2022. november 19., szombat

Nem lesz könnyű megállapodni az uniós pénzekről

  A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

 

Négy, az EP-ben együtt többséget alkotó pártcsoport csütörtökön arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy tartson ki a jogállami feltételességi eljárás és az uniós források befagyasztása mellett, mert a magyar kormány által tett intézkedések továbbra sem nyújtanak teljes körű garanciát az EU pénzügyi érdekeinek védelmére.

Következésképp az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, a liberális-centrista Renew és a Zöldek arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy semmiképpen ne tegyen javaslatot a Magyarországgal szemben folyamatban lévő jogállami feltételességi eljárás leállítására. Brüsszel szeptemberben hét és fél milliárd euró magyar kohéziós forrásnak (a teljes magyar kohéziós pénzesboríték nagyjából egyharmadának) befagyasztására tett javaslatot a tanácsnak.

Kikötőépítés
A bíróság korábban elkaszálta, a megyei kormányhivatal azonban most mégis két nap alatt újra kiadta azt az engedélyt, amelynek értelmében 175 férőhelyes kikötő épülhet a balatonföldvári strand területén. A civilek nem hagyják annyiban. Harminc napjuk van a fellebbezésre, de sokkal előbb meglépik, ám a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke a Szabad Európának elmondta, hogy harminc napjuk van a fellebbezésre, és ragaszkodni fognak ahhoz, hogy ismét a Pécsi Közigazgatási Bíróság elé kerüljön az ügy. Ez az a grémium, amely szeptemberben kétéves folyamat után hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal építési engedélyét.
 
Vukovár
„Én ’92-ben mentem keresztül autós konvojjal a városon, ahol akkor már nemzetközi békefenntartók voltak – meséli Jeszenszky Géza akkori magyar külügyminiszter. – Megdöbbentő volt a végtelen romváros II. világháborúra emlékeztető képe.

Vukovár hősies védelmével a horvátok hatalmas nemzetközi szimpátiát szereztek, ami Horvátország függetlenségének elismeréséhez vezetett. 1991. november 18-án foglalta el a Jugoszláv Néphadsereg és a szerb paramilitáris csapatok a három hónapos ostrommal porig rombolt horvátországi várost, Vukovárt, majd végeztek ki több száz foglyot és civilt. Egy akkori kiskatona és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter visszaemlékezése.
 
Segít az EU
Az Európai Unió generátorokat, mobil menedékházakat és egyéb felszereléseket szállít Ukrajnába, így segítve a hideg idő átvészelését. „Mindjárt itt a tél, és ez a legfontosabb prioritásunk, amikor a humanitárius támogatásról beszélünk” – közölte Janez Lenarčič EU-s válságkezelési biztos.

Hozzátette, hogy az ukrajnai kritikus infrastruktúra Oroszország általi szisztematikus rombolása még sürgetőbbé teszi ezt a fajta támogatást télen.

Sz–300-as rakéta
A jelek szerint egy régi, szovjet gyártmányú Sz–300-as rakéta csapódott be kedden Lengyelországban, ez a típus az orosz és az ukrán hadseregben is rendszeresítve van. Ezt a föld-levegő rakétatípust a Szovjetunió fejlesztette ki a hetvenes években repülőgépek, drónok, ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek ellen.

A rendszernek része az érkező eszközök észlelésére szolgáló radar, a rakétát pedig olyan technológiával szerelik fel, amelynek révén a végső szakaszban automatikusan próbálja eltalálni a célpontot. Egyszerre több rakétát is kilőhetnek több célpontra.
 
Amit még tudni érdemes
Jövő héten nem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak a Mol (Rtl.hu)
A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

Már Európa harmadik legdurvábbja a magyar infláció (Hvg.hu)
Csak a litván és az észt pénzromlás rosszabb a miénknél a kontinensen.

Beismerte a Metropol: manipulált fotókat közöltek Mártha Imréről (Telex.hu)
Nem ez az első helyreigazítás, amelyet Márthával kapcsolatban közölnie kellett a KESMA-lapnak.


Szép napot!
Wiedemann Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése