2022. november 24., csütörtök

Megvonnák az uniós támogatásokat Magyarországtól a korrupció mia

  A Szabad Európa honlapja

2022. november 24.

Jó napot kívánok!

Ezek voltak a legfontosabb témáink az elmúlt 24 órában:

Az uniós támogatásokról szóló döntés előtt Orbán új szövetségeseket talált
Szerdán terrorizmust támogató államnak nyilvánította az Európai Parlament Oroszországot. Az EU-ban azonban nincs ilyen kategória, a képviselők ezért kérik a tagállamokat, hogy teremtsék meg a szükséges jogi keretet, és alkalmazzák Oroszországra. A Fidesz EP-képviselői nem vettek részt a szavazáson.
Új szélsőjobboldali együttműködési megállapodást jelentettek be: az ID és az ECR frakciói egyes pártjai kooperálni fognak a Fidesz frakció nélkül maradt képviselőivel. Az nem derült ki, hogy mindez pontosan mit takar, de az osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az olasz, Salvini vezette Liga, a francia, Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés, spanyol a Vox, a Fidesz, és a lengyel kormánykoalíció egyik pártja.
Közben a Népszava már tényként ír arról, hogy az Európai Bizottság nem javasolja a visszatartott 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró), Magyarországnak járó támogatás feloldását. A lap szerint a biztosi testület azért döntött így, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyekre még a nyár folyamán vállalásokat tett. A Magyarországnak járó támogatásokról december első hetében születhet döntés.
 
Letöri-e az inflációt az ársapka?
2021 őszén Magyarország hatósági árakat vezetett be több termékre, és idén újabb termékek árát szabályozták, de ennek ellenére nem sikerült visszaszorítani az inflációt. Argentínában tavaly ősz óta több száz termék kapott ársapkát. Videónkban elmagyarázzuk egyszerűen, hogyan hatott ez az argentin gazdaságra, mire jó az árszabályozás ezen módja, és mire nem.
 
A Kúria szerint belefért lehet pedofilozni a Meseország mindenkié kiadóját
A Kúria fenntartotta a másodfokú ítéletet, ami azt jelenti, hogy a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó szervezetet a bíróság szerint jogszerűen lehetett pedofilnak nevezni. Kúria indoklása szerint a könyv kiadója közszereplő, és ebben a társadalmi vitában olyan tág a tűréshatár, hogy a Magyar Nemzet cikkében leírt véleményt el kell tűrnie a szervezetnek. A könyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul.
 
Orosz rakétatámadás végzett egy újszülött csecsemővel Ukrajna déli részén
Az ukrán elnök a történtekkel kapcsolatban terrorista államnak minősítette Oroszországot. „Az ellenség ismét úgy döntött, hogy terror és gyilkosság útján próbálja meg elérni, amit másként kilenc hónap alatt nem sikerült, és nem is fog sikerülni” – közölte alá Volodimir Zelenszkij, miután az inváziós erők csapást mértek egy kórházra a déli Zaporizzsjai területen lévő Vilnianszkban. „Ehelyett minden gonoszságért felelősségre lesznek vonva, amelyet a hazánkra hoztak” – tette hozzá.
A mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy két túlélőt sikerült kihúzniuk a helyszínen a romok alól.
Eközben tovább folytak a harcok a keleti országrészben, az orosz offenzíva jelenlegi fókuszpontjának számító Donyecki és Luhanszki területen, ahova több egységet átvezényeltek a herszoni visszavonulást követően.
Bár Oroszország kivonulása Herszonból siker a védekező ukránok számára, és valamelyest a frontvonalak is átrajzolódnak, a város lakói hatalmas problémákkal küzdenek. A háborúnak pedig még egyáltalán nincs vége, csak egy új szakasz kezdődött. Az ukrán infrastruktúra elleni folyamatos támadás következtében november 20-án Herszon egyik olajtározója is lángba borult. Képgalériánk a felszabadult városból.
 
Érdemes még elolvasni:
Vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl György bizalmasa, aki Excel-táblában vezette a kenőpénzek kifizetését, írja a 24.hu.
Mennyivel értékesebb egy ház, ha nulla a rezsije napelemeknek köszönhetően? – ennek járt utána a G7.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése