2011. október 11., kedd

Megnyitották a Vajdaság régió brüsszeli képviseleti irodáját

Brüsszel, 2011. október 10., hétfő (MTI) – Ünnepélyesen megnyitották hétfő este a Vajdaság régió brüsszeli képviseleti irodáját.
Az iroda Szerbia Európai Unió melletti misszióján kezdi meg működését – az MTI tudomása szerint magyar alkalmazott nélkül –, a megnyitó alkalmából tartott fogadásra azonban a brüsszeli Schuman-negyed elegáns fogadásokra használt patinás épületében, a Concert Noble-ban került sor.
Az eseményt az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációja bojkottálta, mert kiderült, hogy a nyitó rendezvényen Egeresi Sándor, a vajdasági törvényhozás elnöke nem mondhat beszédet. Egeresi végül el sem jött a megnyitóra.
A fideszes EP-képviselők közül egyedül Schöpflin György jelent meg, ő volt ugyanis a Szerbiáról készült EP-állásfoglalás úgynevezett árnyék-jelentéstevője, és ebbéli minőségében képviselte az Európai Néppártot.
Schöpflin magyar újságíróknak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az Európai Bizottság készíti a jelentését arról, mennyire alkalmas Szerbia az uniós tagjelölti státusra, Belgrádban olyan kárpótlási törvényt fogadtak el, amely ütközik az Európai Unió alapelveivel. Ezt a törvényt Schöpflin szerint Szerbiának át kell írnia. Az EP-képviselő – megjegyezve azt, hogy az elmúlt években számos példa volt a vétójog alkalmazására különböző ügyekben az EU-n belül – lehetségesnek mondta, hogy Szerbia tagjelöltségének kérdésében „más ország is élni fog ezzel a jogával”.
Az MTI megkeresésére Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője telefonon elmondta: ő maga is távol maradt a megnyitó ünnepségtől, mégpedig két okból. Egyfelől a szerbiai politika alakulása miatt, másfelől pedig azért, mert Egeresi nem kapott volna szót a rendezvényen.
„Ha Szerbia így folytatja, nem fogjuk megszavazni uniós tagjelölti jogállását” – mondta Tabajdi a szerb kárpótlási törvény kapcsán, és leszögezte: ebben nemzeti egyetértés van a magyar politikai pártok között.
Kárpáti János (MTI)
Central Europica Centralis (CEC), Kisebbségi Sajtófókusz, 2011. október 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése