2022. november 16., szerda

Lehet, hogy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországba

Tegnap este robbanás történt egy lengyel mezőgazdasági telephelyen, amelynek során két ember meghalt. Az AP hírügynökég szerint egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő rakétabecsapódásról beszélt.

Néhány órával a robbanás után többféle verzió is napvilágot látott. Volt, aki eltévedt orosz rakétáról beszélt, és volt aki szerint az ukrán légvédelem lőtte ki az orosz rakétát, amely ezáltal eltért az eredeti röppályáról és lengyel földön zuhant le.

Az éjszaka folyamán megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta, hogy nem valószínű, hogy az oroszok lőtték ki a Lengyelországot ért rakétát.

Sikeres tiltakozás
Aszófőn Népszavazással akarták megakadályozni helyi aktivisták egy faaprító üzem létesítését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett, Tihany szomszédságában. Az önkormányzat szerint csak egy ártalmatlan zöldhulladék-feldolgozó üzemet készültek létrehozni, de most lemondtak a tervről, mert a testület leszavazta az érintett terület átminősítésének napirendre vételét.

Váratlanul jó hírt kaptak hétfőn helyi aktivisták Aszófőn: mégsem épül meg a szerintük környezetkárosító új faaprító üzem a nemzeti parki területekkel körülvett faluban. A tiltakozók egyelőre óvatosan, de örülnek, hogy az önkormányzat – úgy tűnik – lemondott a falu további iparosításáról.

Szociális megszorítás
„Arra számítok, hogy többletfeladatok hárulnak majd az önkormányzatokra. Azt persze még nem tudjuk, hogy pontosan mik, mivel nem konzultált velünk senki előzetesen” – így kommentálta egy kormánypárti polgármester a Szabad Európának a szociális törvény módosítását.

Már jelenleg is nagyjából csak a tényleges kiadások felét fedezi a központi támogatás az önkormányzatok szociális kiadásainak, de a szociális törvény módosításával még jobban kivonulhat a szférából az állam – ettől tart több, általunk megkérdezett polgármester is. A kormány úgy cáfolt lapunknak, hogy elismerte: jövőre reálértéken csökkenek a szociális kiadások.

A recesszió felé
Habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévében éves alapon, az előző negyedévhez képest azonban már 0,4 százalékkal zsugorodott. Ezzel megérkezett a technikai recesszió előszobájába a magyar gazdaság.

Nehéz időszak előtt állunk, a következő félévben fog kiderülni, hogy az energiaárak és a kamatok csak ideiglenes vagy hosszan tartó nehézséget okoznak a cégeknek és a lakosságnak.

Kilencvenes évek
Új podcast-sorozatunkban a rendszerváltás körüli évek alternatív zenéjének meghatározó személyiségeivel beszélget Kerényi György. A Nirvánia után első részének vendége Kamondy Ágnes, aki zenekara, az Orkesztra Luna mellett sok formációban játszott, és azóta is rendszeresen vannak előadóestjei.
 
Amit még tudni érdemes
Schmidt Mária egy volt kommunista médiamunkás mellett siránkozott azon, hogy a rendszerváltáskor nem rúgták ki a kommunista médiamunkásokat (Telex.hu)
Schmidt arról beszélt, hogy a rendszerváltás után a korábbi pártállami médiában külföldi befektetők jelentek meg, akik lepaktáltak a kommunistákkal, és meghagyták őket a magyar média hatalmi pozícióiban.

Ezermilliárd forinttal több pénz folyt ki a tervezettnél Palkovics tárcájából (Hvg.hu)
Be nem tervezett milliárdokat vitt el egyebek mellett a vadászati világkiállítás, a kínai Fudan egyetem, egy szerencsés vizsgálókesztyűgyár.

Visszakerült a Kúriára „a nyilaskeresztesek kúriai elnökének” portréja (Hvg.hu)
Ezt a Kúria azzal magyarázta, hogy a múltat nem lehet eltörölni, azt fel kell dolgozni.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése