2022. november 17., csütörtök

Észak-koreai rakétatesztek és katari jogtiprás

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

 

A Szabad Európa értesülései szerint az elmúlt napokban több előrelépés is történt a 2021 és 2027 közötti magyar felzárkóztatási forrásokról az Európai Bizottság és a kormány között folyó egyeztetéseken. A magyar fél a közelmúltban benyújtotta a partnerségi megállapodás tervezetét, és a hétből négy operatív program véglegesnek mondható verziója is befutott Brüsszelbe.

Most, hogy úgy tűnik, év végéig zöld jelzést kaphatnak a magyar kohéziós politikai programok, olyan régi csontvázak kezdenek kidőlni a szekrényből, mint a szexuális kisebbségek jogai vagy az akadémiai élet szabadsága. Ebben a cikkünkben magyarázzuk el, hogy miért jelent ez problémát.
 
Dunaferr-ügy
Szándékosan játszhat a kormány a vasmű bedőlésére, hogy felszámolási eljárás keretében esetleg egy Mészáros Lőrinchez köthető cég legyen az új tulajdonos – mondta a Szabad Európának adott interjúban Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere.

A városvezető szerint az elmúlt hetekben olyan kommunikáció zajlott a Dunaferr ügyében mind a kormány, mind Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos részéről, ami félreérthető volt. Azt mondták, azért nem tudnak segíteni, mert az Oroszországot sújtó uniós szankciók érintik a vasművet is.

„Mi az elmúlt hetekben is többször egyeztettünk a cég menedzsmentjével, és ők egyértelműen cáfolták ezt az állítást. A legfrissebb, nyolcadik szankciós csomag eleve nem tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyik bármilyen gyárat érinthetne” – tette hozzá.
 
A jogtiprás világbajnoksága
Londoni olimpia: 1, vancouveri téli olimpia: 2, dél-afrikai labdarúgó-vb: 2, brazíliai labdarúgó-vb: 10, szocsi olimpia: 60, pekingi olimpia: 6, katari labdarúgó-vb: 1200. Ez a számsor az építkezések során elhunytak számát mutatja.

Nem csitulnak a kritikák a katari labdarúgó-világbajnokság építkezési munkálatai kapcsán. Az adatok sok áldozatról, minősíthetetlen munkakörülményekről és kizsákmányolt dolgozókról szólnak, miközben a katari vezetés szerint már számos reformot végrehajtottak a nemzetközi szervezetek elvárása szerint. Az Európai Parlamentben is napirendre került a téma, nyugvópontra azonban aligha.
 
Észak-koreai rakéták
A világ egyik legszegényebb országa évente nagyjából a GDP-je negyedét költheti közvetlenül az ország méretéhez képest óriási hadseregére. Észak-Korea sokáig csak egzotikus diktatúrának tűnhetett a távolból, mára viszont érdemesebb valóban fenyegető atomhatalomként tekinteni az országra.

A világ egyik legbrutálisabban elnyomó országában tényleg csak pár ember szeszélyén múlhat egy óriási konfliktus. Az elrettentés eddig többé-kevésbé kordában tartotta az országot, de az egész világnak fel kell készülnie arra, hogyan lehet együtt élni az észak-koreai nukleáris fenyegetéssel.
 
Amit még tudni érdemes
Meghökkentően gyorsan döntött a kormányhivatal, mégis épülhet a földvári strand területén a kikötő, amit a bíróság korábban elkaszált (RTL.hu)
Mégis megépülhet az a 175 hajós kikötő a balatonföldvári strand területén, aminek az építési engedélyét szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság.

Néhány kereskedőház óriási hasznot húzott az európai gázkrízisből (444.hu)
A francia és a magyar kormány is kárhoztatta Amerikát, mert nyerészkedik az európai gázárakon. A valóságban azonban néhány európai kereskedőház fölözi le a hasznot.


A hozzáértők egy része is távozik Palkovics László minisztériumának megszűnésével (Népszava.hu)
Sokan viszont már sorban állnak a helyükért.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése