2011. október 18., kedd

Eredményesen zárult a Tadić–Pásztor-találkozó


A költségvetés és a vagyon-visszaszármaztatási törvény ügyében is sikerült megállapodnia az államelnökkel folytatott megbeszélések során a VMSZ vezetőjének

A kollektív bűnösség elvét fenntartó vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény esetleges módosítási lehetőségeiről és a költségvetés módosításáról tárgyalt hétfő (október 17-én – B. A. megj) este Belgrádban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Boris Tadić köztársasági elnök. Tadić a találkozót megelőzően tett egyik kijelentésében arra mutatott rá, hogy Szerbiának semmi oka sincs arra, hogy konfliktusba keveredjen Magyarországgal, de az ultimátumszerű üzenetekre nem fog reagálni. Pásztor István, a VMSZ elnöke a találkozót követően nyilatkozott a Magyar Szónak.

– Egy több mint egyórás, feszült légkörű, nehéz beszélgetés áll mögöttem. Az első téma, amit érintettünk a költségvetés módosítása, vagyis a Vajdaságot megillető pénz szavatolása volt. Megoldás született. Nem csupán abban az értelemben, hogy a kormány elfogadja az ezzel kapcsolatos módosítási indítványt – mivel ez a délután folyamán már meg is történt –, hanem olyan értelemben is, hogy az év végéig a pénzt át is utalják a vajdasági költségvetésbe. Így kezelni tudjuk majd azt a felgyülemlett adósságállományt, amely meglehetősen tetemes, és sok gondot okoz a nagyberuházások terén.

Mint azt Pásztor elmondta, a tárgyalás túlnyomó részében a vagyon-visszaszármaztatási törvényről, a kollektív bűnösség ügyéről beszéltek, s áttekintették a kérdés megoldásának néhány lehetőségét.

– Megállapodás született arról, hogy a következő bő egy hónap alatt törvénymódosítással, a törvény megváltoztatásával ez a probléma is megoldásra kerül. A részleteket a következő napokban, szakértői szinten kell pontosítani. Ragaszkodtam ahhoz, hogy egyértelműen tegyék helyre ezt a kérdést: úgy, hogy az elméleti esélyét is kizárják a kollektív bűnösség elvének. Végül is mindkét téma tekintetében olyan megállapodások születtek, melyek pozitív végkifejletet hordoznak magukban – foglalta össze a találkozón elhangzottakat a pártelnök.

Mint mondta, jóllehet, nyugtával szokták dicsérni a napot, a tárgyalás végkicsengése mégis olyan, hogy reálissá teszi a két téma sikeres lezárásához fűződő elvárásokat.

Virág Árpád
Magyar Szó, 2011. október 18., 1. és 4. o.

Hozzászólások (31):

http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-10-18_Eredmenyesen_zarult_a_Tadic_Pasztor-talalkozo.xhtml



PÁSZTOR-TADIĆ TALÁLKOZÓ: SIKERÜLT MEGÁLLAPODNI A VAGYON-VISSZASZÁRMAZTATÁSI TÖRVÉNY ÜGYÉBEN

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnap (október 17-én – B. A. megj.) Tadić köztársasági elnökkel tárgyalt, a megbeszélés eredményesen zárult, erről mai sajtótájékoztatóján számolt be a VMSZ elnöke.
Két témakörben folytattak párbeszédet, a több mint egyórás, feszült légkörű beszélgetésen a költségvetés módosítása kapcsán megegyeztek abban, hogy a VMSZ módosítási indítványait elfogadja a kormány, nevezetesen a köztársasági elnök szóbeli garanciát adott arra, hogy Vajdaság megkapja azokat az elmaradt pénzeket, amelyek az elmúlt hónapokban felgyülemlettek a Nagyberuházási Alapnál.
– Ez azt jelenti, hogy ki tudjuk majd fizetni azt a mintegy 4 milliárd dinár adósságot, ami a hónapok alatt felhalmozódott – mondta Pásztor. Az adóságot három részletben fizeti ki a kormány, az első részletet november 1-én, a másodikat 15-én, illetve a harmadik részletet december 1-én utalja majd a minisztérium. Szerinte az elért eredmények a VMSZ erőteljes politizálásának köszönhetők.
A köztársasági elnöknek engednie kellett, hiszen a magyar kisebbségi párt parlamenti képviselőinek szavazata nélkül nincs meg a parlamenti többség, s minden bizonnyal a költségvetés módosítása nem ment volna át a parlamenti procedúrán.
A tegnapi tárgyalás túlnyomó részében a vagyon-visszaszármaztatási törvényről, a kollektív bűnösség ügyéről beszéltek. A VMSZ elnöke kiemelte: a jelenlegi helyzet tarthatatlan, és amennyiben ezen a törvényen nem sikerül változtatni, akkor Magyarország december 9-én minden bizonnyal él vétó jogával, és ez Szerbia tagjelölti státuszába kerülhet.
– Ez a mi számunkra sem jó megoldás, nem csak azért, mert egy ilyen végkifejlet a kollektív bűnösség elvének a törvény erőre való emelését jelentené, hanem azért is mert nekünk az elemi érdekünk az, hogy Szerbia közeledjen az EU-felé — tette hozzá a VMSZ elnöke. A tegnapi tárgyaláson megállapodás született arról, hogy a következő egy hónap alatt törvénymódosítással, a törvény megváltoztatásával ez a probléma is megoldásra kerül. Hamarosan – november folyamán – újra parlamenti eljárásba kerül a rehabilitációról szóló törvény, ebben szabályoznák azt, hogy ki számít megszálló erőnek, ki az, aki kizárható a vagyon-visszaszármaztatási folyamatból. Pásztor elmondta, hogy ez a szabályozás kizárná a kollektív bűnösség elvét, és ez egyéni felelősséget venné figyelembe, szavai szerint alkalmuk volt beletekinteni a készülő törvénybe, elfogadhatónak nevezte a megoldást.
A VMSZ parlamenti képviselői 2011. október 14-én beadvánnyal fordultak Szerbia Alkotmánybíróságához kezdeményezve a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény alkotmányossági felülvizsgálatát, amennyiben a fent említett módosítások megtörténnek, a párt visszavonja a beadványt.

(tor.)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12474/Pasztor-Tadic-talalkozo-Sikerult-megallapodni-a-vagyon-visszaszarmaztatasi-torveny-ugyeben.html, 2011. október 18. [12:37]



PÁSZTOR TADIĆNÁL: KÖRVONALAZÓDNAK A MEGOLDÁSOK

A VMSZ elnökének nyilatkozata a megbeszélésekről

Sejlik a megoldás a restitúciós törvényre, jelentette ki a Tanjug hírügynökségnek Pásztor István, a VMSZ elnöke. Mint ismeretes a kárpótlási törvényt a jelenlegi formájában elutasítják a vajdasági magyarok. A pártelnök a nyilatkozatát hétfő (október 17-én – B. A. megj.) este tette miután találkozott Boris Tadić szerb államfővel.
A megoldás az elfogadás előtt álló rehabilitációs törvényben körvonalazódik, amely jogszabály novemberben kerül a parlament elé, részletezte Pásztor a szerb hírügynökségnek, s hozzátette, hogy a következő napokban a munkacsoportok egyeztetnek majd és összehangolják a rahabilitációs törvény jogi vonatkozásait.
A találkozón, mint a magyar pártvezető elmondta, mindkét fél kifejezte óhaját és szándékát, hogy meghaladják a VMSZ által megfogalmazott kifogásokat a restitúciós törvényre.
Pásztor elmondta, hogy a megbeszélésen szó esett a költségvetés-módosításáról is, amellyel kapcsolatban a vajdasági magyarok pártja támogatást ígért a keddi parlamenti szavazáskor. A VMSZ elnökének magyarázata szerint a költségvetés-módosítás elfogadása után 1,5 milliárd dinár jut a vajdasági nagyberuházási alapnak, amelyből finanszírozni lehet a már hosszabb ideje hanyagolt tartományi fejlesztési terveket.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12473/Pasztor-Tadicnal-Korvonalazodnak-a-megoldasok.html, 2011. október 18. [2:02]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése