2011. október 11., kedd

Egeresi: A szerb restitúciós törvényt vissza kell vonni, vagy korrigálni kell


Belgrád, 2011. október 10., hétfő (MTI) – Lehetőség van még a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény visszavonására, vagy korrigálására, hogy ne fékezze Szerbia közeledését az EU-hoz - jelentette ki Egeresi Sándor, a Vajdasági Képviselőház elnöke hétfőn Újvidéken.
Az elnök arra is emlékeztetett, hogy a tartományi parlament már nyolc évvel ezelőtt elfogadta a kollektív bűnösség tagadásáról szóló nyilatkozatot. Egeresi szerint a szerb parlamentben szeptember végén megszavazott restitúciós törvény gyakorlatilag hitelesíti a kollektív bűnösség elvét.
„Mélyen nem értek egyet a törvény egyes rendelkezéseivel, de a Vajdasági Képviselőház semmit sem tehetett elfogadása ellen” – jelentette ki Egeresi, majd hozzátette: „Megbeszélést szorgalmazok Szerbia, az EU, mi több Magyarország felelős államférfiai között azért, hogy megoldás szülessen ebben a kérdésben. Ez azt jelenti, hogy vagy vissza kell vonni, vagy korrigálni kell a restitúciós törvényt” – hangsúlyozta Egeresi.
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselői nem voksoltak a törvényre, Budapest pedig hivatalosan is arra az álláspontra helyezkedett, hogy az európai gyakorlattal ellentétes törvényről van szó, amely korlátozza a vajdasági magyarok jogait.
Central Europica Centralis (CEC), Kisebbségi Sajtófókusz, 2011. október 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése