2022. november 8., kedd

Tehát…

 „Védjük meg szerzett jogainkat november 13-án vasárnap”

Fotó: Facebook

A videó szövege:
„Nekünk, tehát, a támogatáson kívül, tehát, más nagyobb lehetőségünk nagyon nincsen, hisz önkormányzati intézményeink nincsenek, amelyek, tehát, külön tudnának bennünket, tehát, támogatni, tehát, kizárólag a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány támogatása az ami, tehát, fontos itt számunkra a szórványban, hogy megmaradjunk és mindazt amit, tehát, mások is, tehát, elértek, itt is el tudjuk, tehát, érni, és hogy továbbra Torda egy élhető közösség legyen.”
Vajdasági Magyar Szövetség
facebook.com/watch

Dobai János (1952, Torda), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 33-as számú jelöltje a Magyar Összefogás (35 személyes) listáján, a november 13-ai nemzeti tanácsi választáson. 
Képzettségre nézve – a hivatalos életrajza szerint[1] – okleveles jogász. Jelenleg a tordai helyi közösség tanácsának nyugdíjas elnöke, „polgármestere” és ügyvezetője a nagybecskereki SPES Alapítványnak (akármit is jelentsen ez). Tagja a még hivatalban lévő MNT Hivatalos nyelv- és íráshasználati bizottságának is!
 
Ebben a rövid, 36 másodperces, választási reklámnak készült videóban megtalálható a Pásztori nemzeti kisebbségi politika minden nyomora és látható a jelölt (anya)nyelvhasználati képessége is.
A falunak „önkormányzati intézményei nincsenek” és „kizárólag” a Magyar Nemzeti Tanácson át érkező anyaországi támogatásban részesül – mondja Dobai. 
Ez leginkább a különböző művelődési események rendezésének pénzelésében nyilvánul meg, amelyek gyakran tűzijátékkal fejeződnek be. Mintha lenne mit ünnepelni! Panem et circenses! 
Azt is lehetne mondani, a bánsági szórványban lévő falu elöregedő, egyre fogyó magyar lakossága teljesen magára van hagy(at)va. A jelenlegi haladópárti hatalomtól – amelyiknek a VMSZ is tevékeny részese – semmilyen támogatásban nem részesül. Már az idősebbek sem emlékszenek arra, hogy a faluban volt-e valami állami befektetés, új munkahelyek nyitása.

A nyáron Torda – falu, ahol leáll az élet címmel nyílt levelet intéztem a Vajdasági Magyar Szövetség Elnökségéhez és a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságához. Ebben leírtam a falu helyzetével kapcsolatos meglátásaimat és javaslatokat tettem az áldatlan állapotok rendezésére. 
Mondani sem kell,  válasz egyik címzettől sem érkezett válasz. (A levél teljes szövege itt olvasható: http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2022. június 12., https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14561, 2022. június 12. 12:01.)
Érkezett viszont a Magyar Összefogás listája által, melynek egyik jelöltje – talán jutalomként –  a helyi tanács elnöki tisztjét
sok éve ellátó Dobai, akinek nincsen hivatalosan megjelölt/meghatározott munkaideje, de még kötelező fogadóórája se, amikor a falu és a polgárok ügyes bajos dolgaival, panaszaival foglalkozna. 
Önhibáján kívül – mivel csak egy (Véemeszes) szavazási (!) lista van – (Pásztor Pista szavaival) biztos befutó, nyerő, ha úgy tetszik”. A Magyar Nemzeti Tanács tagja lesz!
„A listán olyan emberek vannak, akik egészen biztos eltudják látni ezt a feladatot, aminek a megbízásához a legitimitást kérjük – nyilatkozta a nagyvezér Pásztor, a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában október 20-án.[2] 
Ilyen „eredmények” felmutatásával és (anya)nyelvtudással?

BOZÓKI Antal
__________
[1] A Magyar Összefogás jelöltjei. Magyar Szó, 2022. október 27. 10.
[2] 2022-10-20 Pásztor István by Szabadkai Magyar Rádió
https://www.mixcloud.com/szmr/2022-10-20-p%C3%A1sztor-istv%C3%A1n/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése