2011. október 11., kedd

Népszámlálás: Szaporodó szabálytalanságok

A népszámlálás előrehaladtával tovább szaporodtak a szabálytalanságok. Gyakorlatilag minden községből, ahol főként magyarok és más kisebbségek élnek, szabálytalanságokról érkeztek bejelentések a nemzeti, vallási és anyanyelvi kérdésekkel kapcsolatosan vonatkozóan.
Az újvidéki Letsch családnak csak a Népszámláló Bizottságnál tett feljelentést követően sikerült kiharcolnia, hogy a népszámlálóbiztos második nekifutásra a családneveket helyesen tüntesse fel az űrlapon, ahogyan az a személyi okmányaikban is szerepel.
– Kizárólag cirill betűvel volt hajlandó kitölteni mind az adatokat, mind pedig a legfontosabbat, a nevet! Márpedig az én feleségemnek csupa ű meg ő, meg dupla l van a nevében és az igazolványában, anyakönyvi kivonatában szintén úgy szerepel. Ezért mi határozottan követeltük, hogy a biztos magyar nyelven és természetesen latin betűvel töltse ki legalább a neveket – mondta Letsch Endre.
Amellett, hogy néhány helyen a népszámlálóbiztos nem akart eleget tenni a jogos követelésnek, hogy a cirill betűs űrlapokat latin betűs írásmóddal töltsék ki, előfordult, hogy az összeíró biztos kihasználva az idős személy figyelmetlenségét, ceruzával kezdte tölteni a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó kérdést, nyilatkozta Erdély Lenke, a VMSZ alelnöke.
- Olyan is előfordult, hogy nagyon perfid módon próbálta az illető összeíró félrevezetni a magyar polgárt, mondván, hogy annyira jól beszél szerbül, mintha anyanyelve lenne, és azt is írhatja, hogy szerb. Ilyen jellegű próbálkozások is voltak.
Az Újvidékhez tartozó, magyarok által is lakott Tiszakálmánfalván (Budiszaván) előfordult, hogy megpróbálták lebeszélni az illetőt a nemzetiségi hovatartozás megvallásáról. Kiss Gyulának, az újvidéki képviselő-testület képviselőjének személyes kellemetlensége volt az otthonába lépett összeíróval.
- Az első szava az volt, hogy közölte a családdal, hogy nem szükséges válaszolni a nemzeti és vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre és még egy kérdésre.
A helyiek jelzése is az volt, hogy volt még néhány ilyen eset.
A VMSZ újvidéki városi szervezete a lakossági bejelentések alapján, feljelentést tett a helyi népszámláló bizottságnál. A szabálytanul kitöltött kérdőíveket helyett újakat töltenek ki immár a lecseréltek helyébe lépő népszámlálóbiztosok, hangzott el a sajtótájékoztatón.
M. A. – M. SZ. M.
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4453/Nepszamlalas-Szaporodo-szabalytalansagok.html, 2011. október 10. [21:40]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése