2024. május 2., csütörtök

A húszéves magyar EU-tagság mérlege pozitív, de bőven akadtak elpuskázott lehetőségek

A Szabad Európa honlapja

2024. május 2.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Húsz éve az Európai Unióban: mintagyerekből bezzegország
Magyarország húszéves EU-tagságának mérlege akkor is túlnyomórészt pozitív, ha a csatlakozáshoz fűződő várakozások egy része illúziónak bizonyult, bőven akadtak elpuskázott lehetőségek, és a blokk fejlődési iránya sem feltétlenül találkozik a magyar igényekkel és elképzelésekkel.

Sokat segített az EU, de az áttörés elmaradt – húsz év számokban
Magyarországon töretlenül népszerű az Európai Unió, ahonnan rengeteg pénz érkezett a gazdaságba. A támogatás még úgy is jelentősen hozzájárult hazánk gyarapodásához, hogy nem sikerült hatékonyan felhasználni. Elmaradt az áttörés azokon a területeken, amelyek a hosszú távú fejlődést biztosítanák, és a szegénység sem csökkent. Interaktív ábrákon mutatjuk be az elmúlt húsz év számait.

Kecskére káposztát: a VII. kerületi önkormányzat a bulinegyed nagyvállalkozóira bízta, ki lehet nyitva éjfél után
Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint megegyeztek, egy civil szervezet szerint viszont összefonódtak a bulinegyed cápáival, akik ráadásul egy másik civil formáció mögé bújva akár a képviselő-testületbe is bejuthatnak. A környéket egyesek lakhatatlannak tartják, és a főváros nem segít abban, hogy a létező szükségletekre felelő vigalmi negyed ne csak fél négyzetkilométerre koncentrálódjon, és hogy a terhei jobban szétterüljenek a városban. A helyi önkormányzat elvileg mediál, de mások szerint lefeküdt a vállalkozóknak, ami nem lenne meglepő a rendszerváltás utáni önkormányzati politikában.

Orosz katonák ezrei dezertálnak a háború elől, de nincs hová menniük
Ha az a kérdés, hogy halál vagy egy golyó a lábba, Jevgenyij az utóbbit választja. Az ukrajnai háború kitüntetett orosz hőse arra kérte bajtársát, hogy óvatosan célozzon, kerülje a csontot. Az érszorítók már elő voltak készítve. Az ezt követő fájdalom volt az ár, amit Jevgenyij fizetett az esélyért az új életre. Több ezer orosz katonához hasonlóan ő is dezertált.

Egyesek szerint Szerbia Belgrádban a családi ezüst elvesztését kockáztatja a Kushner-beruházással
A belgrádi szerbek és a délszláv háború emlékművéhez közel állók csalódottan reagáltak arra a hírre, hogy szerb tisztviselők meglepően előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Donald Trump vejével, Jared Kushnerrel a NATO-bombázások egyik legismertebb szimbólumának átalakításáról.
 
Amit még tudni érdemes
A kormány bankjától kapott hitelt Hernádiék cége, ami elég a spanyol Talgo megvételéhez (24.hu)
A finanszírozást tekintve olyasféle technika sejlik fel, amit a Vodafone-bevásárlásnál láttunk: az anyagi hátteret készpénz, illetve hitel formájában nagyobbrészt állami szereplők (a Corvinus Zrt., az Eximbank Zrt.) bocsátják rendelkezésre, a szerzemény többségi része pedig végül magánkézbe kerül.

Év elején leállt az államfői kegyelmezés, azt pedig senki nem árulja el, előtte hányszor írta felül az elnök a miniszter javaslatát (HVG)
Az idei első negyedévben egyetlen kegyelmi kérvényről sem döntött az államfő, sem Novák Katalin, sem Sulyok Tamás. 

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

2024. május 1., szerda

 

Pásztor szenior a halálos ágyán, az egyik utolsó mondatában annyit kért még betegsége végnapjaiban, hogy „Az Ildit azért ne bántsátok”, ennek ellenére az Ildit „elütötte a vonat” – Pásztor junior szavai szerint.

Húsz évvel ezelőtt az egész ország együtt örült az EU-csatlakozásnak, azóta sem volt ilyen

A Szabad Európa honlapja

2024. május 1.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Így örült mindenki az Európai Uniónak húsz évvel ezelőtt
Húsz évvel ezelőtt csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz, azóta nem volt ilyen súlyú esemény hazánk életében. Akkor az egész ország együtt örült valaminek; azóta sem volt ilyen. Több ezer kapcsolódó eseményt tartottak. Csak a kormány több mint ezer rendezvényt támogatott, az ellenzéki Fidesz négyszáz helyen ünnepelt. A legérdekesebb programok közül válogattunk a hídcsomagolástól kezdve a galambröptetésen át az ingyenebédig. Szijjártó Péter az MSZP-s Balogh Józseffel alkotott párost a győri „közéleti pingpongderbin”.

A szülészeti erőszak egyik leggyakoribb fajtája Magyarországon a felesleges császározás
A világon a legtöbb császármetszést Latin-Amerikában végzik, azonban ettől nem sokkal maradnak el a magyarországi adatok. Itthon átlagosan minden második-harmadik születés császárral végződik. Igaz, a valós, magyarországi intézményekre vonatkozó számokról csak sejtések vannak, alig van nyilvánosan elérhető információ róla. Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja volt, de sem a kórházi szakemberek, sem a magánnőgyógyászok nem nyilatkoznak szívesen a témában. A kecsup.hu riportja három kecskeméti eseten keresztül igyekszik bepillantást nyújtani a császármetszéssel szülő nők által megélt tapasztalatokba.

Illetékes EU-biztos: A jelenlegi költségvetés már nem lesz elég
Az EU költségvetésért felelős biztosa nem híve a helyreállítási források felhasználására adott határidő meghosszabbításának, de rokonszenvez az elképzeléssel, hogy a régiók érdekeinek figyelembevétele mellett teljesítményalapúvá váljanak a kohéziós politikai kifizetések. Johannes Hahn néhány lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjúban beszélt erről.

Pécsi Volvo-gate: egymillió eurót töltött valaki bankautomatán keresztül a bankszámlájára
Kétszáz bankjegy fért csak be egyszerre az automatába, így 19 részletben lett befizetve egy számlára majdnem egymillió euró a korábbi – fideszes – pécsi önkormányzat 3,4 milliárd forintos buszbeszerzési ügyében. Tele volt ilyen meglepő részletekkel a Pécsi Ítélőtábla ítéletének indoklása, amely egy órán keresztül sorolta a kifogásokat a Kaposvári Törvényszék tavaly tavaszi, a vádlottakat felmentő ítélete kapcsán.

Schadl bizalmas ügyvédjét indítja a Fidesz egy zuglói körzetben
A korrupcióval vádolt Schadl György régi ügyvédjét és bizalmasát, Garabits Mártont indítja a Fidesz Zugló 10. körzetében. A férfi nevét többször is említik a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiban. Garabits feleségének pár éve közös felszámolócége is lett Schadl idős édesanyjával.

Az Egyesült Királyság idén közel hatezer illegális bevándorlót toloncolna Ruandába
Az Egyesült Királyság várhatóan közel hatezer migránst toloncol ki Ruandába év végéig – mondta egy magas rangú kormánytag, miután a kabinet újabb részleteket tett közzé a vitatott tervről.

Volt titkosszolgálati vezető az új szerb kormányban erős orosz kötődéssel
Szerbia új kormányában helyet kap egy korábbi titkosszolgálati vezető is, aki szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, és akire szankciókat vetett ki az Egyesült Államok – közölte a kijelölt miniszterelnök.
 
Amit még tudni érdemes
Magyarország eltékozolta a történelmi esélyt, 20 évvel az EU-csatlakozás után is a felzárkózás vesztesének tűnik (Népszava)
Nem használtuk ki az EU-csatlakozás nyújtotta lehetőségeket.

Magyarország tavaly az Európai Ügyészség 80 nyomozásában volt érintett (Átlátszó)
Magyarország további másik négy uniós országgal – Dániával, Írországgal, Lengyelországgal és Svédországgal – nem tagja az Európai Ügyészségnek, de ezekből az államokból is érkeztek bejelentések, és ezek az országok is érintettek voltak különböző nyomozásokban.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org    

2024. április 30., kedd

A mi emberünk megszokta a hazugságot. Számára ez vigasz – az igazságért, amiben él.
Naš čovek je navikao na laž. Ona mu dođe kao uteha – za istinu u kojoj živi.

A vonal a rezsim és a maffia között többé nem látszik. Elegünk van a megosztásokból.
Linija između režima i mafije se više ne vidi. Dosta nam je podela.

Ha a hatalom az alkotmány szerint három ágra oszlik, akkor az autokratának – nem marad semmi.
Ako se vlast po ustavu deli na tri grane, autokrati – ne ostane ništa.

Amikor az összes megoldás a legnagyobb probléma kezében van, akkor először a problémát kell megoldani.
Kada su sva rešenja u rukama najvećeg problema, prvo treba rešiti problem.

Ő 20 televízióról folytat párbeszédet a nézőkkel. Akik nem tehetnek fel egyetlen kérdést sem.
On dijalog vodi s gledaocima s 20 televizija. Koji ne mogu postaviti nijedno pitanje. 

Ő nem a múltjától menekül. A gonosztetteitől menekül.
On ne beži od svoje prošlosti. Beži od svoji nedela.


Dušan Lončar

Süllyedő „zászlóshajó”

Az MNT mint a Titanic zenekara

A NER olyan rendszer, aminek a harc az alapja és alaptézise,
hogy csak egyfajta igazság létezik, az övé. Aki nem ezt választja,
azt igaz útra kell téríteni, aki nem áll be a sorba, az pedig bűnös, hazaáruló.
Geszti Péter

Dr. Zachar Péter Krisztián, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) társelnöke, dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (Molnár Edvárd felvétele)

– Az erdélyi magyarok és székelyek számára létkérdés az autonómia, nem csupán politikai preferencia, túlélésük egyetlen alternatívája és garanciája lehetne az autonómia – jelentette ki Tőkés László március 11-én, a székely szabadság napja alkalmából rendezett marosvásárhelyi felvonulást követően Kolozsváron megtartott sajtótájékoztatóján[1].
Tőkés László aláhúzta: Erdélyben hagyománya van az autonómiának, a középkorban a magyarok, a szászok és a székelyek is rendelkeztek vele, továbbá a románok is törekedtek rá az Osztrák-Magyar Monarchián belül. […] Rámutatott: Trianon óta felére csökkent az erdélyi magyarság száma, és ilyen drasztikus fogyás mellett az erdélyi magyarok és székelyek számára a túlélés egyetlen alternatívája és garanciája az autonómia[2].
Tőkés László arra is kitért, hogy az autonómia ügye a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) programjában is szerepel, és az erdélyi magyar politikai alakulatok hárompárti egyezményt kötöttek a témában.

Együttműködő nemzet (NER – B.A.) – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak panelbeszélgetést április 20-án Szabadkán, a Városháza dísztermében a KÉSZ-fórumsorozat keretében. A szabadkai rendezvény társszervezője a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) volt.
– Szili Katalin rámutatott, bárhová megy a Kárpát-medencében, mindenhol elmondja, hogy a vajdasági magyar közösség az egész térség zászlóshajója, kiterjedt, teljes körű kulturális autonómiával rendelkezik. Mint kiemelte, a legkönnyebb annak segíteni, aki tudja, mit akar – írja a beszélgetésről készült tudósításban[3].

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés egykori (MSZP-s) elnöke, 2015. március 1-jétől az Orbán-kormány miniszterelnöki megbízottjaként tevékenykedik[4], „a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban”[5]. Hogy az „egyeztetési eljárás” fogalom pontosan mit takar, azt csak találgatni lehet. Máshol ezt úgy fogalmazták meg, hogy feladatköre „a határon túli közösségek autonómiájának a koordinálása, a folyamat elősegítése és elemzése”[6]. Bizonyára nem kevés pénzért és privilégiumokért.
 
Mit tud a csaknem egy évtizedes tevékenysége eredményeként felmutatni Szili, az „autonómiabiztos” – akit „a megélhetési magyarság-politikus egyik top ikonjának”[7] is neveznek – a vajdasági magyar közösség autonómiájának fejlesztése területén? A visszafejlődésen/leépítésen kívül éppenséggel semmit! Azonkívül, hogy a VMSZ (Vajdasági Magyar Szolgapárt) vendégeként időnként a tartományba látogat és szivárványos „előadásokat” tart, aminek nulla valóságfedezete van, de a meghívott VMSZ-es és a párthoz közeli hallgatók készségesen megtapsolják!

Szili Katalin 2016-ban a VMSZ meghívására, a Magyar Szó székházának dísztermében tartott előadást „a határon túli magyar közösségek önrendelkezéséről”[8].
– Mindent összefoglalva elmondható, hogy a vajdasági magyarság zászlóshajónak számított (mondta már akkor – B.A.) e két és fél évtizedben az autonómia megvalósítása terén. Sikerült itt elérni azt, hogy a magyarok funkcionális autonómiát vívjanak ki a maguk számára. Az egyik legutóbbi sikerként éppen a részarányos foglalkoztatás céljának elérését lehet kiemelni (nem tudni, ezt miért állítja, hiszen ebből a mai napig nem lett semmi – B.A.) – hangsúlyozta előadásában Szili[9].

– Az autonómiatörekvések szempontjából zászlóshajónak tekinthető a Vajdaság –hangsúlyozta (ismét – B.A.) Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Bácsfeketehegyen, ahol 2019. április 6-án egy közéleti kérdésekkel foglalkozó konferencián vett részt[10]. Ekkorra már a „funkcionális autonómiából” „adminisztratív autonómia lett”[11], ennek nevezte ugyanis a Magyar Nemzeti Tanácsot (MNT).

Szili Katalin 2021. június 3-án a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított (2024. február 23-án az MNT által egy tollvonással megszüntetett) VM4K Csütörtök esték – másképp című rendezvényének, pontosabban Lovas Ildikónak a vendége volt[12], aki akkor még javában végezte ámokfutását a VMSZ Elnökségének tagjaként, az időközben elhunyt Pásztor István érinthetetlen élettársaként, és akit a vajdasági „kultúrairányítás szürke eminenciásaként” utóbb Pásztor Bálint VMSZ-vonatja „elütött”[13].
A véemeszes vezetőkkel tartott megbeszéléseket követő sajtótájékoztató keretében a médiának nyilatkozva Szili Katalin – egyebek mellett – újból elszajkózta: „Itt (Vajdaságban – B.A.) megvalósult egy olyan kulturális vagy adminisztratív autonómia, amelyben a Magyar Nemzeti Tanács a maga stratégiái vonatkozásában kulturális, oktatási, médiaügyi és finanszírozási önállósággal rendelkezik[14].”
Kár, hogy nem említette, ennek egyik csúcsbizonyítéka a Tanyaszínház-botrány volt, amelyet ugyan a „kedves Jenő” (Hajnal Jenő akkori MNT-elnök) nevében robbantottak ki, de valójában Pásztor István és Lovas forgatták a kardot. Az autonómiabiztos Szili részéről ekkor már az hangzott el, hogy a Délvidéken/Vajdaságban nemzeti kisebbségi „kulturális vagy adminisztratív autonómia” van. Elismerést nyert, tehát, hogy ez a jelenlegi nem nemzeti közösségi/kisebbségi autonómia!

2021. december 3-án a nagybecskereki Petőfi MME-ben újraindított Találkozások az Úri utcában című est vendége szintén Szili Katalin volt, aki „az uniós kisebbségvédelemről, autonómiáról és a magyar nemzetpolitikáról beszélt” – szórta szét a szélben felelőtlen, dicsérő szavait.
Az MNT által gyakorolt autonómiát Szili Katalin – az MTI-nek nyilatkozva – „mind Kárpát-medencei, mind európai uniós szinten példaértékűnek nevezte” és kiemelte, „azért is lenne fontos, hogy Szerbia mihamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon, hogy példát mutasson a többi tagország számára”[15] (??). Ugyan milyen példát? Miben példát?

A vajdasági magyar közösség nemzeti önkormányzata/autonómiája nemhogy fejlődött/kiterjedt volna, hanem egyenesen annak a karikatúrája lett.
Az MNT már Hajnal Jenő meghunyászkodó elnöksége alatt (2014-2022) sem foglalkozott a magyar közösség időszerű kérdéseivel és problémáival, a jogsérelmei esetén pedig még közlemény szintjén sem állt ki.
A 2022. évi nemzeti tanácsi választásokon aztán egy teljesen egypárti (véemeszes) MNT jött létre. Összetartás, tökély, siker – szerintük.
Fremond Árpád, a testület elnöke – az időközben elhunyt Pásztor István választottja –, teljes egészében igazolta azokat a véleményeket, miszerint nem több egyszerű pártkatonától, akinek se önálló elképezése, se álláspontja nincs, hogyan is kellene, hogy működjön a magyar közösségnek a törvény szerint is a legfelsőbb önkormányzati testülete, mit kellene tenni a közösség helyzete romlásának a megállítása érdekében.
Az MNT – az eredeti elképzelésekkel ellentétben – a magyarországi adófizetők pénzéből költekező, káderkinevező, elbürokratizálódott, közigazgatási hivatalnoki testület lett, amelyik a magyar közösség helyzetével kapcsolatos lényegi problémák megvitatását nagy ívben kerüli. Nem lett a közösség alapvető kérdéseiről gondot viselő és a kollektív jogaiért küzdő legfőbb önkormányzati szervezet[16].
Szili nem akarja látni, hogy süllyed a „zászlóshajó”! A VMSZ-es pártkatonák fújják az utolsó számokat, mint a Titanic zenekara!

Ahogy „az erdélyi magyarok és székelyek számára létkérdés az autonómia”, ugyanúgy – az utóbbi 11 évben 70 ezer fővel kevesebb – vajdasági magyar közösség megmaradásának is előfeltétele az autonómia.
A VMSZ választási programja (2023–2027) az autonómiát megtestesítő MNT-vel kapcsolatban (a 6. A nemzeti kisebbségek jogainak védelme pont alatt) azt írja, a párt „a következő alkotmánymódosítás folyamatában (?? – B.A.) azért száll síkra, […] hogy még pontosabban meghatározzák a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak helyét a jogi és a politikai rendszeren belül”[17].
„Nesze semmi, fogd meg jól”! Pásztor Bálint, a VMSZ dinasztiás elnöke a magyar közösség önkormányzatát már nem is említi. Apukája se tette. Teljesen lemondtak a vajdasági magyar autonómiáról és a tartomány autonómiájáról is, fő, hogy szorgalmasan küzdenek a koszovói szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáért!
Változás a nemzeti közösségi jogvédelemben csak akkor várható, ha megbukik a vajdasági magyar közösség érdekeit a Szerb Haladó Pártnak (SNS) eláruló Orbán Viktor, vele együtt az ilyen szürke uszályhordozók, mint Szili Katalin, Pásztor Bálint és Fremond Árpád.

BOZÓKI Antal

__________
[1] (MTI) Az erdélyi magyarok számára létkérdés az autonómia. https://www.origo.hu/itthon/2024/03/az-erdelyi-magyarok-szamara-letkerdes-az-autonomia, 2024. március 11. 14:54, vagy Tőkés: Az erdélyi magyaroknak létkérdés az autonómia. Magyar Szó, 202. március 12. 3.
[2] Uo.

[3] P.E.: A Kárpát-medence zászlóshajója: Magyar Szó, 2024. április 22. 5., vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/szabadka/a.307375/A-Karpat-medence-zaszloshajoja, 2024. április 20. 12:07

[4] Szili Katalin. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szili_Katalin

[5] Bővebben lásd a Szili és az autonómia c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14099, 2021. december 6.

[6] Bővebben lásd a SZILI KATALIN ÉS AZ AUTONÓMIA c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/2016/03/szili-katalin-es-az-autonomia_26.html, 2016. március 26. 19:16

[7] Röhögjünk együtt: Szili Katalin, autonómiabiztos. http://dotoho.blog.hu/2015/03/20/rohogjunk_egyutt_szili_katalin_autonomiabiztos, 2015. március 20., 15:06)

[8] v-ár: Kényszer helyett lehetőség legyen a mozgásszabadság. Magyar Szó, március 22., 1. és 5. o., vagy http://www.magyarszo.com/hu/3004/kozelet_politika/143333/K%C3%A9nyszer-helyett-lehet%C5%91s%C3%A9g-legyen-a-mozg%C3%A1sszabads%C3%A1g.htm, 2016. március 22. 08:27 >> 2016. március 22. [12:54]

[9] Lásd az 5-ös alatt.

[10] Bővebben lásd az „ADMINISZTRATÍV AUTONÓMIA” c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/2019/04/adminisztrativ-autonomia.html, 2019. április 15. 19:53

[11] Uo.

[12] Bővebben lásd a Vigyázz, jön a vonat! c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2024. március 11. 14:22

[13] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél. Magyar Szó, 2024. március 9. 1., 4., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 08:30

[14] Bővebben lásd a Milyen is a vajdasági magyar valóság? https://delhir.info/2021/06/29/milyen-is-a-vajdasagi-magyar-valosag/, 2021.jún.29/21:36

[15] (MTI ) Szili Katalin: a vajdasági magyarok Szerbia uniós csatlakozásának a motorjai lehetnek https://www.magyarszo.rs/hu/4792/vajdasag_nagybecskerek/255414/Szili-Katalin-a-vajdas%C3%A1gi-magyarok-Szerbia-uni%C3%B3s-csatlakoz%C3%A1s%C3%A1nak-a-motorjai-lehetnek-Szili-Katalin.htm, 2021. december 3. 20:06, és https://szmsz.press/2021/12/03/szili-katalin-a-vajdasagi-magyarok-szerbia-unios-csatlakozasanak-a-motorjai-lehetnek/, 2021. december 3. 19:13

[16] Bővebben lásd a Ne képviseljenek bennünket! https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14332, 2022. március 13., és a
Meneszteni kell a Magyar Nemzeti Tanácsot! c. írásom. https://delhir.info/2023/09/10/meneszteni-kell-a-magyar-nemzeti-tanacsot-uj-mnt-valasztasokat-kell-tartani/

[17] A Vajdasági Magyar Szövetség választási programja (2023–2027).
https://www.vmsz.org.rs/vajdasagi-magyar-szovetseg-valasztasi-programja-2023-2027

Az adófizetőknek 15 ezer milliárd forintjába kerülhet a Mészáros-féle autópálya-koncesszió

A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

15 ezer milliárd forintos üzletet kötöttek Mészáros Lőrincék az állammal
A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és az derült ki, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat jelentős részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van.

Húsz éve az EU-ban – a kihagyott lehetőség
Húsz éve nagy reményekkel csatlakoztunk az Európai Unióhoz. A politikusok magasabb életszínvonalat, bécsi cukrászdát és nyugati demokráciát ígértek. Mi valósult meg ebből? Hol tartanánk az Európai Unió nélkül, és hol tartunk vele? Csatlakozásunk története és tanulságai a Szabadonban.

Charles Michelnek nincsenek álmatlan éjszakái a magyar EU-elnökség miatt
Az Európai Tanács elnökének nincsenek álmatlan éjszakái a közelgő magyar EU-tanácsi elnökség miatt, és fenntartja a korábbi kijelentését, miszerint 2030-ra az Európai Uniónak és a tagjelölteknek is készen kell állniuk a bővítésre. Charles Michel a keleti bővítés huszadik évfordulója alkalmából adott interjút többek között a Szabad Európa tudósítójának is.

Késelés egy bőnyi iskolában, leszúrta osztálytársát egy hatodikos diák
Hatodikos osztálytársát szúrta le egy lány a Győr melletti település általános iskolájában. A sebesültet mentőhelikopterrel vitték kórházba, ahol megműtötték, és mostanra túl van az életveszélyen.

Mégsem mond le a spanyol miniszterelnök
Pedro Sánchez előző héten közölte, hogy fontolóra veszi a lemondását a jobboldal lejárató kampánya és a családjával szembeni támadások miatt, végül azonban úgy döntött, hogy marad a posztján.

Az Egyesült Államok a gázai humanitárius segélyezés javítására szólította fel Izraelt
Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a zsidó államnak többet kellene tennie a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatása érdekében. Antony Blinken arról beszélt szaúd-arábiai látogatásán, hogy újabb közel-keleti körútján ezt a témát is fel fogja vetni izraeli partnereinek.

Megkezdődik a tárgyalás a puccsra készülő német szélsőjobboldaliak ügyében
Első körben a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalom kilenc tagja állt a bíróság elé hétfőn Stuttgartban, akik a vád szerint fegyveres hatalomátvételre készültek Németországban.

Már élelmiszer-adomány elfogadása miatt is vádat emelnek a nélkülöző belaruszok ellen
Az INeedHelpBY floridai székhelyű nonprofit szervezet is a belarusz hatóságok célpontja lett, miután a szélsőségesnek nyilvánított csoport 1,7 millió dollár értékben juttatott élelmiszersegélyt a kormányzati elnyomástól szenvedő családoknak.
 
Amit még tudni érdemes
A környezetvédelmi alapítványt vezető Áder János éves rezsije majdnem 10 millió forint volt tavaly (RTL)
Az elmúlt négy évben több száz millió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira. Az adófizetők pénzéből fizették a két volt köztársasági elnök éves áram- és gázfogyasztását is, ami előbbi esetében éves szinten 6,8 millió forint volt, míg utóbbinál 9,45 millió forint.

Novák Katalin sógornője és egy öt éve tartó nyomozás a szegény donorok petesejtjeit áruló budapesti klinika ügyében (444)
A lap információi szerint még mindig tart az öt éve folyó nyomozás a Versys meddőségi klinika ügyében, azzal a gyanúval, hogy pénzért megvették rászoruló nők petesejtjeit, amiket gazdag ügyfeleknek adtak el. Ez Magyarországon szervkereskedelemnek számít, több közeli országban viszont nem.

Húsz éve építi a kínai-magyar rendőrbarátságot a titokzatos kungfus – Kínában büszkék rá, a magyar belügy hallgat róla (HVG)
Több mint kungfumester Vang Tö-csing, aki régóta él Magyarországon, könyvet is írtak róla, rendőröket képez, vacsorázott Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel, kitüntette Szijjártó Péter külügyminiszter, közös programokon vett részt belügyi vezetőkkel, a minisztérium azonban mintha nem is tudna róla.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org   

2024. április 29., hétfő

Elemző: Valami láthatóan nem működik most a Fidesz kampányában, és a kassza is üres

 A Szabad Európa honlapja

2024. április 29.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Ruff Bálint: Evés közben jön meg az étvágy
A lendület viszi most Magyar Pétert, és így a látott rajongás miatt indul a TISZA Párt az önkormányzati választáson is, de Ruff Bálint szerint ez nagyon kockázatos lépés, mivel a politikusnak kiszámíthatatlan és ismeretlen embereket kell maga mellé vennie. Az Elemzőben beszélünk még a főpolgármesteri kampánynyitókról, Orbán Viktor helykereséséről és arról, hogy kinek és kitől van félnivalója a június 9-i választáson.

Orbán és Hszi Csin-ping együtt jelentheti be, hogy a Great Wall Motors épít autógyárat Pécs mellett
A Szabad Európa információi szerint a kínai elnök azért is jön két napra Magyarországra, mert ebből az egyiken Pécsre látogat, hogy autógyár építését jelentse be. A szegedi példa alapján az kérdés, mekkora beleszólása volt a helyszín kiválasztásába a kormánynak. A Great Wall Motors terveiről már jelentek meg információk a magyar sajtóban, lapunknak most megerősítették, hogy valóban a kínai autógyártó épít üzemet Baranyában.

Húsz év EU-tagság: a csatlakozási tárgyalások kvázi kudarcként megélt sikere
Cikksorozattal emlékezik a Szabad Európa Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulójára. A Magyar Köztársaság 2004. május 1. óta az Európai Unió teljes jogú tagja. Podcastok, videók, cikkek, infografikák és fotógalériák segítségével idézzük fel a bővítés folyamatát és azt, milyen hatással volt a csatlakozás az országra, hogyan változott tagságunk megítélése az elmúlt húsz évben.

Közvélemény-kutatások igézetében – heti kampány-összefoglaló
Szűkül az olló a Fidesz – és nem az ellenzék, hanem – Magyar Péter között: mutatta a héten két publikus közvélemény-kutatás is. Kering a hír egy olyanról is, amely szerint szinte már váltópárti helyzetbe került a NER egykori építője.

Eörsi Mátyás: A demokrácia azt jelenti, hogy a hibák kijavíthatók
Csak Szent István döntése és a kereszténység felvétele ér fel jelentőségében Magyarország EU- és NATO-tagságával – mondja a külpolitikai elemző. Mindig gyanús, ha valaki a békéről szónokol – értékeli a kormányzati retorikát Eörsi Mátyás, aki furcsállja hazánk Kína-barátságát, amely szembemegy Donald Trump politikájával.

Márta verbálisan bántalmazó házasságban élt, nem tudott kilépni belőle, végül az AIDS vetett neki véget
Huszonnégy évvel ezelőtt kapta el a HIV-et a férjétől, aki nem tudott róla, hogy végstádiumú AIDS-e van. Már megtanult együtt élni a vírussal. Szerinte kis odafigyeléssel, rendszeres gyógyszerhasználattal nem nagyon változtatta meg az életét a betegség. Nagyinterjúnk Liebermann Mártával, a Retropajzs Egyesület egyik alapítójával.
 
Brüsszeli blog: Uniós jogi trükkök az orosz személyek feketelistán tartására
Az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszere jelentősen megingott az elmúlt hetekben – főleg azoknak az entitásoknak és személyeknek a listája, akikkel szemben a közösség vagyonbefagyasztást és vízumtilalmat rendelt el a több mint két évvel ezelőtti teljes körű ukrajnai invázió után.

Az amerikai támogatás segíthet Ukrajnának megállítani az oroszokat, de hetekbe telhet, mire eljut a frontra
Az, hogy az Egyesült Államok elfogadta az Ukrajnának szánt, 61 milliárd dolláros csomagot, egy lépéssel közelebb hozza Kijevet az új tűzerőhöz, amelyet azonnal a frontra küldenek, hogy megállítsák Moszkva legújabb támadásait. Az óra viszont ketyeg, Oroszország minden erejét beveti, hogy elérje megszállása eddigi legjelentősebb eredményeit a május 9-i évfordulóig, amikor Moszkva a II. világháborús győzelem napjára emlékezik. Kijevnek nincs más választása, mint várni az utánpótlásra.
 
Amit még tudni érdemes
A kampány első hetében a Fidesz ezerszer annyit költött a Facebookon, mint a DK (RTL)
Százszor annyit költött a Fidesz a kampány első hetében Facebook-hirdetésekre, mint a Momentum, és ezerszer annyit, mint a DK az RTL Híradó gyűjtése alapján.

Több mint egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC (Átlátszó)
Idei mintegy 4,25 milliárdos támogatásából az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárd forint közpénzt is költhetett a leginkább kampányindítóra emlékeztető magyarországi CPAC-re.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org