2011. október 11., kedd

„Magyarellenes hangulatkeltés folyik Szerbiában ”

Az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharcról emlékezett meg Szabadkán az MRM
A Magyar Remény Mozgalom tegnap (október 9-én – B. A. megj.) megemlékezést tartott az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc leverésének évfordulója alkalmából Szabadkán, az egykori ,,turulos” honvédszobor helyénél, a szabadkai Városi Könyvtár előtt. A rendezvényt Lavró Tihamér, az MRM szabadkai szervezetének alelnöke nyitotta meg, majd Mihályi Attila rövid történelmi visszatekintőt tartott.
A megemlékezésen beszédet mondott László Bálint, az MRM elnöke, és elmondta: annak a volt szobornak a helyénél emlékeznek meg a szabadságharcról, amely 1919-ig a szabadkai főtéren állt, azonban a bevonuló szerb csapatok ledöntötték és beolvasztották. A honvédszobrot a kaponyai csata emlékére állították. A pártelnök beszédében megjegyezte, hogy augusztus óta magyarellenes hangulatkeltés folyik Szerbiában, hiszen a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvénybe beillesztették a kollektív kirekesztést, a fiatalok között összetűzések történtek és gyűlöletkeltő falfirkák is megjelentek.
Péter Ferenc szabadkai színművész rövid előadása után László Bálint és Juhász Zoltán, az MRM szabadkai szervezetének elnöke megkoszorúzta az egykori szobor helyére állított emléktáblát.
dió
Magyar Szó, 2011. október 10., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése