2022. november 9., szerda

SZER: Politikai nyomásra hagyták el a koszovói intézményeket a szerbek

 SZER: Politikai nyomásra hagyták el a koszovói intézményeket a szerbek

 Kosovska Mitrovicán nem nyugszanak a kedélyek

2022-11-09 7:33 

November 5-én a koszovói szerbeket a koszovói intézményekben egyedüliként képviselő Szerb lista vezetői olyan döntést hoztak, hogy a szerbek kivonulnak ezekből az intézményekből.

„Csak annyit mondtak, hogy írjuk alá a lemondásunkat, és nekünk ezt meg kellett tennünk. Hiába állítják azt, hogy ez önkéntes volt, ez nem így történt, rákényszerültünk erre, mert szt mondták, ha nem írjuk alá, felgyújtják az autónkat vagy valami más történik velünk” – mondta a Szabad Európa Rádiónak (SZER) a mitrovicai alapfokú bíróság egyik név nélkül nyilatkozó alkalmazottja.

A koszovói rendőrség az utóbbi két hónapban öt olyan esetről szerzett tudomást, amikor a KM (Kosovska Mitrovica) rendszámot RKS (Republika Kosovo) rendszámra lecserélő autót gyújtottak fel ismeretlen tettesek.

Az igazságszolgáltatás 2017-ben, a brüsszeli megállapodás után lett a koszovói rendszer része, ebből léptek ki november 7-én a szerb bírók és adminisztrációs alkalmazottak Mitrovicán.

Marko Jakšić jogász, aki november 7-éig volt a mitrovicai bíróság alkalmazottja elmondta: a távozás nagyon megrendített mindenkit, mert nemzetiségtől függetlenül jó kapcsolatok voltak az intézményben, és ezek a barátságok a politikai helyzettől függetlenül meg fognak maradni.

A nyilatkozók aggódnak a jövőjük miatt, nem tudják, hogy fizetés nélkül hogy fognak megélni, ráadásul sokuknak hitelük is van.

Egy nyilatkozó elmondta: Belgrád ideiglenesen biztosít számukra 20 ezer dinárt, ami nem elég a túléléshez – a koszovói rendszerben ők átlagosan 500 euró körül kerestek. Egy másik névtelen nyilatkozó azt állította, hogy november 7-én Belgrád kérte tőlük azt az adatot, hogy mennyit kerestek és mekkora a hitelük törlesztőrészlete.

Aleksandar Vučić államfő november 7-én azt üzente: a szerb nép Koszovón nem marad támogatás nélkül.

https://szmsz.press/2022/11/09/szer-politikai-nyomasra-hagytak-el-a-koszovoi-intezmenyeket-a-szerbek/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése