2011. október 12., szerda

Vona Gábor „csak hörög”


A kormány a vétó lehetőségét sem veti el, ha Szerbia nem változtat a nemrég elfogadott, magyarokat kollektív bűnösséggel sújtó kárpótlási törvény kapcsán. Szávay István szerint az elmúlt másfél évben is hasonló határozottsággal kellett volna fellépni az elcsatolt területeinken élő magyarok érdekében. Németh Zsolt államtitkár "bűnös hőbörgéssel" és belpolitikai haszonszerzéssel vádolta a Jobbikot, valamint a Tízparancsolatból is idézett.
Hidegzuhanyként érte a kormányt a szerb vagyon-visszaszármaztatási törvény - jelentette be az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága (NÖB) mai ülésén Németh Zsolt külügyi államtitkár. Az október 6-án hatályba lépett törvény kizár a kárpótlásra jogosultak köréből mindenkit, aki a második világháború idején „megszálló csapatokban” szolgált, vagy ilyen személy leszármazottja. Ez a gyakorlatban kollektív bűnösséggel sújtja a magyar, német, valamint bolgár kisebbséget. Tadić elnök kijelentette, hogy a szerb parlamentben nem tud érvényt szerezni egy olyan törvénymódosításnak, amely „egyenlőségjelet tesz fasiszták és antifasiszták közé”.

Ülésezik az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága


A komplett vajdasági magyarság fasisztának minősítetésével Szerbia feltépte azt a sebet, amelyet az elmúlt másfél évben Magyarország megpróbált déli szomszédjával közösen begyógyítani - jelentette ki Németh Zsolt. A külügyi államtitkár szerint ezzel a lépésével Szerbia megakadályozza egy közösen vágyott „megbékélési modell” megvalósítását, és ameddig a jogszabályt nem hárítják el az útból, a magyar kormány „nem tud továbbmenni ezen az úton”. Semmilyen formában nem hagyjuk magára a vajdasági magyarokat és a Vajdasági Magyar Szövetséget - szögezte le az államtitkár, aki a törvény kapcsán több nemzetközi jog megsértésére hívta fel a figyelmet, amelyek kizárják az egyéni ítélet nélküli felelősség-megállapítást.


Németh Zsolt: Magyarország a vétó eszközéről sem tud lemondani


A magyar kormány egyelőre nem döntött, hogy a decemberben sorra kerülő Európai Tanácson - ahol a kormányfők Szerbia tagjelöltté válásáról döntenek majd - milyen álláspontot fog képviselni. „Érdekeltek vagyunk abban, hogy a bővítési folyamat dinamikusan előrehaladjon, és nagyon szeretnénk, ha Szerbia decemberig lehetővé tenné a törvény módosításával, hogy támogatni tudjuk a tagjelölti státusz megszerzésében” - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy „Magyarország a vétó eszközéről sem tud lemondani, hogy nemzetközi érdekét érvényesítse”.
Németh Zsolt a Temerinben kiújult etnikai incidenseket is a kárpótlási törvény számlájára írja, és arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy segítsenek az össznemzeti probléma megoldásában.


A NÖB elnöksége Németh Zsoltot faggatja

Az államtitkári beszámolóra reagálva Szávay István kijelentette, hogy a kárpótlási törvény elfogadását a Jobbik a kormány külpolitikája teljes kudarcának tartja. „A szerbek ezt megtették, mert úgy gondolták, hogy Magyarországgal, a magyar diplomáciával ezt meg lehet tenni” - fejtette ki a politikus. Szávay szerint a kormány felelőssége, hogy - a Jobbik figyelmeztetése ellenére - sem az uniós elnökség alatt, sem később nem fogalmaztak meg világos kritériumokat, amelyeket a magyar állam Szerbiától elvár az uniós csatlakozás kapcsán.


Szávay: a kárpótlási törvény a kormány külpolitikájának teljes kudarcát jelenti


Szávay felhívta a figyelmet, hogy Csehország és Szlovákia úgy válhatott az Európai Unió teljes jogú tagjává, hogy a felvidéki magyarokat hasonlóképp kollektív bűnösséggel sújtó Benes-dekrétumok - az előző kormány hibájából - a mai napig érvényben vannak. A jobbikos politikus üdvözölte Németh Zsolt és Semjén Zsolt sajtóban tett egyértelmű állásfoglalásait, ám úgy véli, ezekre nem kellett volna másfél évet várni, és akkor talán nem jutottunk volna idáig. A képviselő utalt Orbán Viktor június 15-i belgrádi látogatására is, amikor is a miniszterelnök kijelentette, hogy Szerbiában „korrekten bánnak a magyar kisebbséggel”.
Szávay szerint a temerini incidensnek „az égvilágon semmi köze sincs a kárpótlási törvényhez”, ezt a magyar külügy is tudhatná, ha nem csak a VMSZ-től, hanem a többi délvidéki párttól (például az ügyben aktív segítséget nyújtó Magyar Remény Mozgalomtól) is informálódna. A politikus elmondta, Zagyva György Gyula képviselőtársával együtt nyomon követik az eseményeket, és minden segítséget megadnak a kormánynak az egységes fellépés érdekében. Ezt követően Szávay átnyújtott Németh Zsoltnak egy, az MRM alelnöke, Oláh Róbert által írt összefoglaló anyagot, amely tisztázza a temerini konfliktus hátterét.

Németh: Vona csak hörög

A jobbikos kritikára az államtitkár elveszítette önuralmát, és válaszadás helyett azzal vádolta meg a Jobbikot, hogy a határon túli magyarság ügyét „belpolitikai bunkósbotnak” használja. A Tízparancsolatból idézve (Isten nevét hiába ne vedd!) Németh Zsolt megjegyezte: nem jó, ha egy párt száján „elinflálódik” a külhoni magyarság ügye, a "bűnös hőbörgés" pedig legalább olyan káros, mint a "bűnös hallgatás" - utalt Szávay hétfői parlamenti felszólalására az államtitkár. Németh Zsolt ezután - fideszes képviselőtársait is láthatóan zavarba ejtve - a Jobbik elnökét kezdte el becsmérelni, felemlegetve, hogy Vona Gábor az erdélyi magyarság cserbenhagyásával vádolta meg Orbán Viktort, és amikor kifogyott az érvekből, „csak hörgött”.
Szávay István kikérte magának a hangnemet, amely szerinte nem a Jobbik elnökét, hanem Németh Zsoltot magát minősíti. A jobbikos politikus emlékeztetett, hogy a Fidesz és Orbán Viktor a mai napig adós a válasszal, hogy ígéretük ellenére miért adták fel a székely autonómia támogatását, és miért szavazták meg Románia feltétel nélküli uniós csatlakozását.
Bencsik János
barikad.hu, 2011. október 11. – 15:54
http://www.barikad.hu/vona_gabor_%E2%80%9Ecsak_hoeroeg%E2%80%9D-20111011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése