2011. október 24., hétfő

Nincs se csetnik, se partizán


Megszületett a megállapodás a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), a Szerbiai Megújhodási Mozgalom (SPO) és a VMSZ között a rehabilitációs törvény elfogadásáról, tudta meg a Novosti. A módosított törvényjavaslat csütörtökön kerül a kormány elé.
Várhatóan a törvény, amely egyebek között az uniós tagjelöltség miatt is fontos, tíz napon belül a parlamenti képviselők elé kerül.
Slobodan Homen megerősítette, hogy a megállapodás megszületett és emlékeztetett arra, hogy e törvény nélkül nem lehet alkalmazni a közelmúltban elfogadott vagyon-visszaszármaztatási törvényt, amely csak azok esetében teszi lehetővé az elkobzott vagyon visszaadását, akiket bírósági úton rehabilitáltak.
Az igazságügy-minisztérium azt szeretné, hogy a törvény minél előbb kerüljön képviselőházi eljárásba, de azt is, hogy a képviselőházi vita előtt tisztázzanak a felek minden homályos kérdést.
Legutóbb a törvényt a második világháború és a ravnagorai mozgalom eltérő megítélése miatt vonták vissza. Az SPS és az SPO között kerekedett heves vita arról, hogy a mozgalom harcosai vajon egyúttal a Népfelszabadító Háború résztvevői is voltak-e. A dilemmát úgy oldották meg, hogy a törvény nem tesz említést sem a partizánokról, sem a csetnikekről.
A rehabilitációs törvényt 2005-ben meg kellett változtatni, mert soha nem hozták meg azt a rendeletet, amellyel a második világháború után ártatlanul elítéltek és családtagjaik kárpótlását szabályozták volna. Kártérítésre, mondja Homen, azok a személyek jogosultak, akik megalapozatlanul kerültek börtönbe, s akiket megfosztottak polgári és egyéb jogaiktól, s azok, akik a börtönben születtek:
„A törvény nem foglalkozik külön egyik néppel vagy kisebbséggel sem, hanem általános módon rendezi a rehabilitáció kérdését. Ezért is jött létre az az egységes alapelv, miszerint vagyon-visszaszármaztatásra és kárpótlásra nem jogosultak azok, akik háborús bűnöket követtek el, kivéve, ha bírósági úton nem bizonyosodik be, hogy politikai ítéletről volt szó”, mondta Slobodan Homen, az igazságügyi minisztérium államtitkára.
Homen hozzátette, megegyezés született, hogy a rehabilitációs törvény javaslata a parlament következő, novemberi ülésének első napirendi pontja lesz. A törvényt november közepéig kellene megszavazni, így megelőzhetővé válik annak lehetősége, hogy Magyarország megvétózza Szerbia EU-s tagjelöltségét, mondta az államtitkár. A hivatalos Budapest – mint ismeretes – vétót helyezett kilátásba, amennyiben a vagyon-visszaszármaztatási törvény nyomán nem szolgáltatják vissza a vagyonukat azoknak a vajdasági magyaroknak, akiket a megszálló erők erőszakkal mozgósítottak. (Večernje novosti)
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4482/Nincs-se-csetnik--se-partizan.html,2011. október 23. [22:51]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése