2011. október 28., péntek

Németh Zsolt: a kabinet üdvözli a szerb kormány és a VMSZ közötti egyeztetéseket


A magyar kormány üdvözli, hogy megkezdődtek az egyeztetések a szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) között a szerbiai restítuciós törvény ügyében - emelte ki Németh Zsolt (a képen) a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) külügyi és jogi szakbizottsága pénteki budapesti ülése közben tartott sajtótájékoztatón.
A külügyi tárca parlamenti államtitkára nagyon fontosnak és ígéretesnek nevezte az egyeztetéseket. Mint mondta, Magyarország hangot adott a problémának, de a megoldás Szerbia és az ott élők - így a magyarság - dolga.
"Magyarország európai Szerbiában érdekelt, ahol lehet és jó magyarnak lenni" - mondta Németh Zsolt, hozzátéve: az elkövetkező hetek erről szólnak majd. A külügyi államtitkár reményének adott hangot, hogy Szerbia uniós tagjelölti státuszára december 9-én Magyarország igennel szavazhat majd.
Megerősítette: a kollektív bűnösség elvét Magyarország elfogadhatatlannak tartja. Ugyanakkor ha sikerül a módosításokat elfogadni akár egyfajta megbékélési modell is kialakulhat Magyarország és Szerbia között - jegyezte meg.
Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja azt mondta, úgy tűnik, hogy sikerül kompromisszumra jutni, és ellensúlyozni azokat a negatív hatásokat, amiket a jogszabály egyes passzusai idéztek elő. Van okunk a bizakodásra - fogalmazott, hozzátéve: lényegesen elfogadhatóbb változat elfogadását helyezték kilátásba.
Kifejtette, hogy a rehabilitációról szóló törvény olyan kitételeket tartalmazna, amelyek alapján a háborús bűncselekmények elkövetőit és leszármazottaikat zárnák ki a kárpótlásból. Józsa László kiemelte: az egyéni felelősség számukra is elfogadható európai érték.
Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár közölte, hogy a Magyar Állandó Értekezlet következő plenáris ülésén november 23-24-én tartják. Még ősszel valamennyi szakbizottság ülést tart, jövő héten az oktatási, rákövetkező héten a szórványbizottság tanácskozik - ismertette.
A plenáris ülés napirendjén a tervek szerint a nemzeti jelentőségű intézmények, a külhoni magyarságot érintő aktuális kérdések, így a szerbiai restítuciós törvény, valamint az állampolgársági ügyek, a szavazati jog és a jövő évi választások szerepelnek majd.
Utóbbival kapcsolatban Németh Zsolt kiemelte: a jövő esztendő Kárpát-medencei választási év lesz, hiszen valamennyi szomszédos országban voksolnak majd. A bizottsági ülésen a határon túli magyar szervezetek képviselői azt mondták - folytatta -, hogy készen állnak a megmérettetésre. Ugyanakkor három dolgot emeltek ki, a magyar Közép-Európa politika folytatását, amelyben mint kiemelte, hangsúlyos szerepük van a határon túli magyar közösségeknek, valamint az egységes fellépés fontosságát. Úgy tudnak sikeresek lenni, ha egységesen lépnek fel - mutatott rá a külügyi államtitkár, aki kitért arra is, hogy még intenzívebb egyeztetésekre lesz szükség, a határon túli magyarok mögé oda kell állnia a magyar kormánynak teljes tekintélyével. (MTI)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12517/Nemeth-Zsolt-a-kabinet-udvozli-a-szerb-kormany-es-a-VMSZ-kozotti-egyezteteseket.html, 2011. október 28. [13:18]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése