2022. november 18., péntek

„Nincs is az embernek kedve már itt élni, értitek?”

“Nincs is az embernek kedve már itt élni, értitek?”

2022-11-17 23:32

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon Horgoson, de nem ünnep volt az apropó. Sorban álltak az emberek, hogy bejuthassanak az épületbe, ez a kép fogadott bennünket csütörtökön délután, amikor azért mentünk a faluba, mert hét év után (!) falugyűlést tartott a helyi közösség vezetősége. Az, hogy hét éven keresztül miért nem volt hasonló, nem tudni, de a polgárok csalódottsággal, keserűséggel tele érkeztek a találkozóra, amit elsősorban a falut érintő migránsválság miatt szerveztek meg. Azért, mert a helyzet már tarthatatlan, és azért, mert nem történik előrelépés, megoldás nincs.

Horgos helyi közösség tanácsának elnöke, Tóth Zoltán először az elmúlt két év eredményeit ismertette, de a közönség közben inkább csak háborgott. Ugyan néhányan felszólaltak, hogy elmondják: nincs szennyvízcsatorna az utcában, a többség a migránshelyzetről szeretett volna hallani és szólni.

A falugyűlésen megjelent Nebojša Rakić, Magyarkanizsa alpolgármestere, a községi képviselő-testület elnöke, Lackó Róbert, valamint Horgos helyi közösség közbiztonsági munkatestületének két további tagja, Vass Zoltán és Puljaji Fadil is.

Jelenléti ívet írnak alá a falugyűlés részvevői

Miután a helyi közösség elnöke elmondta, hogy mintegy 2.500 migráns tartózkodik állandó jelleggel a faluban és annak határában, Olga Stojanović, a polgári petíció kezdeményezője olvasta fel azt a levelet, amelyet több mint négyszáz horgosi látott el kézjegyével, és nyolc pontban foglalja össze a követeléseiket.

— Itt egyszerű emberek ülnek, akik az egyszerű szavakból értenek. Éppen ezért nincs helye a kicsavart, szépen becsomagolt mondatoknak, ahogyan a “nem a mi hatáskörünk” mondat sem kívánatos ebben a helyzetben — mondta Stojanović Olga, majd hozzátette, a politikusok dolga, hogy megkeressék azokat az embereket, akiknek a hatásköre megoldani a problémákat és addig döngetni az ajtót, amíg megoldás nem születik. Stojanović ezt követően felolvasta a nyolc pontból álló követelést:

  1. Rendőri jelenlét Horgoson (a több mint négyezer lelket számláló, határmenti településen nincs rendőrség).
  2. A zöldhatáron lévő kapu ellenőrzése és védése (itt toloncolják vissza az éjszaka közepén a migránsokat a határ túloldaláról)
  3. A magyarkanizsai befogadóközpont aktiválása (azt 2015-ben bezárták)
  4. Diákok utaztatásának megoldása
  5. A taxisok ellenőrzése (Az autópályán lévő benzinkúton illegális taxiállomás működik, már a szalagkorlátot is megbontották, hogy gyorsabb legyen a migránsok szállítása)
  6. A helyi lakosság biztonságának biztosítása
  7. Egészségügyi kockázat csökkentése (a migránsok egészségi állapotának folyamatos ellenőrzése)
  8. Drogkereskedelem és prostitúció (elsősorban a helyi roma lakosságra vonatkozik)

A polgári kezdeményezés felolvasását vastaps kísérte. Több mint háromszázan lehettek a teremben.

Csalódottak és dühösek a horgosiak

Ezt követően Vass Zoltán nagyvonalakban ismertette, hogy milyen lépéseket próbált tenni a közbiztonsági testület, kiemelte, hogy a Menekültügyi Főbiztosság annyit válaszolt a kérésükre, hogy nem az ő hatáskörük a probléma megoldása, de hozzátette valamelyest javult a helyzet az elmúlt hetekhez képest. A polgárok erre hangosan kiabálni kezdtek, feltették a kérdést, hogy hol? Mert ők nem ezt tapasztalják. Közben többen bekiabáltak, mondják meg konkrétan, a gyűléseken és megbeszéléseken túl mire jutottak?

Vass szerint ő is ugyanabban a faluban él, őt is érinti a probléma, de mindenki tudja, hogy a helyzet nagyon összetett, a megoldás pedig nem egyszerű.

A felszólalás közben az egyik horgosi polgár, aki a sajtónak nem akart nyilatkozni, felháborodva megállapította:

– Hetek óta tudjátok, hogy erre a gyűlésre sor kerül. Tudjátok, mégis felkészületlenül jöttetek, nincsenek válaszaitok a kérdéseinkre — mondta a falu és község vezetésének az egy helyi polgár.

A felszólalók között volt, aki arra panaszkodott, most már nem néhány kilogramm gyümölcs eltulajdonításáról van szó, hanem tonnákról. Mások viszont az általános helyzetre panaszkodtak:

— Elmegyek a rendőrségre, hogy feljelentést tegyek, mert betörtek a házamba, megkérdezik: És? Nagy a kár? Elmegyek az orvoshoz, megkérdezik: Mit akarsz? Az ügyintézésnél ide-oda küldözgetnek. Nincs is az embernek kedve már itt élni, értitek? — mondta egy másik csalódott horgosi.

Az emberek nem hisznek már az ígéreteknek

A gyűlésen szót kért Nebojša Rakić, Magyarkanizsa alpolgármestere, aki felszólalásában legalább négyszer elmondta, Aleksandar Vučić azt mondta kedden: Szerbia nem lesz a migránsok parkolóhelye. Rakić hangsúlyozta, most, a magyar miniszterelnökkel és az osztrák kancellárral való megállapodást követően más ütemet vesz majd a problémák megoldása és arról biztosította a horgosiakat, hogy megoldódik a helyzet.

A horgosiak csalódottak és mint mondják: elegük van. Az ígéretekből és abból, hogy senki sem figyel rájuk. Nem tartják normálisnak, hogy egy faluban, ahol ezrével tartózkodnak migránsok, egyáltalán nincs rendőr, emiatt nemcsak a migránsok, de a helyi roma lakosság körében is virágzik a bűnözés, a drogkereskedelem és a prostitúció. Az élet elviselhetetlenné vált a faluban.

https://szmsz.press/2022/11/17/nincs-is-az-embernek-kedve-mar-itt-elni-ertitek/  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése