30 év múlva?

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink a hosszú hétvégén: 

  • A kormány új korrupcióellenes hivatalának vezetőjelöltjei többségükben nem vállalják a nevüket 
  • Törökország és Magyarország hamarosan aláírhatja a NATO-bővítést 
  • Az utolsó szalmaszál: Ürge-Vorsatz Diána a klímakatasztrófáról és a cselekvés lehetőségeiről 

 

Titkolózás az új korrupciós hivatal körül 

Nem tudni, hogy kiket javasoltak a kormány legújabb korrupcióellenes hivatala az Integritás Hatóság élére, mert öt pályázatot találtak csak érvényesnek, ezek közül három pedig nem járult hozzá a neve nyilvánosságra hozatalához. A háromból az egyik bíráló közben kilépett. A végső döntést a kormány egyik megbízható embere, Windisch László ÁSZ-elnök hozza majd meg, ismeretlen kritériumok alapján. 

Orosz és török barátai miatt késlekedik a magyar kormány a NATO-bővítés ügyében 

A magyar tisztviselők jelezték, hogy november végén szavaznak erről, akkor jutnak ehhez a ponthoz a törvényalkotási folyamatban. Ezzel szemben a brüsszeli és a másutt is terjedő spekulációk másik három indokra utalnak: először is Budapest arra használja a késedelmet, hogy nyomást gyakoroljon Stockholmra és Helsinkire, hogy hagyják jóvá az EU-s pénzek továbbítását Budapestnek. A magyar húzódozást Moszkva felé küldött jelzésnek is kell tekinteni, ami azt jelzi, hogy Magyarország továbbra is a Kreml legnagyobb barátja a nyugati blokkon belül. Ráadásul mindezt Törökországgal való szolidaritásból is teszi a magyar kormány. 

Hogy fog kinézni Magyarország klímája húsz-harminc év múlva?  

Erről is beszélgettünk Ürge-Vorsatz Diána fizikussal, éghajlatkutatóval, a CEO, a Közép-Európai Egyetem Környezettanszékének professzorával. Szerinte “itt már nem arról van szó Nyugat-Európában vagy Magyarországban, hogy egy kicsit feljebb tekerjük a légkondit. Hanem arról szól, hogy tönkremehet a termés, jelentősen megnő a halálozás. Vízhiány lép fel. Esetleg energiatermelési problémák lesznek. Jelentősen megnőnek az energia-, és élelmiszerárak.” 

Egy másik, kapcsolódó cikkünkben írtunk arról, hogy az Európai Bizottság szerdán szigorúbb törvényi korlátokat javasolt az egészségre káros szennyezett levegőre, és olyan szabályokat, melyek alapján a gyógyszer- és kozmetikai cégek fizetnének a termékeik révén szennyezett víz megtisztításáért.


Óvóhelyek Európában, elvándorló munkaerő Magyarországon, a GDP eredményeket kozmetikázó országok 
A háború Európa-szerte újraélesztette a félelmeket egy lehetséges atomháborútól. A lengyel kormány októberben elrendelte az országban található 62 000 légvédelmi óvóhely feltérképezését és leltárba vételét. Fotógalériával mutattuk be, hogy néznek ki most az óvóhelyek több európai országban. 

Több mint százezer magyar dolgozik Ausztriában. A Szabad Európa budapesti szerkesztőségének Szabad oldal rovatában partner lapunk, a Nyugat.hu cikkében néhányan elmesélték, miért és hogyan kezdtek el dolgozni a határon túl, miben látják a különbséget. 

Minél kevésbé demokratikus egy ország, átlagosan annál inkább hazudnak a GDP-növekedésükről  - ez derül ki egy új, az éjszakai fények erősségét és a gazdasági fejlettséget összevető kutatásból, amihez szerkesztőségünk jól értelmezhető ábrákat készített.  A tanulmány Magyarország kapcsán is talált némi felfelé torzítást. Az olyan diktatúrák, mint Kína vagy Kazahsztán kapcsán az derült ki az új kutatásból, hogy az elmúlt évtizedekben jelentett GDP-növekedésük harmada is csak papíron létezhetett. 

Az elmúlt 24 óra fontos híre volt még, hogy új, brüsszeli székhelyű intézettel kezd – adófizetői forintokból – imázs-javító kampányba a Fidesz. Az intézmény létrehozója a kormány által milliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium, amiről,  és a kapcsolódó szervezetekről  nemrég két cikkben is részletesen írtunk.  

A budapesti német nagykövet a Twitteren közzétett videóban mondott ellent Schmidt Máriának:  mint a Telex megírta, Julia Gross Berlinben élő férje által felvett felvételeken igyekezett bizonyítani, hogy Németország igenis él és működik. 

Schmidt ugyanis korábban egy interjúban azt mondta  Bayer Zsoltnak, hogy Németország már nem is létezik. 

Az Origo.hu arról a botrányról ír, ami azért robbant ki, mert két magyar bíró az új budapesti amerikai nagykövettel egyeztetett. A bírák egyike a Twitter-oldalán közzétette azt a levelet, amit az Országos Bírói Tanács küldött az ügy miatt David Pressman nagykövetnek.

Jó hírolvasást kívánok!
Horn Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése