2022. november 23., szerda

Orbán és a sál

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

 Orbán és a sál

Politico 

A portál megszerezte azt a határozattervezetet, amelyben az Európai Parlament sürgeti, hogy a Bizottság ne adja be a derekát Orbán Viktorral szemben, sőt inkább fokozza a nyomást a politikusra, miután az fontos döntéseket gátol. Így akarja ugyanis kikényszeríteni, kormányfő, hogy megkapja a felfüggesztett támogatásokat és véget érjen a jogállami vita.

Brüsszel arra készül, hogy kifizet 5,8 milliárdot az újjáépítési alapból, illetve kompromisszumot készít elé a folyamatban lévő jogállami mechanizmus keretében – ebből a forrásból 7,5 milliárd jutna a magyar vezetésnek.

Az EP-törvényhozók holnap szavaznak a javaslatról, amelyet a négy nagy frakció közösen nyújtott be. Az indítvány rámutat, hogy Magyarország ügyében erősek az aggályok a korrupció és a kleptokrácia miatt, noha Budapest megígérte, hogy a jövőben átlátható lesz az állami beszerzések gyakorlata és tiszteletben tartja a demokratikus játékszabályokat. Csak éppen a kidolgozott 17-pontos csomag nem alkalmas arra, hogy kivédje a közösségi pénzeket fenyegető rendszerszintű veszélyeket – állapítja meg a tervezet.

Azt is kiemeli, hogy nagyis fennáll a támogatások elsikkasztásának eshetősége, azért a Bizottságnak addig nem szabad rábólintania a magyar vállalásokra, amíg azok nincsenek teljesen összhangban az Európai Bíróság jogállamisági határozataival. Egy német zöld képviselő azt mondta, hogy aki azt gondolja, hogy Orbán komolyan fel óhajtja számolni a korrupciót, az annyira naiv, hogy a Mikulásban is hisz.

Politico

Az ukrán diplomácia vezetője azt mondta, hogy a nacionalista sállal Orbán Viktor a revizionizmust terjeszti, nem járul hozzá a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez és nem felel meg az európai politikai elveknek. Dmitro Kuleba megismételte, hogy országa elvárja: a magyar fél kérjen elnézést.

A román külügyi tárca is rosszallását fejezte ki a gesztus miatt a bukaresti magyar nagyköveten keresztül. A nyilatkozat kiemeli, hogy nem lehet szemet hunyni semmiféle revizionista megnyilvánulás fölött, mert az ellentétes a valósággal és azokkal a kötelezettségekkel, amelyeket a román és a magyar kormány vállalt a bilaterális viszony előmozdítására.

Die Presse

Orbán Viktor felháborodást váltott ki azzal, hogy olyan sálat viselt Dzsudzsák Balázs vasárnapi búcsúmérkőzését, amelybe Nagy-Magyarország körvonalait hímezték bele. Románia úgy értékelte, hogy itt revizionista megnyilvánulásról van szó, Ukrajna bocsánatkérést vár el. Vagyis a jobboldali-nemzeti politikus ellen az a vád, hogy felül akarja vizsgálni a határokat.

A horvát miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, hogy nem látta a felvételt, de kisebb gondja is nagyobb annál, hogy azzal foglalkozzon: ki milyen sálat hord. Viszont ami azt illeti, hogy egyesek területi igényt támasztanak Horvátországgal szemben, ideértve Orbánt, nos, ez a követelés teljességgel elfogadhatatlan, szóba sem jöhet, fűzte hozzá a konzervatív Andrej Plenkovics.

Der Standard

Orbán provokál a Nagy-Magyarországot ábrázoló sállal, de feltehetőleg bekalkulálta, hogy nagy lárma lesz a következménye. Így is lett, az érintett országokban azonnal működésbe lépett a diplomáciai gépezet a szokatlan akció miatt.

A politikus idáig nem akart megváltoztatni egyetlen határt sem, viszont ismételten játszik a revizionista reflexekkel, miközben feltűnően megértő az orosz elnök iránt, aki Ukrajna lerohanását azzal indokolta, hogy a cári birodalom kiterjedt a szomszédos államra.

Gerhard Mangott, az innsbrucki egyetem Kelet-Európa-szakértője úgy látja, hogy Orbán hazulra és külföldre egyaránt üzenni akart a magyar-görög után.  Odahaza a saját tábort igyekezett erősíteni - meglehetősen olcsó módon. Ugyanakkor egytől egyig kihívta maga ellen az utódállamokat, leginkább Ukrajnát. Amúgy a politikus igencsak elszigetelődött a térségben a Putyin-barátság miatt.

Az osztrák Kancellária nem kívánta kommentálni a történteket. Annál keményebben tiltakozott viszont az ellenzéki Szociáldemokrata Párt. Az európai ügyekben illetékes szóvivő úgy értékelte, hogy Orbán Ausztria területi egységét vonta kétségbe, ezért a Nehammer-kabinetnek be kell rendelnie a bécsi magyar nagykövetet.

A Szabadságpárt, amely évek óta igyekszik szoros viszonyt kialakítani a budapesti erős emberrel, szűkszavúnak és flegmának mutatkozott. Vezére közölte: majd akkor nyilatkoznak, ha Orbán megmagyarázza, miért tette fel a nyakába azt a bizonyos sálat.

FAZ

Nagy-Magyarország? – kérdi a német konzervatív újság gyors helyzetértékelése a legújabb Orbán-botrány kapcsán. Emlékeztet arra, hogy a lengyel és a román kormány következetesen cáfolja, amikor a Kreml újra és újra azt állítja, hogy a két állam – Magyarországgal együtt – be akarja kebelezni Ukrajna egyes részeit. Vagyis úgy járnak el, ahogyan azt a tisztesség megkívánja.

Orbán Viktor ehhez képest egészen másként reagál: egy nemzetközi labdarúgó mérkőzésen a Trianon előtti Magyarországot megörökítő sállal bukkant fel.  Már régóta szórakozik ilyen revansista jelképekkel. Amikor emiatt a szomszédok felzúdulnak, adja a döbbent ártatlant. Azt állítja, hogy csupán a régmúlt időket hozta elő, de annak semmi köze sincs a mai politikához.

Ez persze átlátszó hazugság. A magyar fél ugyan nem tesz semmit a határok átrendezésére, nincs is hozzá meg az eszköze. De önmagában túlzás az a mód, ahogy kisajátítja a környező államokban élő magyar kisebbséget. Viszont az botrány, hogy még akkor sem hagyja abba az efféle provokációkat, amikor az oroszok erővel akarják elfoglalni Ukrajnát. És különösen súlyos, mivel Orbán több gyakorlati kérdésben is a háborús bűnös Putyinnak hízeleg, lásd az energiapolitikát. Az EU-nak oda kellene hatnia, hogy ez sokba kerüljön a magyar vezetőnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése