2022. november 22., kedd

„Vajdaság Szerbia része, Pásztor István és Bálint jelezzék ezt a politikai mentoruknak”

 „Vajdaság Szerbia része, Pásztor István és Bálint jelezzék ezt a politikai mentoruknak”

2022-11-22 11:57

Azután, hogy a román külügyminisztérium határozott rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének Orbán Viktor miniszterelnök gesztusával kapcsolatban, aki egy olyan szurkolói sállal jelent meg vasárnap a Magyarország–Görögország (2:1) labdarúgó-mérkőzésén, amelyen Nagy-Magyarország térképe szerepelt, várható volt, hogy a szerbiai reakciók sem maradnak el. A szerb államvezetés, amely kiváló, és ahogy papagáj módjára ismétli, történelmi magasságokban járó kiváló kapcsolatokat épített ki és ápol a magyar kormánnyal, természetesen fittyet hányt arra az Orbán a hivatalos közösségi oldalán szereplő videóra, amelyben a magyar miniszterelnök gratulált a magyar labdarúgó-válogatottban karrierjét záró Dzsudzsák Balázsnak, s a felvételen jól látható a sálon helyet kapott Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum.

Nem így tett viszont a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga socijaldemokrata Vojvodine – LSV), amely éles hangú közleményben arra kérte fel Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökét, valamint fiát, Pásztor Bálintot, aki a párt alelnöke és a köztársasági képviselőházi frakcióvezetője, hogy használják ki kiváló viszonyukat a politikai mentorukkal, és érjék el Orbán Viktornál, hogy a jövőben ne viselje azt a sálat, amelyen a Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum látható, s amelyen Vajdaság Magyarországhoz tartozik.

„Orbán már évek óta nyilvánosan tesz közszemlére olyan szimbólumokat, amelyek Nagy-Magyarországot ábrázolják, s amelyen olyan területek tartoztak Magyarországhoz, amelyek most más országok részeit képezik. A Pásztor család tagjait, Istvánt és Bálintot még nem láttuk ilyen sálban megjelenni, de mindketten erőteljesen támogatják az 1944/1945-ös áldozatok tiszteletére állítandó újvidéki emlékművet, azonban az áldozatok neveit tartalmazó listán Horthy fasiszta kormányának a tagjai is helyet kaptak, akik a székvárosban és Bácska egész területén számos bűntettet hajtottak végre” – áll a párt közleményében, amelyet a szóvivő, Aleksandar Marton írt alá. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a Pásztor család elfelejti, hogy a jelenlegi koalíciós partnerük, a radikálisokból haladóvá alakult párt politikája, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség miatt Vajdaságban az elmúlt harminc évben 200 ezerrel csökkent a magyarok száma.

„430 314-ről valamivel több mint 200 ezer felett. Lesújtó eredmény. A Nagy-Magyarországot ábrázoló sál és egy emlékmű a fasisztáknak ezt nem fogja megváltoztatni. Azt javasoljuk Pásztor Istvánnal és Bálintnak, hogy felejtsék el a šešelji narratívát, mivel az semmilyen pozitív dolgot nem hozhat se a magyaroknak, se a szerbeknek, de senkinek sem Vajdaságban és Szerbiában sem.” – olvasható a Vajdasági Szociáldemokrata Liga közleményében.

https://szmsz.press/2022/11/22/vajdasag-szerbia-resze-pasztor-istvan-es-balint-jelezzek-ezt-a-politikai-mentoruknak/

 Undorítónak nevezte Orbán nagy-magyarországos sálját a szlovák külügyminiszter

Undorítónak nevezte Orbán nagy-magyarországos sálját a szlovák külügyminiszter

2022-11-22 20:44

Szokatlanul éles szavakat használt Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, amikor Orbán Viktor szurkolói sáljáról írt, ami a magyar kormányfő nyakában lógott a Dzsudzsák Balázzsal közös videóján, írja a hvg.hu.

Undorító és visszataszító – kommentálta a Facebookon Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő nagy-magyarországos sálat viselve búcsúzott Dzsudzsák Balázstól utolsó válogatott meccse alkalmából egy facebookos videón.

A szlovák miniszter szerint a két ország kapcsolatában nincs helye az irredentizmusnak és a revizinonizmusnak.

„1939-ben láttuk, hova vezetnek az efféle érzelmek, és napjainkban is látjuk Ukrajnában az orosz agressziót” – írta Facebook-oldalán Káčer, megemlítve dédnagymamáját, aki szerinte azt mondogatta neki, hogy „Tudod Rastik, szlovák vagyok, de egyben büszke magyar is.”

A miniszter egy vélhetően erőteljes kifejezéssel azt írja, hogy „Hnus a humus.” Ezt a kifejezést a legtöbb fordítóprogram és a szlovákiai magyar sajtó is ″Undor(ító) és humusz”-nak értelmezi, de ennél feltehetően élesebb ez a megnyilvánulás, annál is inkább, mivel Káčer maga is azt írja, hogy „Lehet, hogy nem épp diplomatikus ez a kifejezés, de az is számít azért” (utóbbi szavakat ráadásul magyarul írta).

Orbán szurkolói sálja másokat is kiakasztott a környező országokban, Románia is helytelenítette, Ukrajna pedig bekéreti a magyar nagykövetet miatta.

https://szmsz.press/2022/11/22/undoritonak-nevezte-orban-nagy-magyarorszagos-saljat-a-szlovak-kulugyminiszter/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése