2011. október 25., kedd

A restitúciós törvény nem javítható egy másik törvénnyel

Vajdasági szervezetek

Vajdasági civil szervezetek és pártok vezető tisztségviselői szerint törölni kell a restitúciós törvényből a kollektív bűnösség elvét sugalló pontot. Közleményükben úgy vélik, hogy a VMSZ és a Magyar Nemzeti tanács nem tett idejében meg mindent.
Változtatni kell a szerbiai restitúciós törvényen, mert az diszkriminatív a magyar közösséggel szemben: törölni kell a törvényből a kollektív bűnösség elvét sugalló pontját, mert a rehabilitálási törvénnyel nem lehet azt módosítani - áll egyebek között abban a közleményben, amelyet több vajdasági civil szervezet és párt vezető tisztségviselői írtak alá és tettek közzé hétfőn Újvidéken.

Az ötpontos közlemény leszögezi: a restitúciós törvény azon személyek és örököseik kárpótlásáról rendelkezik, akiket 1945. március 9. és 1968. február 15. között fosztottak meg vagyonuktól. A délvidéki magyar és más nemzeti kisebbségek vagyonának jelentős hányadát azonban "már 1945 márciusa előtt lefoglalták, s a tulajdonjog megsértésére nem egy esetben népirtás és etnikai tisztogatás keretében került sor". Ezért az aláírók javasolják, hogy "a vagyon-visszaszármaztatási időszak kezdő napját 1941. április 6-ban határozzák meg - mint a hatályos rehabilitálási törvényben -, mivel ekkor vették kezdetüket a restitúciós törvény által jóvátenni hivatott jogsértések".

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a szerb parlament mindmáig nem fogadott el olyan nyilatkozatot, amely elítéli az 1944/45-ös délvidéki vérengzést, eltörli a vajdasági magyarokra a mai napig fenntartott "kollektív bűnösséget" és koholt vádakat, valamint biztosítaná az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogát és az események hatékony tudományos feltárását.

Az aláírók úgy vélik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) nem tettek meg idejében mindent azért, hogy a restitúciós törvény - jelenlegi formájában - ne kerüljön elfogadásra.

A közleményt a Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Vox Humana Emberbaráti Szolgálat mint civil szervezetek, továbbá a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP), a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK, a Magyar Remény Mozgalom (MRM), és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) vezető tisztségviselői írták alá, s a dokumentum végén követelték: "A VMSZ azonnal hozza nyilvánosságra a szerb kormánnyal kötött megállapodás szövegét, valamint, hogy a VMSZ, az új rehabilitálási törvény javaslatának szövegét vitassa meg a magyar koalíciós partnereivel, és hogy az MNT is foglaljon állást erről, mielőtt még az a parlamenti eljárásba kerül". (MTI)
http://www.bumm.sk/61231/a-restitucios-torveny-nem-javithato-egy-masik-torvennyel.html, 2011. október 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése