2011. október 12., szerda

Az Európai Bizottság elfogadhatónak tartja a szerb restitúciós törvényt?

Ilyen értelmű hírt küldött a Beta Brüsszelből egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva

A Beta brüsszeli jelentése szerint az Európai Bizottság a magyar kormány tudomására hozta, hogy kedvezően tekint a szerb restitúciós törvényre, tekintettel arra, hogy a törvény – mint a szerb hírügynökség idézi – összhangban van az EU jogi vívmányaival, és nem hagyja jóvá a magyarok semmiféle kollektív bűnösségét a második világháborúban Vajdaság területén.
Az Európai Bizottság magas rangú tisztségviselője – akit a belgrádi hírügynökség nem nevez meg – újságíróknak kijelentette, hogy a budapesti diplomáciai vezetővel közölték, hogy a szerb restitúciós törvény világosan meghatározza az egyéni rehabilitáció eljárását is. Ez pedig – mint hozzátette – szavatolja, hogy nincs kollektív bűnösség, hanem mindenki, beleértve a magyar megszálló és más háborús biztonsági erők tagjait és leszármazottjait, kérheti a vagyon visszaadását, ha jogi eljárással bebizonyítja, hogy nem követett el bűncselekményt és más büntethető cselekményt.
Mint ismeretes magyar vélemény szerint a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény ismét életre keltette a kollektív bűnösség elvét. Így ítéli meg a vajdasági magyar nemzeti közösség is.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12443/Az-Europai-Bizottsag-elfogadhatonak-tartja-a-szerb-restitucios-torvenyt.html, 2011. október 12. [12:38]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése