2011. október 13., csütörtök

Magyarország decemberig elvárja Szerbiától a kárpótlási törvény problémájának megoldását

A magyar külügyminisztérium komoly eredménynek és a bővítési folyamat értékének tartja, hogy az Európai Bizottság szinte valamennyi csatlakozni kívánó ország esetében előrehaladásról számol be. Szerbia tagjelölti státuszának megszerzését illetően azonban a magyar diplomácia álláspontja változatlan: Magyarország "elvárja" a szerb féltől, hogy "legkésőbb december elejéig" oldja meg a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény komoly aggodalmakra okot adó problémáját.
A magyar álláspont változatlanságát rögzítő közleményt a Külügyminisztérium szerdán juttatta el az MTI-hez, miután az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta éves bővítési csomagját, amely értékeli a tagjelölt és a potenciális tagjelölt országok integrációs előrehaladását.
A Külügyminisztérium közleményében üdvözli az előrehaladást, amit Szerbia az elmúlt időszakban elért. Mint megállapítják, a szerb kormány számos olyan intézkedést hozott, amellyel bizonyította érdekeltségét a csatlakozási folyamat felgyorsításában, s a tagjelölti státusz megszerzésében. Szerbia csatlakozási folyamatának előrehaladásában szomszédként és a bővítési folyamat mellett elkötelezett tagállamként Magyarország is érdekelt - hangsúlyozza a közlemény, amely azonban arra is kitér, hogy a szerb parlament által szeptember 26-án elfogadott vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény "komoly aggodalmakra ad okot".
Mint emlékeztetnek, a törvény kizárja a II. világháború idején Szerbiában megszállóként szolgált katonákat és örököseiket a tulajdoni kárpótlásból, akkor is, ha nem követtek el bűncselekményt. A rendelkezés a kollektív bűnösség meghaladott elvén nyugszik, s mint ilyen diszkriminatív; ellentmond az egyetemes és uniós értékeknek és normáknak, sérti a koppenhágai politikai kritériumok terén vállalt kötelezettségeket - emelik ki, majd leszögezik: ezért a magyar álláspont változatlan. Budapest elvárja a szerb féltől, hogy legkésőbb december elejéig oldja meg a problémát.
Az Európai Tanács december 9-én csak ebben az esetben hozhatja meg a szükséges egyhangú döntést a tagjelöltség megadásáról. A Európai Bizottság véleménye, amely egyértelmű jogi helyzetet szeretne látni a rehabilitáció és az ezzel kapcsolatos kárpótlás területén, jó alap a további egyeztetésekhez - hangsúlyozza a közlemény.
Az Európai Bizottság bővítési csomagjával kapcsolatban a magyar Külügyminisztérium egyebekben egyetért az Európai Bizottság azon megállapításával, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásával a bővítési folyamat új szakaszba lépett, s közleményükben úgy fogalmaznak: a magyar elnökség és Horvátország közös sikere volt a csatlakozási tárgyalások 2011. június 30-i lezárása. A csatlakozási szerződés decemberi aláírása az egész térség felé jelzi: az európai perspektíva valós, az egyéni teljesítmény alapján az Unió nyitott a feltételeket teljesíteni kész és képes országok előtt.
Üdvözli a közlemény, hogy Montenegró komoly eredményeket tudott elérni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez előfeltételül meghatározott területeken, és hangsúlyozza, hogy a tagjelöltet minden lehetséges eszközzel támogatja a következő integrációs lépcsőfok elérése, a tárgyalások megkezdésében.
A Macedóniára vonatkozó jelentéssel kapcsolatban a közlemény csalódottságot fejez ki, mert a tárgyaláskezdés útjában álló akadályt - a névvitát Görögországgal - nem sikerült elhárítani. Bátorítani kell, hogy az érintett felek megállapodást érjenek el, hogy annak nyomán Macedónia mielőbb tárgyaláskezdési időpontot kapjon - hívják fel a figyelmet.
Albánia és Bosznia-Hercegovina esetében az uniós csatlakozási folyamat feladatainak teljesítése szempontjából viszonylag kevés előrehaladás történt. Magyarország bátorítja a két ország politikai vezetőit, hogy érdemi lépésekkel folytassák a megkezdett reformfolyamatot, hiszen az országuk modernizálása szempontjából meghatározó jelentőségű.
Koszovóval kapcsolatban az állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarország kész konkrét szakértői támogatást nyújtani az uniós integrációra való felkészüléshez. (MTI)
http://www.vajma.info/cikk/szerbia/15523/Magyarorszag-decemberig-elvarja-Szerbiatol-a-karpotlasi-torveny-problemajanak-megoldasat.html, 2011. október 12. [21:07]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése