2022. november 15., kedd

„Tisztelt Pásztor úr, szégyellje magát!”

 „Tisztelt Pásztor úr, szégyellje magát!”

 Pásztor István (Fotó: Tóth Imre)

2022-11-15 17:23

Politikai pártok és civil szervezetek is reagáltak Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének arra a megjegyzésére, amit az újvidéki emlékműállítást ellenzőivel kapcsolatosan tett.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) felszólította Pásztort, hagyjon fel azzal, hogy a teljes vajdasági magyar közösséget gátlástalanul egyenlíti ki a második világháborús háborús bűnösökkel és azokkal, akik Bácska fasiszta megszállóit szolgálták.

Az LSV közleménye szerint Pásztor álláspontja – miszerint arra irányuló kísérletek zajlanak, hogy a teljes magyar közösséget fasisztának bélyegezzék – szégyenletes kísérlet arra, hogy tisztára mossa azoknak a neveit, akikről köztudott, hogy háborús bűnösök voltak.

– Nem, Pásztor úr, Vajdaságban nem minden magyar fasiszta, ezt ön is jól tudja. A fasisztáknak és a háborús bűnösöknek vezeték- és keresztnevük van, ezeknek a neveknek pedig a szégyenfalon a helyük, semmiképpen az ártatlan áldozatok emlékművén. Ugyanúgy nem minden német bűnös Auschwitz miatt, nem minden horvát bűne Jasenovac, és nem minden szerb hibás Srebrenicáért – áll a liga közleményében.

Az LSV szerint Pásztor a „gettósítás és a nemzeti akol” politikáját képviseli, ami a vajdasági magyarság drasztikus lélekszámcsökkenését eredményezte. Mint írják, valamikor mintegy félmillió magyar élt a tartományban, ma pedig valószínűleg már kétszázezer sem.

– Amikor pedig Pásztor István azt állítja, hogy „a vajdasági magyarok olyan nyomásgyakorlásnak vannak kitéve, mint még korábban soha”, akkor szeretnénk őt emlékeztetni arra a politikára, amely a magyaroknak szendvicseket akart osztani, a nyelvi rendőrségre, amelynek dolga a szerb nyelvtudás ismeretének ellenőrzése, és a többi šešelji módszerre, amelyek célja a vajdasági magyarság felszámolása volt. Igen, akkor a vajdasági magyaroknak sokkal többet és sokkal rosszabb dolgokat kellett elviselniük – áll az LSV közleményében.

A liga az üzente Pásztornak, hogy az olyan politika, amely egyenlőségjelet tesz az áldozatok és az elkövetők közé, és amely megfeledkezik arról, hogy a bűnösöknek vezeték- és keresztnevük van, soha nem fog érvényesülni Újvidéken és Vajdaságban.

Háborús bűnösök soha nem kapnak emlékművet Vajdaság fővárosában

– zárta közleményét a Vajdasági Szociáldemokrata Liga.

Az újvidéki Antifasiszta Akció (AFA) is elítélte Pásztor István kijelentését, a vajdasági magyar politikust pedig Vučić csicskásának nevezte.

A Facebookon közzétett közleményében a szervezet azt írja, soha nem adtak okot az efféle hitvány célozgatásokra.

Az üzenték Pásztornak, hogy hagyja abba a Vajdaságban élő szerb és a magyar közösségek közötti jó kapcsolatok rombolását az efféle „profasiszta kezdeményezésekkel, amelyek célja, hogy lerombolják Újvidék, Vajdaság és Jugoszlávia fasiszta megszállás alóli felszabadítóinak hírnevét”.

Az Antifasiszta Akció emlékeztetett, hogy a szervezet tagságában, annak alapításától kezdve minden, Vajdaságban élő nemzet képviselteti magát, és mint kiemelik, erre büszkék.

– Tisztelt Pásztor úr, szégyellje magát! – írja a Digni gard – Odbrani grad (Állíts őrséget, védd meg a várost) elnevezésű kezdeményezés. A szervezet szerint az egyetlen személy, aki nacionalista üzeneteket fogalmaz meg, maga Pásztor István, ráadásul ezt „aljas és szégyentelen módon” teszi.

– Tisztelt Pásztor úr, az újvidéki razzia során minden vérszomjas fasiszta és bűnöző egységes volt, nem nézték, hogy ki milyen nemzetiségű. Ezért azok az emberek a szemünkben pont azok, amik, és nem választjuk szét őket aszerint, hogy melyik nemzethez tartoztak. Ők fasiszták és háborús bűnösök voltak és azok is maradtak, nekik a történelem szemétdombján a helyük, nem pedig az emlékművön – áll közleményükben.

Emlékeztettek a vitatott személyek neveire is, akik a emlékműre is rákerülnének.

Kérjük feleljen arra a kérdésre, hogy vajon Nagy Miklós, aki a razzia idején a város megszálló polgármestere volt, Tóth János, az öt Jovandić-fivér gyilkosa és tettestárs a Kolarov család kilenc tagjának kivégzésében, Bátori Géza, aki a razzia rohamosztagának parancsnoka volt, Jakobac Slavko, az usztasa mozgalom tajga, aki részt vett a civilek üldözésében és letartóztatásában, Sopić Katarina, akit szovjet tisztek megmérgezéséért ítéltek el, Krámer Gyula, a magyarországi felsőház tagja és még húsz másik igazolt és elítélt háborús bűnös vajon fasiszta volt, vagy ártatlan áldozat?

– tette fel a kérdést Pásztor Istvánnak a Digni gard – Odbrani grad kezdeményezés.

Hozzátették, a vitatott emlékmű elleni petíciójukat több mint ötezer újvidéki polgár írta alá, az efféle nyilatkozatok pedig csak tovább motiválják őket abban, hogy folytassák a harcot ez, és a jövőben az összes hasonló szégyenletes emlékmű ellen.

Pásztor István egyébként azt ítélte el, ahogyan az „1944/45-ös ártatlan áldozatok” vitatott emlékműve kapcsán „próbálják meg összeveszíteni az embereket” és azt mondta, a vajdasági magyar közösség emiatt nagyobb nyomásgyakorlásnak van kitéve, mint valaha bármikor. A VMSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy olyan támadásokról van szó, amelyek a teljes közösséget fasisztaként igyekeznek megbélyegezni.

https://szmsz.press/2022/11/15/tisztelt-pasztor-ur-szegyellje-magat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése