2011. október 18., kedd

Eredményesen zárult a Tadić–Pásztor-találkozó


A költségvetés és a vagyon-visszaszármaztatási törvény ügyében is sikerült megállapodnia az államelnökkel folytatott megbeszélések során a VMSZ vezetőjének

A kollektív bűnösség elvét fenntartó vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény esetleges módosítási lehetőségeiről és a költségvetés módosításáról tárgyalt hétfő este Belgrádban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Boris Tadić köztársasági elnök. Tadić a találkozót megelőzően tett egyik kijelentésében arra mutatott rá, hogy Szerbiának semmi oka sincs arra, hogy konfliktusba keveredjen Magyarországgal, de az ultimátumszerű üzenetekre nem fog reagálni. Pásztor István, a VMSZ elnöke a találkozót követően nyilatkozott a Magyar Szónak.

– Egy több mint egyórás, feszült légkörű, nehéz beszélgetés áll mögöttem. Az első téma, amit érintettünk a költségvetés módosítása, vagyis a Vajdaságot megillető pénz szavatolása volt. Megoldás született. Nem csupán abban az értelemben, hogy a kormány elfogadja az ezzel kapcsolatos módosítási indítványt – mivel ez a délután folyamán már meg is történt –, hanem olyan értelemben is, hogy az év végéig a pénzt át is utalják a vajdasági költségvetésbe. Így kezelni tudjuk majd azt a felgyülemlett adósságállományt, amely meglehetősen tetemes, és sok gondot okoz a nagyberuházások terén.

Mint azt Pásztor elmondta, a tárgyalás túlnyomó részében a vagyon-visszaszármaztatási törvényről, a kollektív bűnösség ügyéről beszéltek, s áttekintették a kérdés megoldásának néhány lehetőségét.

– Megállapodás született arról, hogy a következő bő egy hónap alatt törvénymódosítással, a törvény megváltoztatásával ez a probléma is megoldásra kerül. A részleteket a következő napokban, szakértői szinten kell pontosítani. Ragaszkodtam ahhoz, hogy egyértelműen tegyék helyre ezt a kérdést: úgy, hogy az elméleti esélyét is kizárják a kollektív bűnösség elvének. Végül is mindkét téma tekintetében olyan megállapodások születtek, melyek pozitív végkifejletet hordoznak magukban – foglalta össze a találkozón elhangzottakat a pártelnök.

Mint mondta, jóllehet, nyugtával szokták dicsérni a napot, a tárgyalás végkicsengése mégis olyan, hogy reálissá teszi a két téma sikeres lezárásához fűződő elvárásokat.

Virág Árpád
Magyar Szó. 2011. október 18.,1. és 4. o.

Hozzászólások (24):
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-10-18_Eredmenyesen_zarult_a_Tadic_Pasztor-talalkozo.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése