2022. november 1., kedd

„Az őseim nem érdemlik meg, hogy nevük háborús bűnösök mellé kerüljön”

„Az őseim nem érdemlik meg, hogy nevük háborús bűnösök mellé kerüljön”

2022-11-01 10:51

„Mint sok magyar, őseim is ártatlan áldozatai voltak az 1944/1945-ös eseményeknek, és megérdemlik, hogy szenvedésükről emlékművel emlékezzünk meg, de nem érdemelték meg, hogy ártatlan nevüket a háborús bűnösök mellé helyezzék” – jelentette ki Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője, írja a Vreme.

A hetilap cikke szerint Újvidék városvezetése ezt az egykor kényelmes várost élhetetlen hellyé változtatta, most pedig a múlt szisztematikus felülvizsgálásán a sor, hiszen a város az 1944/1945-ös atrocitások ártatlan áldozatainak ajánlott emlékművel kapcsolatban átadott dokumentumban számos háborús bűnös nevét is feltüntette az ártatlanok között. Olyanokét, akik az újvidéki razzia szervezői és elkövetői voltak, bűnözők és gyilkosok. Az emlékmű a hatalmon levő Szerb Haladó Párt és lojális koalíciós partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség megállapodásának eredményeként, Aleksandar Vučić és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti megegyezés alapján épül.

Az elmúlt időszakban újvidéki közvélemény, minden érintett ellenzéki párt és civil egyesület, a szélsőbaloldaliaktól a konzervatívokig felszólalt az emlékmű ellen, a Szabad Polgárok Mozgalma pedig különféle akciókat és aláírásgyűjtést is indított az emlékmű ilyen formában való felállítása ellen.

Veszélyes revizionizmus

„Mi a Szabad Polgárok Mozgalma egy multinacionális polgári Vajdaságot és Szerbiát szeretnénk felépíteni, és ellenzünk mindennemű nacionalizmust. Különösen ellenezzük a történelem revízióját, hogy a legszörnyűbb bűnöket elkövető embereket ártatlan áldozatokká nyilvánítsák, csak azért, mert azok bizonyos nemzet tagjai voltak” – nyilatkozta Öreg Anna és hozzátette, hogy egy ilyen emlékmű sérti mindazok méltóságát, akiknek őseit ártatlanul megölték az újvidéki razzia során. Mint mondta, szeretné azt hinni, hogy a jelenlegi névsor hanyagság vagy tévedés eredménye, de mivel tudomása szerint egy szakmai csapat több éven át alaposan dolgozott az emlékmű megálmodásán, nem lehet szó tévedésről.

„Attól tartok, veszélyes revizionizmusról van szó, amelyet a «szerbek és magyarok történelmi megbékélés» leple alatt hajtanak végre. A Vajdasági Magyar Szövetség álszent, azt akarja, hogy megvalósuljon a «megbékélés» a volt radikálisokkal, akik ’90-es években szendvicset csomagoltak volna nekünk a Magyarországig tartó útra” – mondta Öreg, aki hozzátette, a Magyarország és Szerbia közötti „kiváló kapcsolatokat” nem értékrend, csupán érdekek vezérlik.

A képviselő bejelentette, hogy az emlékművet ellenző pártok és szervezetek petíciót nyújtanak be a város önkormányzatához azon újvidékiek aláírásával, akik nem szeretnék, hogy városukban háborús bűnösök nevét felsorakoztató emlékmű díszelegjen. A petíció új szakbizottság felállítását szorgalmazza, amelynek munkája során összeállítanák a valóban ártatlan áldozatok névsorát.

„Ha a városi hatóságok nem reagálnak, folytatjuk a harcot, és biztosak vagyunk abban, hogy nem valósul meg a jelenlegi névsorral az emlékmű” – mondta Öreg Anna.

https://szmsz.press/2022/11/01/az-oseim-nem-erdemlik-meg-hogy-nevuk-haborus-bunosok-melle-keruljon/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése