2011. október 14., péntek

Slobodan Homen: Tárgyalni kell Magyarország észrevételeiről


Megvitatta a szerb restitúciós törvénnyel kapcsolatos magyarországi észrevételeket a szerb kormány csütörtöki ülésén.
Slobodan Homen, a szerb kormány médiakapcsolatokért felelős koordinátora az ülést követően adott nyilatkozatában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „meg lehet oldani a Magyarország észrevételei nyomán keletkezett problémát, és nem fog bekövetkezni a legrosszabb forgatókönyv, azaz hogy Budapest decemberben megvétózza Szerbia tagjelölti státusának megadását az EU részéről”.
Magyarországnak arról a követeléséről, hogy Szerbia változtasson a nemrégen elfogadott restitúciós törvényen, Homen elmondta: „a szerb kormány csütörtöki ülésén megvitatta Budapest állásfoglalását, Németország Koszovóval kapcsolatos politikáját és az Európai Bizottságra gyakorolt nyomást, amelynek célja újabb követeléseket támasztani Szerbiával szemben”.
Homen szerint „nem szabad megengedni, hogy megoldható problémák akadályokat képezzenek Szerbia európai integrációjának útjában”.
A Szerbiának szóló tagjelölti jogállás „megvétózása szélsőséges változatot jelentene, és biztosak vagyunk abban, hogy ez nem fog bekövetkezni, de természetesen ezt megelőzően tárgyalni kell a magyar féllel”.
Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtökön kilátásba helyezte, hogy Magyarország megvétózhatja Szerbia tagjelöltségét, ha Belgrád nem változtat a restitúciós törvényen, amely Budapest szerint diszkriminálja a magyarokat - olvasható a Tanjug belgrádi jelentésében.
Slobodan Homen elmondta, hogy a szerb kormány következő ülésén részletesen megvitatja az Európai Bizottság jelentését Szerbia integrációs felzárkózásáról és az uniós tagsághoz szükséges tagjelöltségi státussal kapcsolatos javaslatot, majd ennek alapján tervet dolgoz ki a további teendőkről.
Az Európai Bizottság szerdai országjelentésében javasolta, hogy Szerbiának adják meg a tagjelölti státust. Erről az Európai Tanács december 9-én dönt. (MTI)
http://www.vajma.info/cikk/szerbia/15532/Slobodan-Homen-Targyalni-kell-Magyarorszag-eszreveteleirol.html, 2011. október 14. [0:03]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése