2011. október 19., szerda

Az MRM vezetőinek nyílt levele Korhecz és Gusztony részére

Gusztony András
Temerin Község polgármestere
Temerin

Korhecz Tamás
Magyar Nemzeti Tanács
Elnök
Szabadka


Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Elnök Úr!

Engedjék meg, hogy a Magyar Remény Mozgalom (MRM) nevében aggodalmunknak adjunk hangot a legfrissebb temerini történések kapcsán. Azután, hogy az utóbbi hetekben magyar és szerb fiatalok összetűzései zajlottak le Temerinben, majd pedig a szerb média hisztériakeltésének hatására galád módon bezúzták egy-egy szerbelleneséggel megvádolt magyar tulajdonú pékség és horgászklub helyiségeinek ablakait, újabb súlyos kisebbségellenes lépéseknek lehetünk szemtanúi.

Nevezetesen, a tartományi ombudsman, Muškinja Heinrich Anikó fáradozik azon, hogy a temerini oktatási rendszerre húzza rá a vizes lepedőt az előállt helyzet miatt. Az ombudsman szerint az, hogy a település egyik általános iskolájában csak magyarul, míg a másikban csak szerbül folyik az oktatás ,,felelős a gyermekek intoleráns magatartásáért.“ Határozott célja pedig a jelenlegi struktúra megszüntetése, a magyar iskola felszámolása és vegyes összetételű iskolák létrehozása.

Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg! Ez a már elért és kiharcolt kisebbségi jogok durva csorbítása lenne, amelyet az alkotmány is tilt. A Magyar Nemzeti Tanács az egyik érintett intézmény, a Kókai Imre Általános Iskola alapító jogainak részbeni tulajdonosa, és a jogok átvételére pontosan azért került sor, mert ebben az iskolában teljes egészében magyar nyelven folyik az oktatás.

Sehol se hallhattunk arról, hogy ezekben az iskolákban bármi probléma lenne a fegyelemmel vagy a közbiztonsággal. Továbbá, a magyar és a szerb nyelvű oktatás a leghatékonyabban a jelenlegi formájában szervezhető meg. És akkor még nem tettünk említést a pszichológiai és szocializálódási fejlődésről, amely az ilyen közegben a magyar diákok esetében sokkal egészségesebben zajlik le.

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Elnök úr!


Kérjük Önöket, hogy vessék latba befolyásukat, és akadályozzák meg a temerini magyar oktatási rendszer szétverését. Ne hagyják Önök se, hogy az incidensek bűnbakkjai megint a magyarok legyenek. Emlékeztetjük Önöket, hogy két kiskorú magyar fiatal továbbra is előzetes letartóztatásban van egy közönséges verekedés miatt. Félünk tőle, hogy egy kirakatper kíséretében hasonlóan példát akar majd a szerb igazságszolgáltatás statuálni, mint azt az öt temerini fiú esetében tette még 2004-ben. Figyeljünk oda rájuk is. Az MRM-ben nyitottak vagyunk az együttműködésre és a problémák közös rendezésére.

Abban a reményben, hogy több fronton is meg tudjuk védeni a magyarság közösségi és egyéni jogait,

Maradunk tisztelettel,

László Bálint
Elnök
s. k.

és

Oláh Róbert
Ügyvezető alelnök
s. k.

Szabadka-Temerin, 2011. október 18. [19:04]
http://www.mrm.rs/hivatalos-levelek/605-az-mrm-vezetinek-nyilt-levele-korhecz-es-gusztony-reszere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése