2011. október 16., vasárnap

A léc maradjon fenn!

– Közlemény –

Két szereplője van a vajdasági magyarok kollektív bűnösségét frissen jogszabályba foglalt szerbiai restitúciós törvény elleni korszakos magyar küzdelemnek. A fő szerep a budapesti diplomáciáé, de a vajdasági magyar politikai elit sem dőlhet hátra, érdeklődéssel szemlélve, mire megy Budapest a szerbekkel.
Martonyi János magyar külügyminiszter, kőbe vésett álláspontja az, hogy a restitúciós törvény „erkölcsileg, jogilag és politikailag elfogadhatatlan, hátrányos megkülönböztetésben részesíti a vajdasági magyar közösséget”.
Egyelőre a VMSZ álláspontja is szilárd. Az Alkotmánybírósághoz fordult és törvénymódosítást követel.
Az Európai Bizottság Szerbia tagjelölti státuszára vonatkozó javaslatát követően az első szerb reakció biztató volt.
– Meg lehet oldani a Magyarország észrevételei nyomán keletkezett problémát, és nem fog bekövetkezni a legrosszabb forgatókönyv, azaz hogy Budapest decemberben megvétózza Szerbia tagjelölti státusának megadását - jelentette ki a kormány szóvivője.
Ez így rendjén is lenne.
Csakhogy – nehéz megmondani, mennyire járult ehhez hozzá Štefan Füle az Unió Moszkvában iskolázott cseh csatlakozási biztosa – a napok múlnak, s a restitúciós törvénnyel kapcsolatban elhangzott ígéretet Tadić szerbiai köztársasági elnök mintha igyekezne felpuhítani. Szerinte „a restitúciós törvény nem irányul egy nemzet ellen sem, s a felmerülő problémákat párbeszéd és a két ország közötti tárgyalások útján kell tisztázni”. Ami magában korrekt viszonyulás lenne, ha Szerbia első embere nem adna rögtön átmenő osztályzatot az igencsak vitatott törvénynek. Mondván, hogy „Szerbia egyetlen reformtörvénye sem irányul egyetlen más etnikai közösség ellen, így ez sem a magyar nemzeti kisebbség ellen született”.
Ki kell mondani, ha ez a szerb maximum, akkor ez bennünket nem nyugtat meg. Mint ahogy az sem, hogy az EU majd odafigyel az alkalmazására.
December 9-e határnap. Addig vagy lesz törvénymódosítás, amihez politikai akarat, s mintegy másfél órás parlamenti procedúra szükséges, vagy nem lesz.
Van-e lehetőség arra, hogy a Koszovó körüli valóban bokros teendők mellett, a szerb illetékesek közül valaki, aki valóban illetékes, megvitassa a szükséges törvénymódosítást a magyarokkal? Van, de magyar részről határozott jelét kell adni annak, hogy a vétó olyan lehetséges opció, amellyel számolni kell.
A magyar diplomácia részéről nincs ok az idegeskedésre. Még néhány napig, vagy akár egy hétig is, várhatja a „beígért” szerb kezdeményezést. A VMSZ azonban máris tehet néhány szelíd, de határozott lépést. Itt van rögtön a szerb költségvetés módosításáról folyó vita. A restitúcióra figyelemmel tegye félre a költségvetés módosítására benyújtott javaslatait. Egy feltétellel! Ha a költségvetési szavazást megelőzően nyílt, közölhető eredménnyel zárul a restitúciós törvény módosításáról neki is megígért kétoldalú tárgyalás.
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP), azon a jogon, hogy a vajdasági magyarok a VMSZ-es képviselőket a 2008-ban közösen létrehozott Magyar Koalíció színeiben választották meg, arra hívja fel politikai partnereinek figyelmét, hogy a restitúciós törvény kapcsán nagy a felelősségük. Az esetleges engedmények nemcsak a múltunkat hagynák meg nyomasztó, tisztázatlan politikai gubancnak, de elvehetik a magyarok kedvét a jövőbeni küzdelmektől is. Erre nem kerülhet sor: a feltett léc maradjon ott, ahol van.

Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Intézőbizottság
Temerin, 2011. október 16.
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
HÍRLEVÉL IX. évf. 231. szám
2011. október 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése